11 vegetarische recepten voor het hele gezin

11 vegetarische recepten voor het hele gezin

Vegetarisch eten hoeft gelukkig echt geen saaie en smaakloze kost meer te zijn. Integendeel! Daarom heb ik 11 vegetarische recepten voor het hele gezin in een overzicht gezet. Waar wijzelf vroeger 7 dagen in de week vlees aten, proberen wij het tegenwoordig op maximaal 4 keer per week te houden. Eigenlijk geldt voor bijna alle recepten overigens wel op Familie over de Kook dat de recepten heel simpel vegetarisch te maken zijn. Tegenwoordig zijn er zoveel vleesvervangers verkrijgbaar, dat dit geen probleem hoeft te zijn.

11 vegetarische recepten

  • klik op de foto’s om naar het desbetreffende recept te gaan

vegetarische nasi met pittige pindasaus

Koken zonder pakjes en zakjes en zonder vlees hoeft echt geen saaie maaltijd te betekenen. Deze vegetarische nasi met pittige pindasaus is namelijk ontzettend smaakvol. Serveer er komkommer in zuur bij met kroepoek en eventueel mini groente loempia’s.

nasi maken zonder pakjes en zakjes met pindsaus

Spruitjes in ketjap met kruidige rijst

Ik hoop dat je dit recept met spruitjes een keertje wilt proberen, ook als je eigenlijk geen spruitjes lust. Wie weet ga je op deze manier namelijk wel spruitjes leren waarderen. De rijst kook je gaar met een uitje en een bouillonblokje. Hierdoor krijg je een heerlijk kruidige rijst.

spruitjes wokken in ketjap

Vegetarische stoof met bonen en paprika

Deze kruidige vegetarische stoof met bonen en paprika was eigenlijk helemaal niet als vegetarisch recept bedoeld. Toch heb ik bewust uiteindelijk het vlees uit het recept gelaten. De hoeveelheid bonen in combinatie met de paprika en tomaat is vullend en smaakvol genoeg. Eet dit recept met rijst en/of zelfgemaakte naan.

vegetarische stoof met bonen en paprika

Vegetarische groente-lasagne

Deze vegetarische groentelasagne is echt comfort food wat ons betreft. De kruidige tomatensaus in combinatie met de romige (zelfgemaakte) bechamelsaus is echt smullen geblazen. Ik gebruikte voor dit recept courgette en aubergine maar voel je vrij om eventueel een zak kant en klare Italiaanse groente te gebruiken.

vegetarische groentelasagne

Broodje pulled jackfruit met bbq saus

Pulled jackfruit is tegenwoordig een stuk bekender aan het worden in de Nederlandse keuken. Dit broodje kan je vergelijken met een vegetarisch broodje pulled pork. Ik maak voor dit recept graag zelf een bbq saus maar uiteraard kan je ook kant en klare bbq saus gebruiken.

broodje pulled jackfruit

Vegetarische Indiase saag paneer

Om eventuele misverstanden uit de weg te helpen, dit is geen authentiek Indiaas recept! Dit is namelijk mijn snelle en simpele versie van Saag Paneer. In India gebruiken ze uiteraard geen diepvries spinazie a la crème maar verse spinazie. Is de ene Saag Paneer lekkerder dan de ander? Ik persoonlijk vind van niet. Eigenlijk zijn het toch twee verschillende gerechten, ondanks bijna dezelfde ingrediënten. Wij eten deze saag paneer graag met zelfgemaakte Naan.

vegetarische Saag Paneer met Naan

Vegetarische krokante aubergine burger met pittige salsa

Deze vegetarische krokante aubergine burger met pittige salsa bewijst dat een burger zonder vlees ook echt ontzettend lekker kan zijn. Wij eten deze krokante aubergine schijfjes ook graag als snack.

recept krokante aubergine burger met pittige salsa

Italiaans gevulde courgette

Deze Italiaanse gevulde courgette uit de oven is super simpel om te maken en ideaal als bijgerecht bij bijvoorbeeld een pastagerecht. Voor dit recept gooi je niets weg van de courgette. De courgette wordt namelijk gevuld met zijn eigen op smaak gebrachte vruchtvlees. 

Italiaans gevulde courgette

Indiase stoofschotel met aardappel en sperziebonen

Dit is misschien wel mijn persoonlijke favoriet van dit overzicht. Deze Indiase stoofschotel met aardappel en sperziebonen zit echt bomvol heerlijke smaken. Je kan het een beetje vergelijken met een Surinaamse kip masala maar dan dus vegetarisch.

vegetarische Indiase stoofschotel

Mexicaanse vegetarische plaattaart

Deze Mexicaanse vegetarische plaattaart met frisse groene salsa is een gerecht wat wij vaak op vrijdagavond eten in plaats van pizza. In plaats van echt gehakt heb ik voor dit recept vegetarisch gehakt gebruikt, wat ik flink op smaak breng met allemaal kruidige specerijen. Daardoor is deze Mexicaanse plaattaart echt een ware smaakexplosie om te eten. De frisse groene salsa van avocado en komkommer met limoen, koriander en een beetje pit maakt het “Mexicaanse feestje” compleet. 

Mexicaanse vegetarische plaattaart

Vegetarische lasagne met spinazie en aubergine

Veel mensen zeggen dat ze aubergine niet zo lekker vinden. Echt ontzettend zonde, want aubergine is namelijk ontzettend gezond. Aubergine is enorm vezelrijk en bevat ook een hoop vitamines en mineralen zoals magnesium en foliumzuur. Voor dit recept breng ik de plakjes aubergine goed op smaak met peper, zout, olijfolie en wat chilivlokken. Daarna bak je aubergine even kort in de oven voordat je ze verwerkt in de lasagne.

vegetarische lasagne met aubergine

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een van deze 11 vegetarische recepten gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.