Zin in een kip kerrie recept dat écht lekker is en niet uit een pakje komt? Bij ons thuis is deze romige kip kerrie met rijst en sperziebonen al jaren favoriet. De saus is zacht en kruidig, de kip lekker mals en de boontjes geven net dat beetje bite. Dit is zo’n gerecht waarvan de pannen steevast leeg gaan. Wij maken het regelmatig op drukke doordeweekse dagen en hij blijft een hit aan tafel. Probeer het zelf en laat weten wat je ervan vindt 😊

Welke kruiden gebruik je voor kip kerrie?
Voor deze kip kerrie recept zonder pakjes gebruik ik een geurige kruidenmix. De basis is kerriepoeder, maar ik voeg ook garam masala, kurkuma, nootmuskaat, uienpoeder, kaneel en komijnpoeder toe. Zout en peper maken het af. Deze mix geeft de saus diepgang, een warme smaak én die herkenbare gele kleur. Alles gewoon uit je kruidenkastje!
💡 Geen garam masala in huis? Gebruik dan een extra snufje kaneel en komijn voor die warme smaak.

Kip kerrie met rijst en boontjes (zonder pakjes)
Wat heb je nodig (ingrediënten)
- 400 gram kippendijfilet in hele kleine stukjes gesneden
- 1 ui gesnipperd
- 3 teentjes knoflook geraspt
- 1/2 rode peper fijngehakt
- 250 milliliter slagroom
- 4 eieren
- 450 gram sperziebonen ik gebruik diepvries sperziebonen
- 1 eetlepel zonnebloemolie of milde olijfolie
- 15 gram roomboter
- kroepoek
KIP KERRIE KRUIDENMIX
- 1 eetlepel kerriepoeder
- 1 eetlepel garam masala
- 2 theelepels kurkuma
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1/2 theelepel kaneel
- 1/2 theelepel nootmukaat
- 1 theelepel uienpoeder
- 1 eetlepel suiker
- zwarte peper en zout naar smaak
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Meng alle kruiden/specerijen in een schaaltje.
- Verhit een scheutje zonnebloemolie/olijfolie met een klont roomboter in een hapjespan. Fruit de uien met de rode peper en de knoflook. Voeg de stukjes kip toe en bak goudruin en gaar. Voeg de kruidenmix toe samen met 1 tl bloem en bak kort mee. Giet de slagroom erbij en laat kort koken tot de saus de gewenste dikte heeft.
- Kook ondertussen ook de rijst, sperziebonen en eieren. Halveer de eieren na het koken.
- Serveer de kip kerrie met de rijst, sperziebonen en ei. Eet smakelijk!
- TIP: de kip kerrie is erg lekker met kroepoek en eventueel nog komkommer in zuur erbij.
😊 Op zoek naar meer makkelijke recepten zoals deze? Bekijk ook eens onze categorie makkelijke maaltijden voor nog meer inspiratie.
Waar is de ananas?
Waarschijnlijk denk je bij kip kerrie aan stukjes ananas. Maar eerlijk? Jan Willem en de meiden gruwelen van warme ananas in een hartige saus. Dus bij ons gaat-ie er niet in. Vind jij kip kerrie zonder ananas niet compleet? Voeg het dan vooral toe aan de saus. Alles mag!
Veelgestelde vragen over kip kerrie
Bij ons thuis serveren we het standaard met sperziebonen, maar bloemkoolroosjes, doperwten, paksoi, paprika of zelfs broccoli zijn er ook erg lekker bij.
Ja, kip kerrie kan je prima van tevoren maken. De smaken trekken dan goed in. Bewaar het in de koelkast of vries het in voor later.
Ja, je kunt kip kerrie vegetarisch maken door de kip te vervangen door vegetarische kipstukjes, tofu of tempeh. De smaak blijft lekker kruidig en romig. Let op dat je de vleesvervanger pas later toevoegt, zodat het niet uitdroogt.

Welke kip is lekker?
Je kunt zelf kiezen: kipfilet of kippendijfilet. Wij gaan meestal voor kippendij, omdat die malser blijft. Voor 4 personen gebruik ik ongeveer 400 gram kip. Dat lijkt misschien weinig, maar doordat ik de kip in kleine stukjes snijd, lijkt het meer. Scheelt ook weer baktijd.

Kip kerrie met rijst (of iets anders)
Wij serveren deze kip kerrie graag met luchtige rijst. Maar noedels of bami kan natuurlijk ook. Ik heb het koken van de rijst bewust niet toegevoegd aan het recept, zodat je zelf kunt kiezen. Zin in iets anders? Dan is kip kerrie met tomaat en paprika misschien ook iets voor je.

Wil je vaker makkelijke en lekkere recepten maken? Abonneer je dan op ons YouTube-kanaal en blijf op de hoogte van al onze receptvideo’s. En vond je een video leuk? Geef dan vooral een duimpje omhoog!
Goede kruidenmix, heerlijk resultaat.
Beste Yvonne,
Dank je wel voor dit leuke berichtje 🙂