vegetarische groentelasagne

vegetarische groentelasagne
Deel met je vrienden:

Smullen maar met deze vegetarische groentelasagne. De kruidige tomatensaus is heerlijk met de aubergine en courgette. Het romige van de bechamelsaus maakt de lasagne helemaal af! Deze lasagne is geïnspireerd op een eerder gemaakte vegetarische lasagne. Helaas vonden de kinderen die niet zo lekker. In dat recept had ik de aubergine en courgette gegrild. Vooral de gegrilde aubergine vonden Beaudine en Amaranthe niet lekker. Daarbij was het ook best wel een werkje om de lasagne te maken. Dit recept is gelukkig een heel stuk minder werk. Beaudine vond de lasagne dit keer echt heel erg lekker en ze heeft zelfs 2x opgeschept. Amaranthe heeft de lasagne niet gegeten omdat zij gezellig bij een vriendinnetje aan het eten was. Eenmaal thuis was ze erg opgelucht dat ze niet thuis hoefde te eten. (en bedankt schat…..ik hou ook van jou 😉 )

Nu gebruik ik voor dit recept aubergine en courgette maar je zou eventueel ook andere groenten kunnen gebruiken. Wil je helemaal voor makkelijk gaan? Gebruik dan een zak kant en klare Italiaanse wokgroenten.

recept vegetarische groentelasagne

vegetarische groentelasagne met aubergine en courgette

vegetarische groentelasagne

gezonde lasagne met aubergine, courgette, kruidige tomatensaus en bechamelsaus
0 van 0 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: avondeten
Keuken: Italiaanse
Trefwoord: groentelasagne, lasagne, vegetarisch
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 15 minuten
Totale tijd: 1 uur 30 minuten
Porties: 6 personen

Ingrediënten

  • 1 stuk courgette in kleine blokjes gesneden
  • 1 stuk aubergine in kleine blokjes gesneden
  • 2 stuks rode uien gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook fijngehakt
  • 250 gram cherrytomaten in partjes gesneden
  • 500 gram gezeefde tomaten is 1 pakje
  • 150 milliliter rode wijn of bouillon
  • 1 eetlepel sambal badjak
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 2 theelepels suiker
  • flinke snuf zwarte peper en zout
  • 1 bol mozzarella
  • 100 gram belegen kaas geraspt
  • 1 pak verse lasagnebladen 250 gram verpakking
  • extra vierge olijfolie
  • zonnebloemolie
  • handje verse basilicum fijngehakt

BECHAMELSAUS

  • 50 gram roomboter
  • 50 gram bloem
  • 500 milliliter melk
  • snuf zwarte peper en zout
  • snufje nootmuskaat

Instructies

  • Verhit een scheutje zonnebloemolie in een grote hapjespan of stoofpan. Fruit de uien met de knoflook en een snuf peper en zout. Bak vervolgens kort de paprikapoeder, kerriepoeder en sambal mee. Voeg de courgette, cherrytomaatjes en aubergine toe en bak 3-5 min mee. Giet de rode wijn erbij samen met het pakje gezeefde tomaten en de suiker. Schep alles door en besprenkel met een flinke scheut extra vierge olijfolie. Dek de pan af (laat klein stukje open) en laat de saus zachtjes voor 45 minuten pruttelen. Roer tussentijds de saus door. Voeg op het einde de basilicum toe en roer dit door de saus.
  • Verhit de oven op 200 graden. Maak ondertussen ook de bechamelsaus klaar: Smelt boter in een stoofpan of kookpan. Roer de bloem door de boter tot je een gladde massa hebt (met een sjiek woord heet dat een roux) Verwarm de roux voor ongeveer 1 minuut op laag vuur. Blijf roeren. Voeg nu scheutje voor scheutje de melk toe. (voeg pas weer melk toe als de melk door de roux is opgenomen) Verwarm de saus tot je een gebonden saus hebt. (dit kan een paar minuten duren). Breng de saus naar eigen wens op smaak met peper, zout en/of nootmuskaat.
  • Leg een beetje tomatensaus op de bodem van een ovenschaal. Smeer daar een beetje bechamelsaus overheen en leg daarop de lasagnebladen. Bouw de lasagne op deze manier verder op. Sluit af met tomatensaus en bechamelsaus. Strooi de kaas eroverheen en scheur de mozzarella in stukjes. Bak de lasagne in 20-25 minuten goudbruin en gaar. (zet eventueel de laatste paar minuten de oven op hetelucht of grillstand)
  • Bestrooi vlak voor serveren met extra fijngehakte basilicum.

Ben je nu echt een enorme vleeseter? Moet je er niet aan denken om je vlees te moeten missen in je lasagne? Dan kan je natuurlijk altijd gehakt toevoegen.

vegetarische lasagne

vegetarische groentelasagne met courgette, aubergine en bechamelsaus

Lasagne blijft wat mij betreft comfort food op zijn best. Wil je iets minder calorieën eten? gebruik dan in plaats van bechamelsaus ricotta en in plaats van volvette kaas een 30+kaas.

Ook lekkere lasagne recepten zijn: lasagne met spinazie en tonijn, Mexicaanse lasagne of vegetarische lasagne met aubergine en spinazie.

vegetarische groentelasagne

Wij drinken graag een wijntje bij de lasagne. Dit keer schonk ik een Barón de Ley, de Club Privado in. Deze wijn staat momenteel echt op ons favoriete lijstje.

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook of Instagram. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.