Mexicaanse vegetarische plaattaart met frisse salsa

KokenKoken
Mexicaanse vegetarische plaattaart met frisse salsa
Deel met je vrienden:

Vegetarisch eten kan toch zo ongelofelijk lekker zijn. Deze Mexicaanse vegetarische plaattaart met frisse groene salsa bewijst dat. In plaats van echt gehakt heb ik dit keer vegetarisch gehakt gebruikt wat ik flink op smaak breng met allemaal kruidige specerijen. Daardoor is deze Mexicaanse plaattaart echt een ware smaakexplosie om te eten. De frisse groene salsa van avocado en komkommer met limoen, koriander en een beetje pit maakt het Mexicaanse feestje compleet. Wil je nog meer uitpakken? Serveer dan eventueel mijn Mexicaanse dipsaus erbij.

recept Mexicaanse vegetarische plaattaart

Mexicaanse vegetarische plaattaart

Mexicaanse vegetarische plaattaart met groene salsa

deze Mexicaanse vegetarische plaattaart met frisse groene salsa is echt een feestje om te eten.
0 van 0 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: avondeten, Bijgerecht
Keuken: Mexicaanse
Trefwoord: bonen, Mexicaanse plaattaart, plaattaart, vegetarisch, vegetarisch gehakt, vegetarische plaattaart
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Porties: 1 plaattaart

Equipment

  • bakplaat

Ingrediënten

  • 1 bakje vegetarisch gehakt ongeveer 200 gram (of gebruik 250 gram echt gehakt)
  • 1 zak salade verrijker van Hak mag ook andere bonen en mais zijn. (laat de bonen en mais of de zak even uitlekken)
  • 9 plakjes roomboter bladerdeeg plakjes ontdooid (of gebruik een rol kant en klare bladerdeeg)
  • 3 teentjes knoflook geraspt
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel sambal badjak
  • 1 theelepel sambal oelek
  • 1/2 theelepel korianderpoeder
  • 1/2 theelepel komijnpoeder
  • 1 eetlepel tomatenpuree flinke eetlepel gebruiken
  • flinke snuf vers gemalen zwarte peper en zout
  • 125 gram crème fraîche
  • 100 gram extra belegen kaas geraspt
  • 1 ei geklutst

FRISSE GROENE SALSA

  • 1 avocado in blokjes gesneden
  • 1/4 komkommer in blokjes gesneden (zonder vruchtvlees)
  • hand koriander fijngehakt (mag ook peterselie zijn)
  • 1/2 limoen sap nodig
  • snuf vers gemalen zwarte peper en zout
  • snufje pul biber of chilivlokken

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de plakjes bladerdeeg in rijen van drie iets over elkaar. Prik met een vork gaatjes erin en vouw de randen van het bladerdeeg ietsjes naar binnen.
  • Maak het (vegetarisch) gehaktmengsel: verhit een scheutje olie in een koekenpan. Fruit de uien met de knoflook en een snuf peper en zout. Voeg het (vegetarisch) gehakt toe en rul dit kort aan. Voeg de paprikapoeder, kerriepoeder, korianderpoeder, komijnpoeder, sambal badjak en sambal oelek toe en bak dit kort mee. Voeg als je vegetarisch gehakt gebruikt een scheutje water toe en bak het gehakt ongeveer 8-10 minuten. (op middelhoog vuur) Bak vervolgens kort een flinke eetlepel tomatenpuree mee en roer dan de crème fraîche en de uitgelekte bonen en mais door het gehaktmengsel.
  • Smeer het kruidige gehaktmengsel uit over het bladerdeeg. Bestrooi met de geraspte kaas en smeer de randen in met het geklutste ei. Bak de plaattaart 15-20 minuten in de oven gaar en goudbruin.
  • Maak ondertussen de frisse groene salsa: meng hiervoor alle ingrediënten in een schaaltje.
  • Laat de plaattaart even 2-5 minuutjes afkoelen als deze uit de oven komt. Verdeel de groene salsa over de plaattaart en snijd de taart vervolgens in stukken.
  • Serveer er eventueel een simpele salade bij. Ook lekker is om wat fijngehakte tortillachips over de taart te bestrooien voor wat extra bite.

TIP: ik gebruik een zak kant en klare bonen maar je zou eventueel ook de bonen en mais uiteraard los kunnen kopen. Het voordeel van de zak van Hak (whahaha dat rijmt) is dat er voor onze kinderen net genoeg bonen en mais op zit, dat ze het zonder zeuren eten 🙂

plaattaart met vegetarisch gehakt en frisse salsa

Ik had thuis niet verteld dat ik deze Mexicaanse plaattaart met vegetarisch gehakt had gemaakt. Niemand proefde dit en ze waren verbaasd toen ik het vertelde. Het gehakt wat ik gebruikt heb van Meatless Farm is eventueel online verkrijgbaar bij Crisp. Wil je liever wel echt gehakt gebruiken, dan is dit natuurlijk ook geen probleem. Je hoeft dan alleen niet een scheutje water toe te voegen tijdens het bakken. Vegetarisch gehakt is iets droger tijdens het bakken en daarom voeg ik een scheutje water toe.

Ik heb de foto’s van de producten toegevoegd in het artikel zodat je weet wat ik gebruikt heb. Dit recept is verder niet gesponsord en je kan uiteraard ook andere merken gebruiken.

TIP: Ik gebruik voor dit recept plakjes roomboter bladerdeeg die ik aan elkaar maak. Wil je minder werk, dan kan je natuurlijk ook kiezen voor een rol kant en klare bladerdeeg. De smaak van roomboter bladerdeeg vinden wij persoonlijk wel net iets lekkerder. Al dient gemak de mens, dus gebruik gerust een rol bladerdeeg zonder je schuldig te voelen.

Een plaattaart hoeft niet per se hartig zijn. Ook erg lekker is namelijk om een zoete variant te maken. Probeer eens mijn plaattaart met appel, peer, amandelspijs en Licor 43.

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook of Instagram. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.