vegetarische lasagne met aubergine en spinazie

vegetarische lasagne met aubergine en spinazie

Dit is misschien wel de lekkerste vegetarische lasagne met aubergine die je ooit gegeten hebt. Whaha nee hoor, dat zal ik nooit beloven. Wat ik je wel kan beloven is dat deze vegetarische lasagne echt ontzettend lekker is! De lasagne zit namelijk zo vol smaken, dat het een feestje in je mond is. Veel mensen zeggen dat ze aubergine niet zo lekker vinden. Echt ontzettend zonde, want de aubergine is ontzettend gezond. Aubergine is enorm vezelrijk en bevat ook een hoop vitamines en mineralen zoals magnesium en foliumzuur. Het is wel een groente die op zijn lekkerst is als je hem goed kruid. Althans, dat vinden wij persoonlijk. Mocht je nu geen liefhebber zijn van aubergine, dan zou ik je toch willen vragen om deze lasagne eens te proberen. Misschien dat mijn recept je kan overtuigen 🙂

recept vegetarische lasagne met aubergine

vegetarische lasagne met aubergine en spinazie

4.20 van 84 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten
Keuken: Italiaanse
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 35 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Porties: 1 schaal

Ingrediënten

  • 2 aubergines
  • 1 zak (400gram) verse spinazie
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 flinke theelepels gedroogde oregano
  • 1 flinke theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • flinke snuf vers gemalen zwarte peper en zout
  • 1 bekertje (200gram) crème fraîche
  • 100 gram geraspte kaas
  • 50 milliliter witte wijn
  • 500 milliliter water
  • 1 groente bouillonblokje
  • 1 pak verse lasagne vellen/bladen
  • 3 eetlepels bloem
  • chili vlokken of pul biber
  • olijfolie en roomboter

Instructies

  • Kook 500 ml water in een waterkoker en giet dit in een maatbeker. Voeg het groente bouillonblokje toe en laat dit staan.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de aubergines in ronde plakjes van 0,5 cm dikte en meng de aubergine met olijfolie, peper, zout en chilivlokken. Verdeel de plakjes aubergine op een met bakpapier beklede bakplaat (of 2 afhankelijk van de grote van je oven) en bak de plakjes voor 10 minuten. Haal de aubergines uit de oven maar laat de oven wel aan!
  • Verhit ondertussen een scheutje olijfolie en klontje roomboter in een grote hapjespan of wok. Fruit de uien met de knoflook, paprikapoeder, kerriepoeder en oregano. Voeg 3 eetlepels bloem toe en bak dit kort mee. Voeg dan al roerend met een garde beetje bij beetje de bouillon toe. Laat dit 1 minuutje zachtjes koken.
  • Voeg vervolgens in stappen de spinazie toe en bak dit tot de spinazie redelijk geslonken is. Meng dan de crème fraîche met de witte wijn en ongeveer 30 gram geraspte kaas erdoorheen. Breng de saus op smaak met eventueel extra peper en/of zout.
  • Vet een ovenschaal in met een beetje olijfolie. Bedek de bodem met een dun laagje saus, daarop plakjes aubergine en dan de lasagne vellen/bladen. Herhaal deze stappen en zorg ervoor dat je afsluit met een laagje saus. Bestrooi met de overgebleven geraspte kaas. (ik strooi ook altijd nog een beetje paprikapoeder, oregano en zwarte peper over de kaas) Bak de lasagne in 30 minuten goudbruin en gaar. TIP: zet eventueel de laatste paar minuten de oven op grillstand voor een extra krokant korstje
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

TIPS: waar moet je op letten als je een aubergine koopt? Hij moet stevig aanvoelen en een mooie glans hebben. De steel van de aubergine moet een frisse groene kleur hebben. Waar bewaar je de aubergine? Bewaar de aubergine niet in de koelkast maar op kamertemperatuur. Een aubergine kun je niet rauw eten maar moet je koken, bakken, grillen of barbecueën. Hoe ga je verkleuring tegen? Na het snijden verkleurt de aubergine snel (net zoals bij appel). Snijd de aubergine dus plas vlak voor serveren.

Romige en kruidige groentelasagne

recept vegetarische lasagne met aubergine, spinazie en kruidige roomsaus

Speciaal voor de foto heb ik eens afgesloten met plakjes aubergine en kaas in plaats van saus en kaas. Dit was zeker voor herhaling vatbaar! De aubergine met gesmolten kaas is echt heerlijk. Ik ga zeker eens plakjes aubergine kruiden en dan met geraspte kaas in de oven bakken. Een heerlijke snack voor in het weekend.

recept vegetarische lasagne met aubergine, spinazie en kruidige roomsaus

In dit recept gebruik ik 75 milliliter witte wijn omdat dit de saus een hele volle romige smaak geeft. Mocht je nu geen witte wijn willen gebruiken, laat de wijn dan gewoon weg. De saus is zonder ook heerlijk. Ik serveer vaak bij deze lasagne zelfgemaakte kruidenroomkaas met stokbrood en knoflook olijven. Wil je het iets gezonder maken, serveer er dan een frisse salade bij.