Spruitjes in ketjap met (vega) gehakt en rijst

KokenKoken
Spruitjes in ketjap met (vega) gehakt en rijst
Deel met je vrienden:

Maak de Hollandse spruitjes eens op een andere manier klaar. Maak bijvoorbeeld eens deze spruitjes in ketjap met (vega) gehakt en rijst. Zelfs de kids hebben goed meegegeten! De spruitjes kook je eerst eventjes kort voor om ze vervolgens te roerbakken in een heerlijke zoet-pittige ketjap saus. De spruitjes worden op deze manier echte smaakbommetjes. Dit recept kan je zowel met vegetarisch gehakt als normaal gehakt maken. Wij aten kruidige rijst bij de spruitjes maar met aardappelpuree zijn de spruitjes in ketjap ook erg lekker.

recept spruitjes in ketjap

spruitjes in ketjap

spruitjes in ketjap met (vega) gehakt en rijst

deze spruitjes in ketjap zijn echt smaakbommetjes. Serveer de spruitjes met rijst voor een heerlijke Hollandse-Aziatische maaltijd.
4.6 van 5 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: avondeten
Keuken: Aziatische, Nederlandse
Trefwoord: ketjap, ketjap manis, kruidige rijst, rijst, spruitjes, vega gehakt, vegetarisch, vegetarisch gehakt
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Porties: 4 personen

IngrediΓ«nten

  • 500 gram spruitjes schoongemaakt
  • 1 ui gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 3 centimeter verse gember geschild en geraspt
  • 2 theelepels sambal badjak
  • 2 eetlepel ketjap manis
  • 3 eetlepels chilisaus
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • snuf vers gemalen zwarte peper en zout
  • 200 gram vegetarisch gehakt of 250 gram gehakt

KRUIDIGE RIJST

  • 350 gram pandan rijst
  • 600 milliliter water
  • 1/2 groente bouillonblokje
  • 1/2 ui gesnipperd
  • zonnebloemolie
  • 1 eetlepel mirin optioneel

Instructies

  • Begin met het koken van de rijst: verhit een scheutje olie in een kookpan en bak kort de uien tot deze glazig zijn. Voeg een 1/2 verkruimeld bouillonblokje toe en bak deze een paar seconden mee. Voeg dan de rijst toe en bak ook kort mee. Vervolgens giet je het hete water erbij. Breng de rijst aan de kook en laat ongeveer 8 minuten zachtjes koken. De rijst is klaar wanneer er gaatjes in de rijst vallen. Haal de rijst van het vuur en laat dan 10-15 minuten rusten met de deksel op de pan. Breng de rijst eventueel extra op smaak met een eetlepel mirin.
  • Maak ondertussen de spruitjes klaar: Kook eerst kort de spruitjes beetgaar. Verhit vervolgens een scheutje olie in een wok of hapjespan en fruit de uien met de knoflook, gember, sambal, peper en zout. Voeg het vega gehakt of gewoon gehakt toe en bak het gehakt goudbruin en gaar. Als je vegetarisch gehakt gebruikt, voeg dan ook een beetje water toe tijdens het bakken. Als het gehakt gaar is, voeg dan de bruine suiker, chilisaus en ketjap toe en laat 1 minuutje pruttelen. Voeg de spruitjes toe en bak deze kort mee.
  • Serveer de rijst met de spruitjes en (vega) gehakt. Bestrooi eventueel nog met een beetje zwarte sesamzaadjes voor wat bite. Ook lekker met fijngehakte cashewnoten.

TIP: Zorg er wel voor dat je spruitjes ongeveer even groot zijn. Zo worden de spruitjes namelijk gelijkmatig gaar. Het lekkerste zijn kleine spruitjes. Mocht je deze nu niet kunnen vinden, halveer dan eventueel de grote spruitjes.

spruitjes in ketjap met (vega) gehakt en rijst

Ik hoop dat je dit recept met spruitjes een keertje wilt proberen….ook als je eigenlijk geen spruitjes misschien lust. Wie weet ga je op deze manier namelijk wel spruitjes leren waarderen. Ik gebruikte vegetarisch gehakt van Meatless Farm. Dit gehakt is eventueel verkrijgbaar via de online supermarkt Crips. Helaas is dit gehakt nog niet in de reguliere supermarkten verkrijgbaar. Hopelijk gaat dat wel gebeuren, je proeft met dit vegetarische gehakt namelijk echt geen verschil. Ben je echt een enorme spruitjes liefhebber? Voel je vrij om meer spruitjes te gebruiken. Ik gebruik 500 gram omdat de kids niet net zoveel eten als wij doen.

TIP: als je vegetarisch gehakt gebruikt, dan kan het zijn dat je een beetje water tijdens het bakken moet toevoegen. Vega gehakt is namelijk met bakken iets droger dan “echt” gehakt.

spruiten

Spruiten zijn knoppen die groeien aan de stam van de spruitkool. Spruitjes bevatten een hoog gehalte vitamine C en zijn daarom erg gezond. Veel kinderen (en ook volwassenen) vinden spruitjes niet zo lekker omdat ze een mild bittere smaak hebben. Ik hoop met onze spruitjes recepten op de blog je te kunnen laten zien dat spruitjes wel erg lekker zijn. Spruitjes zijn vooral wintergroente en komen voornamelijk uit eigen land. Spruiten worden tussen februari en april gezaaid en worden geoogst tussen augustus en maart. Spruitjes zijn in de koelkast ongeveer 3 tot 7 dagen houdbaar.

Andere lekkere recepten met spruitjes zijn

als je op de foto’s klikt, dan ga je naar het desbetreffende recept

GEGRATINEERDE SPRUITJES

gegratineerde spruitjes met spek en sambal geserveerd met aardappelpuree

SPRUITJES STAMPPOT MET KETJAP GEHAKTBALLETJES

spruitjes stamppot met ketjap gehaktballetjes

KRIELTJES OVENSCHOTEL MET SPRUITJES EN SHOARMA

krieltjes ovenschotel met spruitjes en shoarma

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook of Instagram. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.