Spaghetti in tomatensaus met gehakt is een echte klassieker die je keer op keer kunt maken. Dit pastagerecht is niet alleen eenvoudig te bereiden maar ook perfect voor een snelle en voedzame avondmaaltijd. Wanneer ik even geen inspiratie heb om te koken maak ik altijd deze spaghetti klaar. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig die je vaak standaard wel in huis op vooraard hebt staan.
Wil je meer inspiratie voor pastagerechten? Probeer dan ook eens pasta in romige tomatensaus met gehakt of onze klassieke pasta Carbonara.

Waarom dit recept zo ideaal is?
- Makkelijk te maken
- Vol van smaak
- Ideaal voor het gezin
- Smaak en pit makkelijk aan te passen naar eigen smaak
- Varieer met pastasoorten en er staat iedere keer een andere avondmaaltijd op tafel
Recept spaghetti in tomatensaus met gehakt

Spaghetti in tomatensaus met gehakt
Ingrediënten
- 350 gram spaghetti
- 1 pak gezeefde tomaten ongeveer 500 ml
- 500 gram gehakt
- 1 ui grof gesnipperd
- 1 rode ui grof gesnipperd
- 4 teentje knoflook fijngehakt
- 15 gram basilicum grof gehakt + eventueel extra ter garnering
- flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
- 1 theelepel gerookte paprikapoeder
- 1 theelepel paprikapoeder
- 2 theelepels gedroogde oregano
- snufje chilivlokken
- 1 theelepel suiker
- flinke scheut rode wijn is optioneel
- extra vierge olijfolie
- 1 groentebouillonblokje
- Parmigiano Reggiano ik gebruik een zakje kant en klare fijn geraspte Parmigiano Reggiano
Instructies
- Verhit een scheutje olie in een hapjespan of grotere koekenpan. Fuit de uien met de chilivlokken, snuf peper en zout kort aan.
- Voeg de knoflook, gerookte paprikapoeder, paprikapoeder en gedroogde oregano toe en bak kort mee.
- Voeg dan het gehakt toe en bak het gehakt voor 5-7 minuten.
- Voeg dan de gezeefde tomaten, suiker en een flinke scheut rode wijn toe. Zet het vuur zachter en laat de saus 1 uur zachtjes pruttelen.
- Kook na 45 minuten dat de pastasaus staat te pruttelen de pasta gaar volgens de gebruiksaanwijzing samen met het groentebouillonblokje.
- Schep de gekookte pasta en de grofgehakte basilicum door de pastasaus. Bestrooi voor serveren met de Parmigiano Reggiano.
- TIP: je kunt uiteraard ook iedere andere geraspte kaassoort naar eigen smaak gebruiken.
Tips voor de lekkerste spaghetti in tomatensaus
Wij eten graag pasta in tomatensaus. Deze tomatensaus is echt zo ontzettend simpel te maken maar verveelt qua smaak nooit. Ik gebruik zelf een pak gezeefde tomaten voor een intensere tomatensmaak. De saus breng ik op smaak met heerlijke specerijen. Voor een beetje pit voeg ik ook nog gedroogde chilivlokken toe. Wil je een extra romige saus? Voeg dan een scheutje room of mascarpone toe.
TIP: Het recept met een gezonde twist? Gebruik volkoren spaghetti en voeg extra groenten zoals paprika, courgette of spinazie toe. Dit geeft niet alleen meer smaak maar maakt je maaltijd ook voedzamer.


Zelf vind ik het erg lekker om een flinke scheut rode wijn toe te voegen maar uiteraard is dit optioneel. Wil je liever geen wijn gebruiken? Voeg dan een scheutje water toe en gebruik een halve theelepel extra van de gerookte paprikapoeder.
Welk gehakt gebruiken voor de tomatensaus
Ik gebruik eigenlijk bijna altijd half om half gehakt maar zoals met al onze recepten kan je uiteraard ook kiezen voor een andere gehaktsoort. Je kunt bijvoorbeeld kipgehakt, rundergehakt, lamsgehakt of zelfs vegetarisch gehakt gebruiken. Je kunt uiteraard ook iedere keer afwisselen. Zo smaakt je spaghetti ook iedere keer weer anders!
Welke pasta is het beste?
Hoewel spaghetti de meest gebruikte pastasoort is, kun je ook andere varianten proberen. Fusilli, penne of tagliatelle nemen de saus goed op en geven een andere bite aan je gerecht.
Veel gestelde vragen over spaghetti in tomatensaus (FAQ)
Zeker weten! De tomatensaus smaakt zelfs beter als hij even heeft gestaan. Je kunt de saus 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren of tot 3 maanden invriezen. Warm de saus rustig op in een pan en voeg eventueel een scheutje water of wijn toe als hij te dik is geworden.
Kook de pasta in ruim kokend water met een snufje zout en roer af en toe goed door. Giet de pasta direct af zodra hij gaar is en meng hem meteen met de saus. Zo voorkom je dat de spaghetti aan elkaar plakt. Check voor meer tips ons artikel Hoe kook je pasta?
Absoluut! Vervang het gehakt gewoon door vegetarisch gehakt, linzen of fijngehakte champignons voor een heerlijke en voedzame vegetarische variant.
Spaghetti is de meest klassieke keuze maar ook fusilli, penne en tagliatelle nemen de saus goed op. Wil je een gezondere variant? Probeer dan eens volkoren pasta of linzenpasta voor extra vezels en eiwitten.
Parmezaanse kaas is de meest klassieke keuze. Wil je een romigere touch? Probeer dan mozzarella, pecorino of een beetje geraspte extra belegen kaas. Voor een extra pittige smaak kun Grana Padano of blokjes gorgonzola toevoegen.
Heerlijke spaghetti in tomatensaus

Ik ben benieuwd of deze spaghetti in tomatensaus met gehakt ook in jouw favoriete dagelijkse maaltijden komt te staan! Heb jij deze pasta gemaakt? Laat ons dan weten wat je ervan vond 🤗
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram, TikTok of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.
Heerlijk recept, ook onze favoriet geworden
Beste Moritz,
Wat leuk om te lezen dat deze spaghetti nu een favoriet is 🙂