Pasta carbonara

Pasta carbonara

Pasta carbonara. Deze heerlijke pasta avondmaaltijd met heel veel kaas, ei, spek en zwarte peper maak maak je heel simpel zelf thuis klaar.

pasta carbonara simpel recept zonder room

Zonder room

De echte Italiaanse pasta carbonara maak je zonder room én toch is de pasta super romig. Dit komt door de combinatie van de eieren met kaas en een beetje kookvocht van de pasta. Zelf mag ik helaas deze pasta niet eten vanwege de eieren maar des te meer hebben Jan Willem en Beaudine 😜

Welk spek gebruiken

In Italië wordt meestal guanciale gebruikt. Dit is spek van varkenswang wat op smaak gebracht wordt met zout en specerijen waaronder veel zwarte peper. Hierdoor is het spek super smaakvol. Tegenwoordig verkoopt sowieso de AH dit spek. Je kunt echter ook pancetta of gewoon normale spekblokjes gebruiken.

Eet jij ook graag een pasta als avondmaaltijd? Probeer dan ook eens de volgende recepten uit: pasta pesto met kip, spaghetti in tomatensaus met gehakt of maak eens de pasta met prei en spekjes.

Recept pasta carbonara

pasta carbonara simpel recept zonder room

Pasta Carbonara

Thuis maak je zelf heel simpel een super lekkere pasta carbonara. Waan jezelf dus eventjes in Italië met deze heerlijke avondmaaltijd.
No ratings yet
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten
Keuken: Italiaans
Trefwoord: avondeten, carbonara, guanciale, pasta carbonara, spaghetti
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 350 gram spaghetti
  • 1 groentebouillonblokje
  • 300 gram guanciale in blokjes gesneden
  • 1 teentje knoflook geraspt
  • 2 eieren
  • 2 eidooiers
  • 40 gram Parmigiano reggiano fijngerastp
  • 60 gram Grana Padano
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper
  • 100 milililiter kookvocht van de pasta

GARNERING:

  • paar takjes peterselie fijngehakt
  • snuf versgemalen zwarte peper
  • Parmigiano reggiano fijn geraspt

Instructies

  • Meng in een grote mengkom de eieren met de eidooiers, flinke snuf versgemalen zwarte peper, fijngeraspte parmigiano reggiano en de Grana Padano fijn geraspt. (Echt een grote kom gebruiken want de spaghetti voeg je later ook toe aan de mengkom) 

KOOK DE SPAGHETTI:

  • Breng een grote pan water aan de kook samen met het groentebouillonblokje. Kook de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Giet de pasta af maar bewaar minimaal 100 ml kookvocht. (Die heb je straks nog nodig)
    – Het groentebouillonblokje is niet authentiek Italiaans maar geeft wel een lekkere smaak

WANNEER DE PASTA KOOKT, BAK DE SPEK KROKANT:

  • Verhit een koekenpan op het vuur en bak de pancetta ZONDER olie goudbruin en krokant. Als de Pancetta bijna klaar is voeg dan de knoflook toe voor meer smaak en bak heel kort mee.

GA VERDER MET HET MAKEN VAN DE PASTA CARBONARA:

  • Voeg aan de pan met spek de spaghetti toe en roer even alles goed door elkaar. Schep de spaghetti met het spek in de mengkom, voeg 100 ml kookvocht toe en mix alles goed door elkaar, blijf ongeveer 1 minuut roeren tot het een romige pasta wordt. 
  • Schep de pasta over op 4 borden/kommen en bestrooi eventueel met extra zwarte peper, extra fijn geraspte Parmigiano reggiano en een beetje fijngehakte peterselie. Eet smakelijk 😋
  • TIP: ik plaats van Parmigiano en Grana Padano kan je ook 100 gram fijn geraspte Parmezaanse kaas gebruiken.
    – ik ga vaak voor makkelijk en koop vaak kant & klaar zakjes met Parmigiano en Grana Padano poeder.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Welke pasta gebruiken

In principe gebruik je voor een pasta carbonara spaghetti. Echter ben ik niet zo van de regeltjes en vind ik dat je de pasta ook prima kunt maken met linguine of zelfs met penne, rigatoni of farfalle. Is het dan authentiek Italiaans? Nope! Is het dan ook erg lekker? Yep! Door te variëren met verschillende soorten pasta smaakt namelijk je avondmaaltijd iedere keer weer net eventjes anders.

Simpele pasta carbonara

pasta carbonara