Surinaamse nasi met kip maken

Surinaamse nasi met kip maken
Deel met je vrienden:

Het recept voor deze Surinaamse nasi met kip is geïnspireerd op het recept van mijn Surinaamse bami. Helaas barste er de vorige keer een enorme discussie los over mijn Surinaamse bami. Het zou geen “echte” Surinaamse bami zijn en het was belachelijk dat ik het zo durfde te noemen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar toch best van overstuur was. Gelukkig kon een Surinaamse vriend mij gerust stellen dat er echt niets mis was met mijn recept. Er bestaat namelijk geen “echte” Surinaamse bami. Iedereen maakt de bami op zijn/haar eigen manier.

Deze Surinaamse nasi is dus mijn interpretatie en wij vinden hem erg lekker. Ik maak vaak ook een dubbele hoeveelheid, zodat we een portie in kunnen vriezen. Vaak wordt er in een Surinaamse nasi gedroogde garnalen gebruikt die je eerst moet weken. Ik gebruik deze in mijn variant niet. Niet iedereen heeft namelijk een toko in de buurt zitten. De producten die ik gebruik zijn allemaal gewoon verkrijgbaar bij de supermarkt. Ik gebruik wel trassi in de nasi. Trassi is een garnalenpasta gemaakt van gefermenteerde garnalen. Trassi wordt vaak gebruikt in zowel de Surinaamse als de Aziatische keuken. De geur is niet zo lekker maar het geeft gerechten wel een heerlijke diepe smaak. Ik gebruik trassi bijvoorbeeld ook in mijn Chinese bami.

Recept Surinaamse nasi met kip

Surinaamse nasi met kip en pindasaus

Surinaamse nasi met kip

heerlijke Surinaamse nasi met kip
4.56 van 27 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: avondeten
Keuken: Surinaamse
Trefwoord: kip, nasi, Surinaamse nasi
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Porties: 6 personen

Ingrediënten

  • 300 gram basmati rijst gekookt en afgekoeld
  • 1 maggi blokje een klein vierkant blokje
  • 350 gram kippendijfilet in hele kleine stukjes gesneden
  • 1 stuks rode peper fijngehakt
  • 1/2 theelepel sambal oelek
  • 4 takjes selderijblad alleen de blaadjes, fijngehakt
  • 2 stuks uien gesnipperd
  • 3 centimeter verse gember geschild en geraspt
  • 4 teentjes knoflook geraspt
  • 1 stuk tomaat fijngesneden
  • 1/2 eetlepel tomatenpuree
  • 5 eetlepels ketjap manis
  • 4 eetlepels ketjap asin
  • 1/2 theelepel five spice
  • 1 theelepel trassi
  • 150 gram diepvries doperwten
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • flinke snuf vers gemalen zwarte peper

Instructies

  • Gebruik het liefst rijst wat een dag van te voren gekookt is en helemaal afgekoeld is.
  • Verhit een scheut zonnebloemolie in een wok of grote hapjespan. Fruit de uien met de rode peper, gember, knoflook, sambal oelek en tomaat op middelhoog vuur. (ongeveer 5 minuten)
  • Voeg de trassi, tomatenpuree, maggiblokje (verkruimelen), five spice, snuf zwarte peper, en bruine suiker toe en bak ongeveer 1 minuutje mee. Voeg dan de kip toe en bak tot deze gaar zijn. Vervolgens voeg de je de doperwten toe en bak deze kort mee. Zet nu het vuur lager en voeg de ketjap asin, ketjap manis en de fijngehakte selderijblad toe. Meng beetje bij beetje de rijst erdoorheen. Breng eventueel verder op smaak met extra ketjap manis of ketjap asin.
  • Serveer de Surinaamse nasi met bijvoorbeeld pittige pindasaus en komkommer in zuur.

De trassi die ik gebruik is die van Faja Lobi en sowieso verkrijgbaar bij de Albert Heijn.

kruidige nasi

Surinaamse nasi met kip en komkommer in zuur

Wat ons betreft doet deze Surinaamse nasi met kip echt niet onder voor de nasi die we weleens bestellen bij de Surinamer….eigenlijk integendeel. Wij eten de nasi graag met komkommer in zuur en zelfgemaakte pindasaus. Het is wel belangrijk om de kip echt heel klein te snijden. Ik gebruik kippendijen omdat deze net even iets malser zijn dan kipfilet.

Ik krijg vaak de vraag welke blokjes Maggi ik bedoel in bepaalde gerechten. Daarom heb ik er een foto van gemaakt. Je hebt namelijk heel veel verschillende bouillonblokjes van maggi. Ik gebruik voor dit gerecht bovenstaande blokjes. Als ik in een recept bouillonblokjes verwerk, dan gebruik ik meestal groentebouillon blokjes. Soms van Maggi soms van Knorr.

nasi goreng met garnalen en kip

Ook een ontzettend lekkere nasi en totaal anders van smaak is deze nasi goreng met kip en garnalen. Je kan dus ontzettend veel variëren in smaken met nasi.

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook of Instagram. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.