Hete kip ovenschotel

Hete kip ovenschotel

Hete kip ovenschotel. Deze ovenschotel met kip in pittige tomatensaus en lekker veel kaas is echt een feestje om te eten. Ik maak deze ovenschotel al jaren en elke keer als wij visite krijgen vliegen de jammie’s ons om de oren. Dus hopelijk ga jij er net zo van genieten als wij doen.

Ik merk dat ik veel eerder nieuwe recepten maak en op de blog zet dan mijn “standaard” recepten. Officieel had ik dit recept gemaakt om wraps te vullen maar wij vinden het met zelfgemaakte friet eigenlijk nog veel lekkerder.

Het is dan een soort kapsalon 2.0! Dit recept is ook weer behoorlijk pittig dus voeg naar smaak sambal toe. Het gerecht blijft ook lekker als je minder sambal gebruikt.

hete kip ovenschotel

Hete kip

De hete kip kan je op verschillende manieren gebruiken. Wij eten het graag als ovenschotel met zelfgemaakt friet maar je kan de vulling dus ook gebruiken voor in wraps.

Ook lekker is om de hete kip ovenschotel te eten met rijst of pasta. Je kan met dit gerecht dus ontzettend veel variëren. Hierdoor heb je 1 basisrecept die nooit saai wordt!

kippendijfilet of kipfilet

Het maakt voor dit gerecht eigenlijk niet uit of je kipfilet of kippendijfilet gebruikt. Het voordeel van kippendijfilet is dat de kip nog malser blijft.

Toch vind ik persoonlijk soms juist het iets stevigere van kipfilet ook erg lekker. Je kunt dus eigenlijk geen verkeerde keuze maken.

hete kip ovenschotel in tomatensaus

Welke kaas gebruiken

Ik heb ervoor gekozen om de hete kip ovenschotel te maken met extra belegen kaas. Dit geeft het gerecht net wat extra kick. Het zoutige van extra belegen kaas past heel goed bij de pittige tomatensaus.

Ik ben zelf geen liefhebber van blauwe kazen maar je zou eventueel ook een niet al te sterke blauwe kaas kunnen gebruiken. Ook lekker is om een mix van cheddar en belegen kaas te gebruiken.

Belangrijk is in ieder geval dat je een kaas gebruikt die goed smelt. Daarom zou je eventueel ook een mix kunnen gebruiken van bijvoorbeeld Emmentaler en Gruyere. Deze twee kazen worden vaak gebruikt voor ovenschotels.

Wat eet je voor groenten erbij

Dit gerecht zelf bevat inderdaad geen groenten. Wil je toch wat vitaminen binnen krijgen dan kun je ervoor kiezen om een lekkere frisse salade erbij te serveren.

Meng gewoon sla naar keuze met stukjes tomaat, komkommer en avocado. Besprenkel met een beetje citroensap en olijfolie. Snuf peper, zout en pul biber eroverheen en klaar is kees.

Ook lekker erbij is een simpele coleslaw. Eet je de ovenschotel met rijst dan zou je er bijvoorbeeld sperziebonen of broccoli bij kunnen eten.

Recept hete kip ovenschotel

hete kip ovenschotel

hete kip ovenschotel

Deze hete kip ovenschotel is al jarenlang een grote favoriet bij ons thuis. Heerlijk met friet maar ook met rijst of met pasta.
4.25 van 16 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: Diner, Hoofdgerecht
Keuken: Nederlands, Nederlandse
Trefwoord: hete kip, hete kip ovenschotel, ovenschotel, pittige tomatensaus
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 35 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 800 gram kipfilet of kippendijfilet
  • 2 uien grof gesneden
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 blikjes gepelde tomaten of tomatenblokjes
  • 1,5 eetlepel cajunkruiden
  • 1 theelepel chilipoeder of minder als je niet van pittig houdt
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • 2 theelepels gedroogde korianderblad
  • 1 eetelepel sambal badjak of minder als je niet van pittig houdt
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
  • 100 gram geraspte kaas ikzelf gebruik graag extra belegen kaas
  • 1 eetlepel roomboter
  • scheutje olie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht 180). Kruid de kip met een flinke snuf zwarte peper, zout en 1 el cajunkruiden.
  • Zet een pan op het vuur en verwarm een scheutje olie en 1 el roomboter. Bak de kip ongeveer 3 minuten per kant en leg ze eventjes apart. Voeg opnieuw een scheutje olie toe en bak de uien met de knoflook glazig. Voeg dan 2 theelepels korianderblad, 2 theelepels komijnpoeder en 1 tl chilipoeder en een halve el cajunkruiden toe en bak dit eventjes kort mee.
  • Voeg de tomaten(blokjes) toe samen met 1 el sambal. Spatel goed de saus door. Zet het vuur lager en leg de kip terug in de saus. Doe de deksel op de pan en laat voor 20-25 minuten zachtjes pruttelen. (deksel niet helemaal sluiten)
  • Haal de kip uit de pan en trek deze met 2 vorken uit elkaar. Bak de saus nog eventjes op hoog vuur zodat deze iets kan indikken. Heeft je kip teveel vocht verloren dan kan je eventueel ook een maizena papje toevoegen.
  • Vet een ovenschaal in en breng een klein laagjes saus aan. Leg hierop wat geplukte kip en daarop wat geraspte kaas. Ga verder met opbouwen tot alles op is. Zorg er wel voor dat je afsluit met kaas. Bak de hete kip ovenschotel nog 10-15 minuten tot de kaas gesmolten en goudbruin is.
  • Eet smakelijk 🙂
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Hete kip ovenschotel

hete kip in tomatensaus ovenschotel

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.