Koken zonder pakjes en zakjes is echt niet moeilijk! Deze kip kerrie met rijst en boontjes is hier wat mij betreft zeker wel het bewijs van. Deze heerlijke avondmaaltijd laat het hele gezin genieten.
Ik ben benieuwd of bij jou de kom/bord ook schoon gelikt gaat worden 🙂
Kip kerrie kruidenmix
Wanneer je zonder pakjes en zakjes wilt koken is het wel handig om een redelijk assortiment gedroogde kruiden/specerijen op voorraad te hebben. Soms kunnen mensen weleens schrikken van de ingrediëntenlijst. Toch denk ik dat je voor dit recept alles wel in huis hebt.
Voor de kip kerrie kruidenmix gebruik ik uiteraard kerriepoeder. Ik gebruik niet alleen “normale” kerriepoeder maar ook garam masala. Dit geeft de saus namelijk extra veel smaak. Verder gaat er door de kruidenmix nog kurkuma. Dit geeft de saus die mooie diep gele kleur.
Als extra smaakmakers gebruik ik ook nog nootmuskaat, uienpoeder, kaneel en komijnpoeder. Uiteraard mogen zout en peper ook niet ontbreken.
welke kip gebruiken
Ik vind dat je helemaal zelf kunt kiezen welke kip je wilt gebruiken. Dit kan dus kipfilet zijn of kippendijfilet. Het voordeel van kippendijfilet is dat de kip een stuk malser blijft.
Voor 4 personen gebruik ik (maar) 400 gram kip. Dit vinden mensen soms wel wat weinig. Zelf kies ik ervoor om de kip echt in hele kleine stukjes te snijden. Hierdoor hebben wij niet het gevoel dat we weinig vlees eten. Daarbij is het gerecht nog sneller gaar en dit scheelt jou weer tijd in de keuken.
Ben jij nu echt een grote vleeseter? Voel je uiteraard vrij om meer kip te gebruiken. Eet je liever vegetarisch? Dan kun je uiteraard ook prima vegetarische “kip stu(c)kjes” gebruiken.
Waar is de ananas?
Ik heb zo het gevoel dat als je het recept gaat bekijken dat je denkt “waar is de ananas”? Vaak gaat er door een kip kerrie namelijk ook nog stukjes ananas. Wij persoonlijk vinden alleen warme ananas in een hartige saus niet zo lekker. Sterker nog, Jan Willem en de kids gruwelen daar echt van!
Vind jij een kip kerrie zonder ananas geen waardig recept? Voeg dan gewoon wél stukjes ananas aan de saus toe.
Kip kerrie met rijst
Zelf eten wij de kip kerrie graag met kruidige en luchtige rijst. Je zou eventueel ook noedels of bami erbij kunnen serveren. Ik heb bewust het koken van de rijst niet toegevoegd aan het recept. Zo kun je zelf makkelijk kiezen wat je erbij wilt eten.
Probeer ook eens het recept van mijn kip kerrie met tomaat en paprika.
Recept kip kerrie met rijst en boontjes
Kip kerrie
Ingrediënten
- 400 gram kippendijfilet in hele kleine stukjes gesneden
- 1 ui gesnipperd
- 3 teentjes knoflook geraspt
- 1/2 rode peper fijngehakt
- 250 milliliter slagroom
- 4 eieren
- 450 gram sperziebonen ik gebruik diepvries sperziebonen
- zonnebloemolie of milde olijfolie
- klont roomboter
- kroepoek
KIP KERRIE KRUIDENMIX
- 1 eetlepel kerriepoeder
- 1 eetlepel garam masala
- 2 theelepels kurkuma
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1/2 theelepel kaneel
- 1/2 theelepel nootmukaat
- 1 theelepel uienpoeder
- 1 eetlepel suiker
- flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
Instructies
- Meng alle kruiden/specerijen in een schaaltje.
- Verhit een scheutje zonnebloemolie/olijfolie met een klont roomboter in een hapjespan. Fruit de uien met de rode peper en de knoflook. Voeg de stukjes kip toe en bak goudruin en gaar. Voeg de kruidenmix toe samen met 1 tl bloem en bak kort mee. Giet de slagroom erbij en laat kort koken tot de saus de gewenste dikte heeft.
- Kook ondertussen ook de rijst, sperziebonen en eieren. Halveer de eieren na het koken.
- Serveer de kip kerrie met de rijst, sperziebonen en ei. Eet smakelijk!
- TIP: de kip kerrie is erg lekker met kroepoek en eventueel nog komkommer in zuur erbij.
kip kerrie met rijst en boontjes
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken
Goede kruidenmix, heerlijk resultaat.
Beste Yvonne,
Dank je wel voor dit leuke berichtje 🙂