Komkommer en wortel in zuur. Dit bijgerecht is fris van smaak. Zelf maken is heel erg simpel, snel en is heerlijk bij diverse maaltijden.

Ik hoop dat jij net zo gaat smullen van deze komkommer en wortel in zuur als wij wekelijks doen 😋
Zoetzure komkommer met wortel
Deze frisse zoetzure komkommer met wortel past perfect als bijgerecht bij Aziatisch eten of gewoon op een broodje met een smeersel. Zelf eten wij dit vaak bij kip ketjap met rijst. Je maakt deze variant binnen een paar minuten klaar en dan hoeft het alleen nog een half uurtje in te trekken. 🥒
Recept komkommer en wortel in zuur

Komkommer en wortel in zuur
Ingrediënten
- 150 gram julienne wortel
- 1 komkommer in hele dunne plakjes gesneden
- 100 milliliter rijstazijn / sushi azijn
- 40 mililiter water
- 1 eetlepel suiker
- 1 theelepel zout
Instructies
- Meng in een kom de rijstazijn/sushiazijn, water, suiker en het zout. Roer even goed door elkaar. Zo kan de suiker alvast een beetje oplossen.
- Voeg de plakjes komkommer en julienne wortel toe. Meng alles goed door elkaar. Laat minimaal 30 minuten staan. Roer regelmatig eventjes door.
- Hoe langer je de komkommer en wortel in zuur laat staan hoe intenser de smaak zal worden. Eet smakelijk 😋
Variatie tips
Je kunt eindeloos variëren met andere smaken. Voeg een fijngesneden rode peper toe voor een pittige twist of verse dille voor een kruidige en extra frisse smaak. Sesamzaadjes zijn ook erg lekker erdoorheen en geven meteen extra textuur. Voor een nog meer Aziatische touch kan je ook wat geraspte gember of een scheutje sojasaus toevoegen. Ga dus vooral lekker zelf experimenteren
Snel en simpel
Ik ben meestal van hup…hup…hup. Voor de wortel gebruik ik daarom meestal een zakje kant en klare julienne wortel. Je kunt natuurlijk ook zelf aan de slag gaan. Snijd dan de wortel in dunne plakjes, reepjes of gebruik een spiraalsnijder voor leuke slierten. De vorm maakt niet alleen verschil in hoe het eruitziet (het ook wilt ook wat) maar ook in de textuur. Reepjes blijven wat steviger, terwijl dunne plakjes snel zachter worden. De keuze is reuze en is geheel aan jou 😁
Komkommer en wortel in zuur

Voor de smaak gebruik ik sushiazijn. Deze azijn is mild maar toch lekker friszuur. Het heeft een lichte zoetigheid wat perfect past bij de frisse smaak van komkommer en wortel. Wil jij liever iets meer zuur? Voeg dan een beetje extra rijstazijn of een paar druppels limoensap toe. Je kunt ook keukenazijn gebruiken maar dit vind ik persoonlijk minder lekker.
Veelgestelde vragen over komkommer en wortel in zuur (FAQ)
In een goed afgesloten pot in de koelkast blijven ze ongeveer 2 tot 3 weken goed. Zorg ervoor dat je altijd een schone lepel of tang gebruikt om schimmelvorming te voorkomen.
Nee, dat is niet nodig. Door ze rauw in te maken blijven ze lekker knapperig. Als je een zachtere structuur wilt, kun je ze kort (30 seconden) blancheren voordat je ze in de azijnoplossing doet.
Rijstazijn of natuurazijn werken het beste. Ze geven een frisse smaak en zorgen voor een goede conservering. Vermijd balsamico-azijn omdat deze te sterk en zoet is.
Ja! Je kunt bijvoorbeeld peperkorrels, mosterdzaad, dille of knoflook toevoegen om de smaak wat pittiger of kruidiger te maken.
Ja, je kunt het bijvoorbeeld door een salade, op een broodje, bij een Aziatische bowl of als bijgerecht bij rijstgerechten serveren. Verwarm ze niet te lang, anders verliezen ze hun knapperigheid.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook of Instagram. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.