Komkommer en wortel in zuur

Komkommer en wortel in zuur

Komkommer en wortel in zuur. Dit bijgerecht is fris van smaak. Zelf maken is heel erg simpel, snel en is heerlijk bij diverse maaltijden.

komkommer en wortel in zuur

Zoetzure komkommer met wortel

Deze frisse zoetzure komkommer met wortel past perfect als bijgerecht bij Aziatisch eten of gewoon op een broodje met een smeersel. Zelf eten wij dit vaak bij kip ketjap met rijst. Je maakt deze variant binnen een paar minuten klaar en dan hoeft het alleen nog een half uurtje in te trekken. 🥒

Recept komkommer en wortel in zuur

een schaal komkommer en wortel in zuur super snel en simpel om te maken

Komkommer en wortel in zuur

Met kant en klare julienne wortel, plakjes komkommer en frisse sushiazijn maak je in een handomdraai deze heerlijke zoet-zure komkommer met wortel klaar. Heerlijk als bijgerecht!
Vind jij dit recept lekker?
Print Recept Pinterest Bewaar in jouw kookboek
Gang: avondeten, Bijgerecht, Lunch
Keuken: Aziatisch
Trefwoord: azijn, komkommer, sushi azijn, wortel, zoet-zure komkommer
Voorbereidingstijd: 4 minuten
Bereidingstijd: 2 minuten
Totale tijd: 6 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 150 gram julienne wortel
  • 1 komkommer in hele dunne plakjes gesneden
  • 100 milliliter rijstazijn / sushi azijn
  • 40 mililiter water
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 theelepel zout

Instructies

  • Meng in een kom de rijstazijn/sushiazijn, water, suiker en het zout. Roer even goed door elkaar. Zo kan de suiker alvast een beetje oplossen.
  • Voeg de plakjes komkommer en julienne wortel toe. Meng alles goed door elkaar. Laat minimaal 30 minuten staan. Roer regelmatig eventjes door.
  • Hoe langer je de komkommer en wortel in zuur laat staan hoe intenser de smaak zal worden. Eet smakelijk 😋
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Variatie tips

Je kunt eindeloos variëren met andere smaken. Voeg een fijngesneden rode peper toe voor een pittige twist of verse dille voor een kruidige en extra frisse smaak. Sesamzaadjes zijn ook erg lekker erdoorheen en geven meteen extra textuur. Voor een nog meer Aziatische touch kan je ook wat geraspte gember of een scheutje sojasaus toevoegen. Ga dus vooral lekker zelf experimenteren

Snel en simpel

Ik ben meestal van hup…hup…hup. Voor de wortel gebruik ik daarom meestal een zakje kant en klare julienne wortel. Je kunt natuurlijk ook zelf aan de slag gaan. Snijd dan de wortel in dunne plakjes, reepjes of gebruik een spiraalsnijder voor leuke slierten. De vorm maakt niet alleen verschil in hoe het eruitziet (het ook wilt ook wat) maar ook in de textuur. Reepjes blijven wat steviger, terwijl dunne plakjes snel zachter worden. De keuze is reuze en is geheel aan jou 😁

Komkommer en wortel in zuur

komkommer en wortel in zuur

Veelgestelde vragen over komkommer en wortel in zuur (FAQ)

Hoe lang kun je ingemaakte komkommer en wortel bewaren?

In een goed afgesloten pot in de koelkast blijven ze ongeveer 2 tot 3 weken goed. Zorg ervoor dat je altijd een schone lepel of tang gebruikt om schimmelvorming te voorkomen.

Moet ik de groenten eerst blancheren voor het inmaken?

Nee, dat is niet nodig. Door ze rauw in te maken blijven ze lekker knapperig. Als je een zachtere structuur wilt, kun je ze kort (30 seconden) blancheren voordat je ze in de azijnoplossing doet.

Welke azijn is het beste voor inmaken?

Rijstazijn of natuurazijn werken het beste. Ze geven een frisse smaak en zorgen voor een goede conservering. Vermijd balsamico-azijn omdat deze te sterk en zoet is.

Kan ik andere kruiden toevoegen?

Ja! Je kunt bijvoorbeeld peperkorrels, mosterdzaad, dille of knoflook toevoegen om de smaak wat pittiger of kruidiger te maken.

Kan ik deze ingemaakte groenten ook in warme gerechten gebruiken?

Ja, je kunt het bijvoorbeeld door een salade, op een broodje, bij een Aziatische bowl of als bijgerecht bij rijstgerechten serveren. Verwarm ze niet te lang, anders verliezen ze hun knapperigheid.