kip kerrie met tomaat en paprika

kip kerrie met tomaat en paprika
Deel met je vrienden:

Er zijn zoveel manieren om een heerlijke kip kerrie te maken. Het recept voor deze kip kerrie met tomaat en paprika is daar één van. Op Familie over de Kook staat al een kip kerrie recept maar die smaakt echt totaal anders. Voor dat recept maakte ik de saus met kokosmelk en voor deze kip kerriesaus maakte ik gebruik van een blik tomatenblokjes. Hierdoor zijn de recepten echt totaal niet met elkaar te vergelijken.

Schrik trouwens niet van de hoeveelheid sambal badjak. Ik gebruik een flinke eetlepel maar ondanks dat is de saus echt niet te pittig. Er gaat namelijk ook suiker door de saus en daardoor komt hij mooi in balans. Althans, vinden wij dan 😉 Mocht je nu echt niet van pittig eten houden, dan halveer je gewoon de hoeveelheid. Ben je wel echt een liefhebber van pittig eten? Voeg dan nog een klein beetje chilipoeder toe of bak een rood pepertje mee. Erg lekker om bij dit gerecht te serveren is zelfgemaakte Naan en helemaal in combinatie met een frisse yoghurtdip.

Recept kip kerrie met tomaat en paprika

recept kip kerrie met tomaat, paprika, ei en Naan

kip kerrie met tomaat, paprika en ei

4.5 van 8 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: avondeten
Keuken: Aziatische
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 750 gram kippendijefilet in stukjes gesneden
  • 1 ui gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 stuks paprika in dunne reepjes gesneden
  • 2 stengels bosui fijngesneden
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 2 theelepels garam masala
  • 3 theelepels kerriepoeder
  • 1/2 eetlepel suiker
  • flinke snuf vers gemalen zwarte peper en zout
  • 2 theelepels gedroogde peterselie
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 eetlepel citroensap of meer als je de saus iets zuurder wilt
  • olie en roomboter
  • 1 eetlepel sambal badjak
  • 4 stuks eieren hardgekookt en optioneel
  • 300 gram rijst

Instructies

  • Verhit een scheutje olie en een klont roomboter in een stoof of grote hapjespan. Bak in 2 etappes de kip rondom goudbruin aan. Haal de kip uit de pan. Fruit in het overgebleven braadvet de uien met knoflook en reepjes paprika. Voeg de sambal, kerriepoeder, garam masala, gedroogde peterselie, paprikapoeder, peper, zout en komijnpoeder toe en bak dit kort mee. Voeg de tomatenblokjes toe, de kip en een 1/2 eetlepel suiker. Laat de kip 25-30 minuten zonder deksel op de pan zachtjes koken. Blijf tussentijds wel roeren. Breng op smaak met citroensap en eventueel wat extra zout. Bestrooi met de fijngesneden bosui.
  • Kook ondertussen de rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  • TIP: wij vinden het lekker om hardgekookte eieren door de saus te mengen. 5 minuten voordat de saus klaar is, halveer ik de hardgekookte eieren en laat ik ze nog even mee pruttelen. De eieren kan je dus prima van te voren al koken.

TIP: Wil je deze saus iets romiger maken, dan is het ook lekker om 1 of 2 eetlepels Griekse yoghurt erdoorheen te roeren.

kerriesaus met kip

Een heerlijke kruidige kip kerrie die waarschijnlijk wel totaal anders is dan de kip kerrie zoals je hem gewend bent. Meestal zit er trouwens in kip kerrie ananas maar Jan Willem en ik vinden dit alleen niet zo lekker. Voel je natuurlijk vrij om het wel toe te voegen. Op zichzelf past namelijk het fruitige wel goed bij het kruidige van de saus.