Chinees stoofvlees met five spice kruiden

Chinees stoofvlees met five spice kruiden

Chinees stoofvlees met five spice kruiden. Deze stoof laat echt al je smaakpapillen dansen 😉 Is dit een authentiek Chinees stoofvlees recept? Nee, zeker niet! De stoof is wel geïnspireerd op de smaken uit de Chinese keuken. Ik ga wel heel eerlijk zijn met je. Deze stoof ga je super lekker vinden of totaal niet. Ik weet namelijk dat veel mensen five spice niet zo lekker vinden. Toch hoop ik dat de rest van de ingrediënten je over de streep kunnen trekken om een poging te gaan wagen.

Deze Chinese stoof is vrij zoet van smaak maar tegelijkertijd ook heel kruidig en een beetje pittig. Durf jij dit Chinese stoofvlees met five spice te gaan maken?

Chinees stoofvlees met five spice kruiden

Chinees stoofvlees

Zoals ik hierboven al benoem gaat er five spice kruiden door de stoof. Verder breng je de stoof ook nog op smaak met ketjap manis, sojasaus, korianderpoeder, steranijs en nog veel meer lekkers. Om de stoof toch een beetje pit te geven voeg ik ook sriracha toe. De sriracha zou je eventueel ook kunnen vervangen voor een sambal naar keuze. Uiteraard mogen knoflook, gember en ui ook niet ontbreken in deze Chinese stoof.

Wij eten de stoof graag met kruidige en luchtige rijst. De rijst op de foto heb ik verder op smaak gebracht met kurkuma en kerriepoeder. Door de rijst mengde ik tevens ook nog twee stengels fijngesneden bosui en roerei. (daarvoor gebruikte ik 3 eieren)

Filmpje Chinees stoofvlees met five spice kruiden

recept Chinees stoofvlees

Chinees stoofvlees met five spice kruiden

Chinees stoofvlees met five spice

Chinees stoofvlees met five spice kruiden. Heerlijk bij rijst, noedels of frietjes.
3 van 4 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten
Keuken: Chinees, Chinese
Trefwoord: Chinese stoof, five spice, five spice kruiden, rundvlees, rundvlees stoof, stoof, stoofvlees
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 5 uur 10 minuten
Totale tijd: 5 uur 20 minuten
Porties: 4 personen

Equipment

  • 1 stoofpan

Ingrediënten

  • 800 gram runder riblappen in stukjes gesneden
  • 1 ui gesnipperd
  • 3 centimeter verse gember geschild en geraspt
  • 4 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 theelepels sriracha flinke theelepels gebruiken
  • 2 theelepels five spice kruiden
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 3 stuks steranijs
  • 2 eetlepels gembersiroop
  • 50 milliliter ketjap manis
  • 50 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 3 eetlepels sojasaus
  • 1 blikje kokosmelk blikje van 400 ml
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper
  • snufje zout optioneel
  • 1 eetlepel bloem
  • 2 laurierblaadjes
  • zonnebloemolie
  • klontje roomboter

Instructies

  • Meng in een schaaltje de gembersiroop, sojasaus, ketjap manis, sriracha, bruine suiker, five spice en korianderpoeder. 
  • Haal het vlees ongeveer 20-30 min. voor bereiding uit de koelkast. Bestrooi de stukjes vlees met een flinke snuf versgemalen zwarte peper, zout en bloem. 
  • Verhit een scheutje olie en een klont roomboter in een stoofpan en bak het vlees in porties kort rondom goudbruin aan. Haal het vlees uit de pan. 
  • Voeg een kleine scheutje olie weer toe in de pan en fruit de uien met de knoflook en de verse gember kort aan. Voeg het schaaltje met de "saus" toe samen met een blikje kokosmelk. Roer alles even goed door elkaar.
  • Leg het vlees terug in de pan samen met de steranijs en de laurier.
  • Leg de deksel op de pan (niet helemaal sluiten) en laat minimaal 4 uur pruttelen. Hoe langer hoe lekkerder! Wanneer het vlees gaar is, haal de deksel helemaal van de pan en laat eventueel nog een half uurtje extra pruttelen voor een dikkere saus. Haal de laurier en steranijs (als je ze kunt vinden) uit de pan voor serveren.
  • Serveer de stoof met kruidige rijst, boontjes of andere groenten en bestrooi eventueel met sesamzaadjes en/of bosui.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Wat is five spice ofwel 5 kruidenpoeder

Wat is five spice ofwel vijfkruidenpoeder? Five spice is een Chinees specerijenmix dat bestaat uit vijf (duhhhhhh) specerijen. Het bevat (Chinese) kaneel, venkelzaad, kruidnagel, steranijs en szechuanpeper. Deze vijf specerijen staan voor smaken: zoet, zuur, zout, bitter en umami. De kruidenmix is super smaakvol maar kan door mensen ervaren worden als té overheersend. Wij vinden de kruidenmix echter heerlijk! Wanneer je kookt met five spice dan ruikt je huis echt zo ontzettend lekker!

Deze kruidenmix wordt onder verschillende namen verkocht. Jonnie Boer verkoopt deze kruiden onder de naam Chinese 5 Spice en is van het merk Euroma. Deze kruiden zijn alleen wel redelijk prijzig. De kruidenmix wordt ook verkocht onder de naam 5 spice powder van het merk Kokki Djawa. Deze kruiden zit in een klein doorzichtig potje en staat meestal in de supermarkt bij de Aziatische producten. Vaak verkopen Turkse supermarkten ook five spice kruiden en uiteraard kan je het ook online kopen.

Chinees stoofvlees met five spice

Chinees stoofvlees

Andere lekkere stoofvlees recepten

Wij zijn gek op stoofvlees en op Familie over de Kook staan dan ook al behoorlijk wat stoofvlees recepten. Een favoriet van mij persoonlijk is het recept voor een patatje stoofvlees. Wie ons langer volgt, zal dit niet verbazen. Ik ben namelijk ook gek op patat. Sterker nog, daar mag je mij echt voor wakker maken. Jan Willem zijn favoriete stoof zijn de varkenswangen in rode wijn. Wil jij liever een stoof met kip maken? Probeer dan eens mijn kip in bier gestoofd. Die stoof is uiteraard lekker om met friet/patat te eten maar is ook bij rijst erg lekker.

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken