Patatje stoofvlees: smullen met een beetje pit

Patatje stoofvlees: smullen met een beetje pit

Smullen met een beetje pit! Dat doe je absoluut met dit patatje stoofvlees. Dat je mij wakker mag maken voor een frietje is niet bepaald een geheim. Ik ben gek op patat!! Sterker nog, ik eet echt iedere week minimaal 1x per week patat. Vaak ook wel twee keer 😉 En ach, soms ook wel drie keer per week. Patat verveelt mij echt nooit! Om je patat een beetje “op te pimpen” is het erg lekker om een patatje stoofvlees te maken. Dit keer heb ik gekozen voor een vrij pittige variant. De mogelijkheden zijn echter eindeloos. Daarom neem ik je de komende tijd mee in verschillende soorten “patatje stoofvlees”.

Voor deze stoof gebruik ik een donker maar ietwat zoetig herfstbier. Dit geeft je stoof een heerlijke diepe smaak. Wil je liever geen alcohol gebruiken, dan kun tegenwoordig prima uit de voeten met een 0.0 bier. De 0.0 varianten zijn gelukkig in vele soorten verkrijgbaar en ook in de herfstbier heb je meerdere 0.0 varianten.

Laat de pit in de stoof je niet afschrikken. Uiteraard kan je deze stoof ook minder pittig of helemaal niet pittig maken. Wil je de stoof minder pittig? Gebruik dan alleen sambal Badjak en laat de sambal Oelek achterwege. Wil je de stoof helemaal niet pittig? Heel simpel! Gebruik dan helemaal geen sambal.

Recept patatje stoofvlees

patatje stoofvlees

Patatje stoofvlees

Pimp je frietje/patat op en maak een patatje stoofvlees. Lekker met een flinke klodder mayonaise.
4.18 van 41 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten
Keuken: Aziatische, Nederlandse
Trefwoord: patat, patatje stoof, patatje stoofvlees, stoof, stoofvlees
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 4 uur 30 minuten
Totale tijd: 4 uur 40 minuten
Porties: 4 personen

Equipment

  • stoofpan

Ingrediënten

  • 750 gram sukadelappen of riblappen
  • 2 uien grof gesneden (grote uien gebruiken)
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 fles Herfstbok bier
  • 1 eetlepel appelstroop flinke eetlepel gebruiken
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel kerriepoeder flinke theelepel
  • 4 stuks kruidnagel
  • 2 theelepels sambal oelek flinke theelepels
  • 2 theelepels sambal badjak flinke theelepels
  • 3 gedroogde laurierblaadjes niet te kleine blaadjes gebruiken
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 theelepel bruine suiker
  • 1 eetlepel bloem
  • roomboter
  • zonnebloemolie

Instructies

  • Bestrooi het vlees met een flinke eetlepel bloem, peper, en zout. Verhit een klont roomboter en een scheutje olie in een stoofpan. Bak het vlees in porties rondom goudbruin aan. Haal het vlees dan uit de pan.
  • Bak in het overbleven braadvet de uien met de paprikapoeder, sambal oelek, sambal badjak, kerriepoeder en de knoflook. Voeg het vlees toe samen met het bier, ketjap manis, bruine suiker en de appelstroop. Roer alles even goed door. Prik de kruidnagels in de laurierblaadjes en leg deze in de stoof. Leg de deksel op de pan (klein beetje open laten) en laat het vlees minimaal 4 uur sudderen. Laat daarna zeker nog een half uur zonder deksel op de pan pruttelen. (zet het vuur eventueel iets hoger) Hierdoor kan de saus een beetje indikken. Breng eventueel extra op smaak met peper en of zout. Haal voor serveren de laurierblaadjes uit de stoof.
  • TIP: mocht je de saus niet dik genoeg vinden? Voeg dan een maïzena papje toe. Meng hiervoor 1 flinke tl maïzena met een klein scheutje water en roer dit door de stoof.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Patatje pittig stoofvlees

Als je van deze foto’s geen honger krijgt, dan weet ik het ook niet meer 😉 Voor de zekerheid heb ik een foto toegevoegd welk bier ik gebruikt heb.

Tips voor mals stoofvlees

-Bak het vlees kort op heet vuur in olie en/of roomboter. Bak alleen de buitenkant goudbruin en haal het vlees dan meteen uit de pan.
-Zorg ervoor dat het vlees op kamertemperatuur is.
-Laat het vlees zeker in het begin niet koken. Het vlees moet echt eerst de kans krijgen om langzaam te garen.
-Hoe langer het vlees kan stoven hoe malser het vlees wordt.
-Het vocht wat je toevoegt aan het stoofvlees moet op kamertemperatuur zijn. Als je koud vocht toevoegt, dan sluit het vlees zich af en neemt het niet makkelijk vocht en/of smaken meer op.
-Voeg zuren aan je vlees toe, zoals (rode) wijn, azijn , bier, tomatenpuree of mosterd. De zuren die hierin zitten zorgen ervoor dat het bindweefsel in vlees wordt afgebroken waardoor het vlees mals wordt.

hoe lang moet vlees stoven

Laat ik beginnen met vermelden dat hoe langer je stoofvlees kan pruttelen hoe lekkerder. Ik zet meestal in de ochtend het stoofvlees op en laat dit tot etenstijd heeeeeeeeel langzaam garen. Onderstaande tijden geven je wel een beetje houvast wanneer je vlees in ieder geval gaar is.

– Riblappen in flinke dobbelstenen gesneden: minimaal 3 uur
– Sucadelappen in flinke dobbelstenen gesneden: minimaal 4 uur
– Magere runderlappen in flinke dobbelstenen gesneden: minimaal 3 uur

BEWAAR ONDERSTAANDE FOTO OP JE EIGEN PINTERESTPAGINA:

pittig stoofvlees met patat

Andere lekkere stoofvlees recepten

  • klik op de foto om naar het desbetreffende recept te gaan

STOOFVLEES IN KETJAP SAUS:

stoofvlees in ketjap saus

WILDZWIJN STOOF MET RODE WIJN:

wildzwijn stoof met rode wijn

SURINAAMSE STOOF MET KIP:

Surinaamse stoof

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken