Stoof van varkenswangen met wijn en pompoen

Stoof van varkenswangen met wijn en pompoen

Stoof van varkenswangen met wijn! Deze keer ben ik voor jullie aan de slag gegaan met een bijzonder stukje vlees, de varkenswang. Heel veel mensen weten het niet meer maar de varkenswang is het ultieme stoofvlees. Het is de meest gebruikte spier en daardoor heel erg smaakvol. Het is alleen wel heel belangrijk om dit vlees rustig en lang de tijd te geven om te garen. Het vlees en de tijd moeten echt geen rem zijn om deze stoofpot klaar te maken. Dit is namelijk het ultieme comfort food gerecht. De blaadjes vallen van de bomen en de temperatuur heeft het vriespunt inmiddels alweer bijna bereikt 😉 Tijd om weer te gaan koken met diepe en rijke smaken. Stoofpotten zijn voor mij echt voor in het weekend. Zaterdagavond beginnen om zondagavond verlekkerd door de geur aan tafel te zitten. Vergeet niet om een flinke pan te maken, zodat je nog wat over hebt. Dit kan je dan bewaren in de vriezer of een dag later eten bij frietjes of tussen de middag op een snee vers witbrood. Uiteraard met een flinke klodder zelfgemaakte mayonaise.

recept stoofvlees van varkenswangen

stoof van varkenswangen met rode wijn

Stoofvlees van varkenswangen met pompoen en rode wijn

No ratings yet
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten
Keuken: Guatemalaanse
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 4 uur 30 minuten
Porties: 8 personen

Ingrediënten

  • 1 kilo varkenswangen
  • 1 winterpeen gewassen
  • 1 grote prei gewassen
  • 1 flespompoen geschild
  • 1 ui
  • 4 eetlepels bloem
  • 5 theelepels gemalen komijnpoeder
  • 3 theelepels chili vlokken of pul biber
  • 3 theelepels paprikapoeder halfscherp
  • 3 theelepels nootmuskaat
  • 2 laurierblaadjes
  • 5 kruidnagels
  • 1 kruidenbundeltje laurier en tijm
  • 0,5 liter rode wijn
  • 0,5 liter runderbouillon
  • gemalen zwarte peper en zout
  • zonnebloemolie en boter

Instructies

  • Snij de varkenswangen in blokken van 3cm. bij 3cm. Doe de gesneden varkenswangen in een schaal en voeg hier de bloem, gemalen komijnpoeder, pul biber, paprikapoeder en nootmuskaat toe. Hussel even door elkaar zodat al het vlees gebloemd is.
  • Snij de gewassen groenten in grove stukken.
  • Zet een grote stoofpan op het fornuis op een hoge stand. Zet de varkenswangen even aan in de olie en boter. De varkenswangen zijn na 3 minuten klaar (of wanneer ze licht bruin zijn). Mijn pan is vooral hoog en niet breed dus heb ik de wangen in twee keer aangezet. Het vlees zal namelijk iets in krimpen. Wees niet bang voor aanbaksels op de bodem van de pan. Haal het vlees uit de pan en zet even weg.
  • Fruit nu in de pan de uien, prei en wortel voor 3 minuten. Voeg vervolgens de pompoen, kruidnagels en kruidenbundel toe. Bak nog even aan voor 2 minuten.
  • Voeg nu weer het vlees toe. Nu mag ook de rode wijn erbij. Vul de pan verder tot alles onderstaat met de runderbouillon. Zet nu het fornuis op een sudderstand. Zo laag dat je af en toe een bubbel in het vocht ziet. Doe de deksel niet helemaal op de pan zodat er wat vocht kan verdampen. Dit mag nu minimaal 4 uur staan. Roer je stoof 2 keer per uur even door.
  • Proef voor het serveren nog even hoe de smaak is en voeg naar smaak zout en peper toe.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Stoofvlees van varkenswangen met pompoen, komijn en rode wijn

Varkenswangen behoren tot de vergeten stukken vlees. Net als vergeten groenten hebben we ook vergeten vlees. Er worden heel veel delen van varkens en koeien niet meer verkocht. Niet omdat ze niet lekker zijn maar omdat we ze niet meer kopen. Sommige stukken vragen net iets meer tijd om ze klaar te maken. Andere stukken zien er voor veel mensen minder mooi uit. Toch zijn dit juist de stukken vlees die ons die ouderwets lekkere smaak teruggeven. Vraag je slager naar deze bijzondere stukken of kijk eens bij een online slager. Bekijk ook zeker eens het artikel met tips tegen het mislukken van je stoofvlees.

Deze stoof is echt super simpel om te maken. Het enige wat je nodig hebt is een beetje geduld. Het lekkerste is om de stoof een dag van te voren te maken. Uiteraard mag een flinke klodder mayonaise wat ons betreft niet ontbreken.

Wijn van de Maand: Neropasso

Hoe ga je een wijn beschrijven die hier thuis echt een favoriet is, zonder dat we gelijk super commercieel overkomen? Deze wijn verdient het namelijk om in superlatieven te praten. Het is namelijk een hele volle, fruitige en kruidige wijn. Hoe dat komt? Deze wijn komt uit Vento, een gebied in Italië waar ze op een bijzondere manier wijn maken. Een deel van de gebruikte druiven voor deze wijn worden na het oogsten gedroogd. Dit indrogen van de druiven zorgt voor een bijzondere en intense smaak. Doordat deze wijn op deze manier meer diepgang krijgt, blijft hij dus heel matig in zijn tannines (dat stroeve droge mondgevoel). Deze wijn is dus de perfecte borrelwijn maar kan hij ook heel goed gedronken worden bij mooie vleesgerechten. Doordat wij hem zo lekker vinden, staat deze wijn bij ons thuis altijd in de kast. Ook als hij geen wijn van de maand is 🙂

Neropasso rood en Oropasso wit
Zowel de Neropasso als de Oropasso zijn echt een favoriet van ons. In de wintermaanden kiezen wij wel sneller voor de rode wijn. De Neropasso en de Oropasso zijn nu bij De Wijnzaak in de aanbieding van 10,58 voor 7,49. De aanbieding is geldig tot en met 31 oktober 2019