Surinaamse bami met pittige pindasaus

KokenKoken
Surinaamse bami met pittige pindasaus
Deel met je vrienden:

Zelf Surinaamse bami maken met pittige pindasaus is niet moeilijk om te maken. De eerste reactie op de Familie over de Kook Instagram toen ik daar een foto plaatste van mijn zelfgemaakte Surinaamse bami was “ik ben benieuwd..ik ben natuurlijk erg kritisch” Deze opmerking kwam van iemand van Surinaamse afkomst. No pressure hoor!!! Ik zal echt niet gaan prediken dat dit “echte” Surinaamse bami is. Daarbij….wat  is nu de “echte” bami. Iedereen maakt het op zijn/haar manier klaar. Deze bami is er in ieder geval wel op geïnspireerd en wij vonden hem stiekem nog lekkerder dan de bami die wij normaal gesproken afhalen bij de Surinamer. De pittige pindasaus is verre van Surinaams. De pindasaus is wel heel erg lekker en super simpel om te maken. Inmiddels heb ik ook een Surinaamse pindasaus recept, gemaakt met pinda’s ipv pindasaus. Die is ook echt super lekker! 

TIP: Maak de bami een dag van te voren klaar. Zo kunnen alle smaken goed intrekken. 

recept Surinaamse bami

Surinaamse bami zelf maken

Surinaamse bami

4.58 van 19 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: avondeten, Hoofdgerecht
Keuken: Surinaamse
Trefwoord: bami, Surinaams, Surinaamse bami
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 500 gram spaghetti
  • 2 maggiblokjes
  • 3 grote tenen knoflook fijngesneden
  • zonnebloemolie
  • 1 rode peper fijngesneden
  • 3 grote takjes selderijblad fijngesneden
  • 2 grote uien fijngesneden
  • 3 centimeter verse gember geschild en geraspt
  • 1 tomaat in blokjes gesneden
  • 2 theelepels tomatenpuree
  • 4 eetlepels ketjap asin
  • 4 eetlepels ketjap manis
  • 1/2 theelepel five spice poeder
  • 1 theelepel trassi
  • 300 gram Kippendijen in kleine blokjes gesneden
  • snuf peper en zout
  • snuf chili vlokken optioneel

pittige pindasaus

  • 2 flinke eetlepels pindakaas
  • 5 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel sambal badjak
  • 1/4 theelepel knoflookpoeder
  • 1 eetlepel ketchup
  • snufje peper
  • warm water naar eigen inzicht

Instructies

  • Kook de spaghetti gaar met 1 maggiblokje. Spoel de spaghetti af met koud water en meng met 1 eetlepel ketjap asin en 1 eetlepel ketjap manis.
  • Verhit een flinke scheut olie (zodat de hele bodem van de pan bedekt is) Fruit de uien met de rode peper, knoflook en gember op middelhoog vuur. Voeg de trassi, fijn gesneden tomaat, five spice poeder en een snuf peper toe. Verkruimel er 2 maggi blokje bij. Bak dit allemaal even kort mee voor ongeveer 1 minuut. Voeg dan de kipblokjes toe en bak tot deze goudbruin en gaar is. Voeg vervolgens de tomatenpuree toe en bak voor 1 minuutje mee. Zet nu het vuur laag en voeg 5 el ketjap asin en 4 el ketjap manis toe. Roer er de gekookte spaghetti door en de fijngesneden selderij. Breng eventueel nog verder op smaak met kejap asin of manis naar smaak. Wij vonden de bami niet pittig genoeg dus ik heb er nog een flinke snuf chilivlokken doorheen gedaan.
  • Meng alle ingrediënten voor de pittige satésaus. Voeg water naar eigen inzicht toe. Verwarm de satésaus even kort op het fornuis wanneer je de satésaus nodig hebt.

Surinaamse bami met pittige pindasaus

Surinaamse bami zelf maken

Deze Surinaamse bami staat bij ons heel vaak op het menu. Het is namelijk een ontzettend lekkere avondmaaltijd. Zoals je hebt kunnen lezen in het recept maak je de bami niet met mie klaar maar met spaghetti. Ik gebruik altijd de goedkoopste spaghetti. Wil je variëren met het recept dan is het zeker ook lekker om eens mie te gebruiken. Hopelijk geniet jij binnenkort net zo van dit recept als wij doen 🙂 

Surinaamse bami met pittige pindasaus

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook of Instagram. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.

De volgende recepten vind je misschien ook lekker