Surinaamse bami met pittige pindasaus

Surinaamse bami met pittige pindasaus
Deel met je vrienden:

De eerste reactie op de Familie over de Kook Instagram toen ik daar een foto plaatste van mijn zelfgemaakte Surinaamse bami was “ik ben benieuwd..ik ben natuurlijk erg kritisch” Deze opmerking kwam van iemand van Surinaamse afkomst. No pressure hoor!!! Ahhhhh!!!! Ik zal dus echt niet gaan prediken dat dit “echte” Surinaamse bami is. Het is er in ieder geval wel op geïnspireerd en wij vonden hem lekkerder dan de bami die wij normaal gesproken afhalen bij de Surinamer. De pittige pindasaus is verre van Surinaams maar deze is ook wel echt heel erg lekker en super simpel om te maken. Inmiddels heb ik ook een Surinaamse pindasaus recept, gemaakt met pinda’s ipv pindasaus. Die is ook echt super lekker! 

recept Surinaamse bami

Surinaamse bami

4.34 van 3 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: avondeten, Hoofdgerecht
Keuken: Surinaamse
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 500 gram spaghetti
  • 2 maggiblokjes
  • 3 grote tenen knoflook fijngesneden
  • zonnebloemolie
  • 1 rode peper fijngesneden
  • 3 grote takjes selderijblad fijngesneden
  • 2 grote uien fijngesneden
  • 3 centimeter verse gember geschild en geraspt
  • 1 tomaat in blokjes gesneden
  • 2 theelepels tomatenpuree
  • 4 eetlepels ketjap asin
  • 4 eetlepels ketjap manis
  • 1/2 theelepel five spice poeder
  • 1 theelepel trassi
  • 300 gram Kippendijen in kleine blokjes gesneden
  • snuf peper en zout
  • snuf chili vlokken optioneel

pittige pindasaus

  • 2 flinke eetlepels pindakaas
  • 5 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel sambal badjak
  • 1/4 theelepel knoflookpoeder
  • 1 eetlepel ketchup
  • snufje peper
  • warm water naar eigen inzicht

Instructies

  • Kook de spaghetti gaar met 1 maggiblokje. Spoel de spaghetti af met koud water en meng met 1 eetlepel ketjap asin en 1 eetlepel ketjap manis.
  • Verhit een flinke scheut olie (zodat de hele bodem van de pan bedekt is) Fruit de uien met de rode peper, knoflook en gember op middelhoog vuur. Voeg de trassi, fijn gesneden tomaat, five spice poeder en een snuf peper toe. Verkruimel er 2 maggi blokje bij. Bak dit allemaal even kort mee voor ongeveer 1 minuut. Voeg dan de kipblokjes toe en bak tot deze goudbruin en gaar is. Voeg vervolgens de tomatenpuree toe en bak voor 1 minuutje mee. Zet nu het vuur laag en voeg 5 el ketjap asin en 4 el ketjap manis toe. Roer er de gekookte spaghetti door en de fijngesneden selderij. Breng eventueel nog verder op smaak met kejap asin of manis naar smaak. Wij vonden de bami niet pittig genoeg dus ik heb er nog een flinke snuf chilivlokken doorheen gedaan.
  • Meng alle ingrediënten voor de pittige satésaus. Voeg water naar eigen inzicht toe. Verwarm de satésaus even kort op het fornuis wanneer je de satésaus nodig hebt.
Wij hadden met zijn vieren iets overgehouden maar dit was absoluut geen straf. De volgende dag was deze Surinaamse bami misschien nog wel lekkerder.
Zelf Amaranthe die toch echt bijna niets eet zoals jullie weten heeft dit keer haar bord leeggegeten…dat zegt denk ik wel heel wat!!

De volgende recepten vind je misschien ook lekker