Simpele nasi met kip teriyaki

Simpele nasi met kip teriyaki

Dit is echt een hele simpele maar ontzettend lekkere nasi met zelfgemaakte kip teriyaki. Beaudine heeft momenteel één craving tijdens de chemo en dat is rijst! Het liefst eet ze de hele dag alleen maar rijst. (of een tosti met jam en kaas…brrrrr) Soms start ze zelfs de dag met een bordje rijst en daaroverheen alleen wat sojasaus. Iedere gek zijn gebrek zullen we maar zeggen 😉 Op de blog staan al meerdere nasi recepten en ik was ervan overtuigd dat dit recept ook al op de blog stond. Dit bleek echter niet het geval, dus werk aan de winkel. De kip teriyaki vraagt overigens wel een beetje voorbereiding maar dat is het het absoluut waard.

recept simpele nasi met kip teriyaki

nasi met kip teriyaki

Simpele Nasi

een heerlijke smaakvolle en vooral simpele nasi
4.25 van 4 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten
Keuken: Aziatische
Trefwoord: nasi, simpel
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 300 gram rijst afgekoeld (kook het liefst de rijst een dag van te voren)
  • 1 zak nasi groenten ongeveer 450 gram
  • 150 gram diepvries doperwten
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 rode peper fijngehakt (zit soms bij de nasi groenten)
  • 1 ui gesnipperd
  • 100 gram plakjes ontbijtspek fijngesneden
  • 1 theelepel trassi
  • 1/2 eetlepel sambal badjak
  • 1 groente bouillonblokje
  • 1 eetlepel mirin optioneel
  • 1 ei geklutst

Instructies

  • Verhit een scheutje olie in een grote hapjespan of wok. Bak de uien met de knoflook, rode peper, sambal en spek. Voeg de trassi toe en verkruimel het bouillonblokje erbij. Bak dit kort mee. Voeg de nasi groenten toe en bak een paar minuten mee. (wij houden van bite dus ik bak de groenten niet te lang). Voeg de rijst en doperwten toe en schep de nasi goed door elkaar. Zet het vuur laag en roer het geklutste ei erdoorheen. Verwarm de nasi nog een paar minuten door. Breng eventueel op smaak met een eetlepel Mirin. (Mirin is een zoete Japanse rijstwijn)
  • Serveer met eventueel kip teriyaki, zelfgemaakte pindasaus en komkommer in zuur.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

TIP: ik gebruikte voor de kip teriyaki kipfilet maar uiteraard kan je ook kippendijfilet gebruiken.

recept kip teriyaki

kip in zelfgemaakte teriyakisaus

kip in zelfgemaakte teriyakisaus

4 van 2 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten
Keuken: Aziatische, Japanse
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 750 gram kipfilet of kippendijenfilet in stukjes gesneden
  • 2 stengels bosui/lenteui in stukjes gesneden
  • 1 rode peper fijngesneden
  • sesamzaadjes optioneel
  • olie en roomboter

zelfgemaakte teriyakisaus

  • 50 milliliter sojasaus
  • 2 centimeter verse gember geschild en geraspt
  • 1 rode peper zeer fijngehakt
  • 3 teentjes knoflook geraspt
  • 1 eetlepel mirin gewoon in de supermarkt verkrijgbaar
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 4 eetlepels honing
  • 1 eetlepel sesamzaadjes
  • snuf vers gemalen zwarte peper
  • 1 theelepel citroensap
  • 3 eetlepels water
  • 1 theelepel maïzena

Instructies

  • Zet een steelpannetje op het vuur en verwarm alle ingrediënten op de maïzena en citroensap na. Breng de saus aan de kook en laat 4 minuten zachtjes koken. Meng ondertussen 1 theelepel maïzena met een scheutje koud water. Voeg het maïzena papje toe aan de saus en laat nog even zachtjes doorkoken. De saus zal nu gaan indikken. Breng op smaak met een scheutje citroensap. Dit is optioneel, de saus wordt namelijk dan wel een stuk frisser en zuurder van smaak. Voeg dus niet meteen teveel toe. Haal de saus van het vuur en schenk dit in een schoon (weck)potje.
  • Verhit in een wok een scheutje olie en een klontje roomboter. Bak de kip rondom goudbruin. Voeg iets minder dan de helft van de teriyakisaus toe en bak op middelhoog vuur voor 5-8 minuten. Bestrooi de kip met de fijngesneden rode peper, lente ui en eventueel een beetje extra sesamzaadjes.
  • TIP: de teriyakisaus is ongeveer 1,5 week in de koelkast houdbaar. Serveer de kip met bami of nasi.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

goed gevulde rijst met kip teriyaki

Voor een beetje extra pit gebruik ik vlak voor serveren nog een beetje extra rode peper. (niet voor de kinderen) Heb je nu geen tijd (of zin) om de kip Teriyaki bij de nasi te maken dan kan je ook een pittige pindasaus erbij serveren.

Ook lekkere nasi recepten zijn: Surinaamse nasi, Nasi Goreng met kip en garnalen of de snelle nasi Goreng met gebakken ei en pindasaus.

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook of Instagram. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.