Recepten met seizoensgroenten april – vers, makkelijk en lekker

Recepten met seizoensgroenten april – vers, makkelijk en lekker

In april zijn er weer volop verse seizoensgroenten van eigen bodem. Lekker, betaalbaar én beter voor het milieu. Wij vinden het altijd leuk om met deze groenten te koken, zeker als we weer eens iets nieuws proberen. In dit artikel vind je een handig overzicht van de groenten die nu in het seizoen zijn én recepten met seizoensgroenten april om direct mee aan de slag te gaan.

Wil je nog meer inspiratie met seizoensgroenten? Neem dan eens een kijkje op onze overzichtspagina met alle seizoensgroente-artikelen: alle maanden op een rij.

Wat is er in het seizoen in april?

Ben je benieuwd welke groenten je in april het beste kunt eten? Hieronder vind je een overzicht van de seizoensgroenten die op dit moment op hun best zijn. Koken met groente van het seizoen zorgt voor meer smaak én variatie op je bord.

  • Andijvie
  • Bloemkool
  • Asperge
  • Paddenstoelen
  • Paksoi
  • Pompoen
  • Radijs
  • Spinazie
  • Wortel
  • Witlof
  • Ui
  • Rode biet
  • Komkommer
  • Postelein
  • Sla

Tip: varieer met groenten uit deze lijst om je weekmenu gezond en lekker te houden.

Recepten met seizoensgroenten april

Op zoek naar inspiratie voor het avondeten? Met deze makkelijke recepten maak je in een handomdraai iets lekkers met de seizoensgroenten van april.

Andijviestamppot met kip kerrie

een bord met andijviestamppot en romige kip kerrie in kerrieoomsaus.
Andijviestamppot met kip kerrie
Sla op in je receptenboek
kooktijd: 30 minuten
4 personen
Deze kruidige andijviestamppot met kip kerrie is een heerlijke twist op de klassieke stamppot. Gemaakt met verse andijvie, een seizoensgroente van april, en bij ons thuis echt een favoriet geworden.
Ga naar recept

Komkommer en wortel in zuur

een schaal komkommer en wortel in zuur super snel en simpel om te maken
Komkommer en wortel in zuur
Sla op in je receptenboek
kooktijd: 6 minuten
4 personen
Fris, knapperig en super makkelijk te maken! Deze ingelegde komkommer en wortel – beide seizoensgroenten van april – zijn heerlijk als bijgerecht of als frisse topping bij een Aziatisch gerecht.
Ga naar recept

Thaise groene curry met broccoli en paksoi

Thaise groene curry met broccoli en paksoi op een bord geserveerd met haverrijst. Een romige en kruidige curry boordevol smaak, perfect voor liefhebbers van de Thaise keuken.
Thaise groene curry met broccoli en paksoi
Sla op in je receptenboek
kooktijd: 30 minuten
4 personen
Een snelle en smaakvolle Thaise curry boordevol verse groenten. Gemaakt met broccoli en paksoi, twee seizoensgroenten van april. Heerlijk kruidig, gezond én makkelijk om te maken!
Ga naar recept

Plaattaart met witte asperges en ham

plaattaart met witte asperges en ham
Plaattaart met witte asperges en ham
Sla op in je receptenboek
kooktijd: 45 minuten
1 plaattaart
Deze plaattaart met witte asperges en ham is bij ons thuis echt favoriet in het voorjaar. Lekker makkelijk én perfect nu asperges volop in het seizoen zijn.
Ga naar recept

Orzo salade met tonijn en feta

orzo salade met tonijn en feta
Orzo salade met tonijn en feta
Sla op in je receptenboek
kooktijd: 25 minuten
4 personen
Deze orzo salade met tonijn en feta is heerlijk fris en zit boordevol smaak. Komkommer en radijs geven het gerecht een knapperige bite – en zijn nu als voorjaarsgroenten extra lekker!
Ga naar recept

Bietensalade met feta en appel

bietensalade met appel en feta
Bietensalade met feta en appel
Sla op in je receptenboek
kooktijd: 15 minuten
4 personen
Deze bietensalade met feta en appel is lekker fris, een tikkeltje zoet en staat zo op tafel. Rode biet is in april volop verkrijgbaar en geeft dit gerecht een prachtige kleur en heerlijke smaak.
Ga naar recept

Wraps met ham en pittige sla

wraps met ham en sla
Wraps met ham en pittige sla
Sla op in je receptenboek
kooktijd: 15 minuten
8 wraps
Deze wraps met ham en pittige sla zijn perfect voor een snelle lunch of lichte avondmaaltijd. Dankzij de knapperige sla – nu volop in het seizoen – smaken ze extra lekker in het voorjaar.
Ga naar recept

Traybake met bloemkool

Gezonde en makkelijke traybake met bloemkool en aardappelen, perfect geroosterd op een bakplaat met specerijen en een frisse yoghurt dip erbij.
Traybake met bloemkool
Sla op in je receptenboek
kooktijd: 45 minuten
Deze traybake met bloemkool is een makkelijk en gezond gerecht voor doordeweeks. Bloemkool is in april volop in het seizoen en komt in dit recept heerlijk tot z’n recht uit de oven.
Ga naar recept

Witte asperges in bechamelsaus

witte asperges in bechamelsaus uit de oven
Witte asperges in bechamelsaus
Sla op in je receptenboek
kooktijd: 50 minuten
4 personen
Deze witte asperges in bechamelsaus zijn echt een favoriet bij ons thuis. Nu ze volop in het seizoen zijn, genieten we er dan ook volop van!
Ga naar recept

Al deze recepten met seizoensgroenten april zijn makkelijk te maken en perfect voor het gezin.

Veelgestelde vragen

Welke groenten zijn in het seizoen én goedkoop in april?

In april zijn groenten zoals bloemkool, andijvie en radijs volop in het seizoen. Omdat ze nu geoogst worden, zijn ze vaak ook extra goedkoop. Ze zijn smaakvol, goed betaalbaar én lokaal verkrijgbaar. Bovenaan dit artikel vind je een handig overzicht van alle seizoensgroenten van deze maand.

Wat kan ik maken met andijvie?

Je kunt met andijvie heel veel heerlijke recepten maken. Probeer bijvoorbeeld onze hartige taart met andijvie of maak een heerlijke rauwe andijviestamppot met kaas en worst.

Zijn seizoensgroenten duurzamer?

Ja, omdat ze lokaal en zonder verwarmde kassen geteeld worden. Dat scheelt veel energie en transport.

Welk fruit is er in het seizoen in april?

Naast groenten is er ook heerlijk seizoensfruit te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan rabarber, appels of peren. Deze fruitsoorten zijn nu vaak extra zoet en sappig en perfect om mee te bakken of als gezond tussendoortje.

Waarom koken groenten van het seizoen?

Seizoensgroenten zijn niet alleen smaakvoller, ze zijn vaak ook lokaal geteeld en goedkoper. Doordat ze niet van ver hoeven te komen, zijn ze duurzamer én verser. Door vaker te koken met wat het seizoen biedt, ontdek je bovendien nieuwe combinaties die je misschien nog nooit geprobeerd hebt. En dat maakt koken – zelfs op een doordeweekse avond – nét wat leuker. 🤩

Bron: Gebaseerd op informatie van het Voedingscentrum