In april zijn er weer volop verse seizoensgroenten van eigen bodem. Lekker, betaalbaar én beter voor het milieu. Wij vinden het altijd leuk om met deze groenten te koken, zeker als we weer eens iets nieuws proberen. In dit artikel vind je een handig overzicht van de groenten die nu in het seizoen zijn én recepten met seizoensgroenten april om direct mee aan de slag te gaan.
Wil je nog meer inspiratie met seizoensgroenten? Neem dan eens een kijkje op onze overzichtspagina met alle seizoensgroente-artikelen: alle maanden op een rij.
Wat is er in het seizoen in april?
Ben je benieuwd welke groenten je in april het beste kunt eten? Hieronder vind je een overzicht van de seizoensgroenten die op dit moment op hun best zijn. Koken met groente van het seizoen zorgt voor meer smaak én variatie op je bord.
- Andijvie
- Bloemkool
- Asperge
- Paddenstoelen
- Paksoi
- Pompoen
- Radijs
- Spinazie
- Wortel
- Witlof
- Ui
- Rode biet
- Komkommer
- Postelein
- Sla
Tip: varieer met groenten uit deze lijst om je weekmenu gezond en lekker te houden.
Recepten met seizoensgroenten april
Op zoek naar inspiratie voor het avondeten? Met deze makkelijke recepten maak je in een handomdraai iets lekkers met de seizoensgroenten van april.
Andijviestamppot met kip kerrie
Thaise groene curry met broccoli en paksoi
Plaattaart met witte asperges en ham
Orzo salade met tonijn en feta
Bietensalade met feta en appel
Witte asperges in bechamelsaus
Al deze recepten met seizoensgroenten april zijn makkelijk te maken en perfect voor het gezin.
Veelgestelde vragen
In april zijn groenten zoals bloemkool, andijvie en radijs volop in het seizoen. Omdat ze nu geoogst worden, zijn ze vaak ook extra goedkoop. Ze zijn smaakvol, goed betaalbaar én lokaal verkrijgbaar. Bovenaan dit artikel vind je een handig overzicht van alle seizoensgroenten van deze maand.
Je kunt met andijvie heel veel heerlijke recepten maken. Probeer bijvoorbeeld onze hartige taart met andijvie of maak een heerlijke rauwe andijviestamppot met kaas en worst.
Ja, omdat ze lokaal en zonder verwarmde kassen geteeld worden. Dat scheelt veel energie en transport.
Naast groenten is er ook heerlijk seizoensfruit te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan rabarber, appels of peren. Deze fruitsoorten zijn nu vaak extra zoet en sappig en perfect om mee te bakken of als gezond tussendoortje.
Waarom koken groenten van het seizoen?
Seizoensgroenten zijn niet alleen smaakvoller, ze zijn vaak ook lokaal geteeld en goedkoper. Doordat ze niet van ver hoeven te komen, zijn ze duurzamer én verser. Door vaker te koken met wat het seizoen biedt, ontdek je bovendien nieuwe combinaties die je misschien nog nooit geprobeerd hebt. En dat maakt koken – zelfs op een doordeweekse avond – nét wat leuker. 🤩
We vinden het super leuk als je ons volgt op Facebook, Instagram of Pinterest. Heb je dit recept gemaakt? Deel dan vooral jouw creatie met ons via @familieoverdekook of met de hashtag #familieoverdekook. Daar worden we altijd blij van! ❤️
Bron: Gebaseerd op informatie van het Voedingscentrum