Soms heb je gewoon zin in iets makkelijks, iets gezonds én vooral iets lekkers. Deze salade maken wij vaak als lichte avondmaaltijd of lunch, zeker als het warm is buiten. De combinatie van knapperige kip, frisse groenten, zoet-pittige dressing en romige feta is dan echt perfect. En gelukkig is het ook nog eens zo gemaakt.

Waarom wij zo dol zijn op deze salade
De basis is lekker simpel, maar juist de combinatie van smaken en structuren maakt het zo’n succes. De hot honey dressing is hier inmiddels niet meer weg te denken. Ik maak dit zelfs regelmatig voor andere gerechten, over een pizza of geroosterde groente is hij ook heerlijk. Je maakt dit trouwens supersnel zelf klaar….honing, chilivlokken, paprikapoeder, citroensap en een snuf zeezout. Even verwarmen en klaar.
Geen zin in kip? Laat dit dan gewoon weg. Dankzij de dressing, de feta en het fruit blijft het alsnog een smaakvolle salade om te eten. Ben je net als ons ook zo dol op makkelijke salades? Bekijk dan zeker ook onze andere salade recepten voor nog meer inspiratie.


Tip: geef je salade een frisse twist
Ik heb er dit keer stukjes groene appel aan toegevoegd. Dat zorgt voor een lekkere frisse bite die perfect past bij de pittige dressing. Maar je kunt ook makkelijk variëren. Denk aan blokjes mango, watermeloen, druiven of zelfs blauwe bessen. Vooral op warme dagen is dat echt zó lekker! 🤩
Ben je net als ik fan van salades met appel? Dan vind je onze venkelsalade met appel vast ook heel lekker. Liever iets met een krokantje? Probeer dan onze krokante aardappelsalade eens.
Recept salade met krokante kip en hot honey dressing

Salade met krokante kip en hot honey dressing
Wat heb je nodig (ingrediënten)
Krokante kip
- 2 stuks kipfilet platgeslagen tussen huishoudfolie
- 150 milliliter melk
- 2 eetlepels citroensap
- 50 gram panko
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel kerriepoeder
- 1 theelepel knoflookpoeder
- olijfolie
Salade
- 75 gram rucola
- 1/3 komkommer in blokjes gesneden, zonder zaadlijst
- 1 avocado in blokjes gesneden
- 250 gram cherrytomaten gehalveerd
- 200 gram radijs gehalveerd of in partjes gesneden
- 1 appel in blokjes gesneden
- 8 blaadjes verse munt fijngehakt
- 7 gram verse dille fijngehakt
- 100 gram feta optioneel
- handje pomoenpitten
- handje zonnebloempitten
- olijfolie
- snuf versgemalen zwarte peper en zout
Hot honey dressing
- 75 gram honing
- 1 theelepel chilivlokken ik gebruik een flinke theelepel
- 1/2 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel citroensap of appelciderazijn
- flinke snuf grof zeezout
Zo maak je het (bereidingswijze)
Maken van de krokante kip
- Meng de melk met de citroensap, zout en peper in een mengkom. Leg de kipfilets hierin en laat minimaal 15 minuten marineren. Hoe langer hoe malser de kip zal worden.
- Meng in een diep bord de bloem, panko, paprikapoeder en knoflookpoeder. Haal de kip uit de marinade en haal goed door het bloemmengsel. Druk stevig aan zodat alles goed bedekt is.
- Verhit een laagje olie in een pan en bak de kip aan beide kanten krokant en gaar in ongeveer 5-6 minuten per kant. Snijd de kip in reepjes.
Maken ondertussen de salade
- Meng alle ingrediënten voor de salade in een grote schaal.
Hot Honey dressing
- Verwarm de honing met de chilivlokken, citroensap, zout en paprikapoeder in een steelpannetje. Niet laten koken, alleen goed warm worden.
Serveer de salade
- Verdeel de kip over de salade en drizzle er de hot honey overheen. Bestrooi met verkruimelde feta, en de pompoen en/of zonnebloempitten. Eet smakelijk!
Notities
Mag jij wel ei gebruiken? Dan kun je de kipfilets eerst nog even door geklutst ei halen voordat je ze door de panko haalt. Zo blijft de korst nóg beter zitten.
Veelgestelde vragen over de salade met krokante kip
Ja hoor! Je kunt de meeste onderdelen al eerder klaarmaken. Bewaar de dressing apart en voeg de kip pas vlak voor het serveren toe, zodat alles lekker knapperig blijft.
Laat de kip gewoon weg of vervang de kip door krokante tofu, vegetarische kipstukjes of knapperig gebakken kikkererwten. Die passen er allemaal perfect bij.
Een frisse yoghurtdressing of een simpele citroen-olijfoliedressing past ook heel goed als je een mildere smaak wilt dan hot honey.
Ik gebruik platgeslagen kipfilet. Die wordt lekker mals én krokant en je hebt minder nodig voor vier personen. Kipfilet is wat steviger dan kippendij en past goed bij de frisse, knapperige salade.
Ook zonder kip is de salade erg lekker
Als je liever vegetarisch eet dan zit je met dit recept nog steeds goed. De dressing zorgt voor genoeg pit, en samen met de feta en het fruit blijft het een feestje op je bord. Wil je meer inspiratie voor vegetarische salades? Probeer dan ook eens onze krokante aardappelsalade of de salade caprese met geroosterde tomaat.

Of je deze salade nu serveert als hoofdgerecht, bij een barbecue of gewoon tijdens de lunch…. ik hoop dat je er net zo van gaat smullen als wij thuis doen. Eet smakelijk! 😋