ajam smoor ofwel Indische kip

ajam smoor ofwel Indische kip
Deel met je vrienden:

Ajam smoor ofwel Indische kip is een heerlijke kip stoof uit de Indische keuken. Ik ga echt absoluut niet prediken dat dit een authentiek Indisch recept is maar ik durf wel hardop te zeggen dat deze smoor echt super lekker is. Uiteraard heeft mijn variant weer een beetje pit maar dit kan je prima naar eigen smaak aanpassen. Ben je helemaal geen liefhebber van pittig eten? Laat dan alle sambal uit het gerecht. Wil je wel een beetje pit in je ajam smoor? Gebruik dan alleen de sambal badjak en laat de sambal oelek achterwege. Aan jou dus de keuze. Er staan op Familie over de Kook al meerdere Indische stoof gerechten maar ze zijn toch iedere keer weer anders van smaak.

recept Ajam Smoor

ajam smoor zelf maken

ajam smoor

4 van 4 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: avondeten
Keuken: Aziatische, Indische
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 10 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 750 gram kipfilet of kippendijfilet in grotere stukken gesneden
  • 5 teentjes knoflook fijngehakt
  • 4 centimeter verse gember geschild en geraspt
  • 2 rode uien gesnipperd
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 2 theelepels sambal badjak flinke theelepels
  • 1 theelepel sambal oelek
  • 2 trostomaten in kleine stukjes gesneden
  • 6 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 1 eetlepel bloem
  • 300 milliliter heet water
  • 1 kip bouillonblokje
  • 1 stengel sereh
  • snuf vers gemalen zwarte peper en zout
  • olie en roomboter

Instructies

  • Kook 300 milliliter water in een waterkoker. Giet dit in een mengbeker samen met 1 kip bouillonblokje. Bestrooi de kip met een flinke snuf vers gemalen zwarte peper, zout en 1 flinke eetlepel bloem.
  • Verhit een scheutje olie en een klontje roomboter in een stoofpan. Bak de kip in porties kort rondom goudbruin aan. Haal de kip uit de pan. Bak de uien met de knoflook, tomaat, gember, sambal badjak, sambal oelek, nootmuskaat en bruine suiker voor ongeveer 10 minuten. (niet te hoog vuur)
  • Voeg vervolgens de ketjap manis, rijstazijn en bouillon toe. Roer goed door elkaar en leg de kip terug in de pan. Kneus de stengel sereh door deze even door midden te breken en leg deze in de pan erbij. Leg de deksel voor de helft op de pan en laat de kip 30 minuten zachtjes pruttelen. Haal na 30 minuten de deksel eraf en laat nog eens 30 minuten pruttelen. (hoe langer de kip kan pruttelen, hoe lekkerder de kip wordt)
  • Breng de ajam smoor eventueel extra op smaak met peper/zout. Serveer de ajam smoor met rijst, komkommer in zuur en kroepoek. De stoof is ook erg lekker met rijst en roerbakgroenten.

TIP: Eet de ajam smoor met rijst, bami, noedels of ga voor helemaal “out of the box” en eet dit gerecht als een patatje stoof. Heerlijk met zelfgemaakte verse friet. Je zou eventueel ook eens friet kunnen maken van cassave in plaats van gewone aardappels.

Indische kip stoof ofwel ajam smoor

Ajam Smoor maken ofwel Indische kip. Mijn variant is lekker pittig.

Serveer de ajam smoor met komkommer in zuur, kroepoek en als je van pit houdt wat extra fijngesneden rode peper.

Wijn van de maand november

Een paar dagen geleden maakte ik een macaroni ovenschotel met tonijn in tomatensaus voor bij de wijn van de maand november. Dit was echter een rode wijn en er is ook een Witte Wijn van de maand bij De Wijnzaak. Namelijk de Barón de Ley Reserva Blanco. Een witte Spaanse wijn uit de Rioja streek. De wijn is heerlijk fris en fruitig. Ook heeft de wijn een klein zuurtje. Ik persoonlijk vind dat zuurtje erg lekker en helemaal bij de wat meer pittige gerechten of bij vis gerechten. Mijn broertje vond echter dat zuurtje niet zo lekker, terwijl mijn schoonzusje dat juist, net zoals ik wel erg lekker vond. Zo zie je maar….zoveel mensen zoveel wensen. Drink de wijn op een temperatuur van 8 tot 10 graden om de smaken optimaal tot zijn recht te laten komen.

Ajam Smoor met rijst en komkommer in zuur. Een heerlijke pittige Indische kip stoof.

De frisse witte Spaanse wijn past echt ontzettend goed bij de ietwat pittige Indische stoof.

Ik vind zelf deze wijn ook een lekkere borrelwijn. Hij is namelijk niet te zwaar. Waarbij ik de rode wijn echt een winterse wijn vond, kan deze wijn ook prima in de zomer gedronken worden. Nu merk ik zelf dat ik in de wintermaanden eerder een rode wijn open maak dan een witte wijn. Wil je trouwens weten hoe je het beste een open fles wijn kunt bewaren? Lees dan eens ons artikel “een open fles wijn bewaren: bewaartips“.

Wijn van de maand november bij De Wijnzaak in Hoofddorp is de Barón de Ley Reserva Blanco

De Wijn van de Maand november is nu verkrijgbaar voor 7,49 per fles en deze aanbieding is geldig tot en met 30 november 2019. Woon je nu niet in de buurt van Hoofddorp? Je kan de flessen wijn ook online bestellen.