Andijviestamppot met gehaktballetjes in ketjapsaus

Andijviestamppot met gehaktballetjes in ketjapsaus

Andijviestamppot met gehaktballetjes in ketjapsaus. Deze stamppot met smeuïge gehaktballetjes in ketjap saus is een heerlijke avondmaaltijd.

Vandaag laat ik je zien hoe je een simpele andijviestamppot extra lekker kunt maken. Dit recept bewijst wat ons betreft dat een stamppot echt geen saaie kost hoeft te zijn.

andijviestamppot met gehaktballen in ketjapsaus

Andijviestamppot

Eén van mijn persoonlijke favoriete stamppotten is een andijviestamppot. De romige aardappelpuree in combinatie met het knapperige van de rauwe andijvie vind ik echt heel erg lekker.

Zelf voeg ik graag nog blokjes of geraspte extra belegen kaas toe maar helaas denkt onze jongste dochter daar anders over. Dus wij eten als compromis de stamppot de ene keer zonder kaas en de andere keer met kaas.

TIP: wij houden allemaal wel van een beetje pit. Ik voeg daarom ook nog vaak een beetje sambal oelek of sambal badjak toe.

Eet jij ook graag andijvie? Probeer dan ook eens de volgende recepten: hartige taart met andijvie en paprika, andijviestamppot met pittig gehakt of maak eens de andijviestamppot met gehaktballen in mosterdjus.

Recept andijviestamppot gehaktballetjes in ketjapsaus

andijviestamppot met gehaktballetjes in ketjapsaus

Andijviestamppot met gehaktballetjes in ketjapsaus

Andijviestamppot saai? Echt niet! Probeer maar eens deze andijviestamppot met gehaktballetjes in kruidige ketjapsaus. Voortaan staat dit iedere week bij je op het menu.
4.43 van 7 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten
Keuken: Nederlands
Trefwoord: andijvie, andijviestamppot, gehaktballetjes, gehaktballetjes in ketjapsaus, ketjap, ketjapsaus, stamppot
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

ANDIJVIESTAMPPOT:

  • 1250 gram iets kruimige aardappelen geschild en in stukjes gesneden
  • 400 gram andijvie ik gebruikte een kant en klare voorgesneden zak.
  • 1/2 groentebouillonblokje
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • 200 milliliter melk op kamertemperatuur, voeg niet meteen alle melk toe.
  • flinke klont boter ik gebruik plantaardige boter

GEHAKTBALLETJES:

  • 500 gram gehakt ik gebruik half om half gehakt
  • 1 teentje knoflook geraspt
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1/2 eetlepel sojasaus
  • 1/2 theelepel fives pice
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel laospoeder
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper
  • 1 theelepel sambal oelek flinke theelepel gebruiken
  • 1 ei
  • flinke hand paneermeel

KETJAPSAUS:

  • 3 centimeter gember geschild en geraspt
  • 3 teentjes knoflook geraspt
  • 1 limoen sap nodig
  • 5 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 2 eetlepels sweet chilisaus
  • 1 theelepel sambal oelek flinke theelepel gebruiken
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1/2 theelepel five spice
  • 2 theelepel maizena
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper

Instructies

  • Meng alle ingrediënten voor de gehaktballetjes en vorm er 8 gehaktballetjes van. (2 per persoon)
  • Meng in een schaaltje alle ingrediënten voor de saus. 
  • Verhit een scheutje olie in een grotere koekenpan en bak de gehaktballetjes rondom goudbruin aan. Zet het vuur lager, voeg 100 ml water toe en laat de gehaktballetjes 20 minuten zachtjes pruttelen met de deksel op de pan. 
  • Voeg na 20 minuten de saus toe en laat nog even een paar minuten mee pruttelen zodat de saus iets kan indikken. (zet gerust op iets hoger vuur maar niet te hoog)

MAAK ONDERTUSSEN DE ANDIJVIESTAMPPOT:

  • Wanneer de gehaktballetjes staan te pruttelen maak dan ook alvast de stamppot.
  • Kook de aardappelen gaar met een 1/2 groentebouillonblokje en giet af. Stamp de aardappelen met de melk, roomboter, peper, zout en nootmuskaat. Schep de andijvie erdoorheen. 
  • Serveer de andijviestamppot met de gehaktballetjes in ketjapsaus. Bestrooi eventueel nog met gefrituurde uitjes voor extra crunch.
  • TIP: ik eet altijd 1 gehaktballetje bij de stamppot en de ander bewaar ik om te eten met een beetje mayo. (whahaha ja ik ben gek op mayo)
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Ketjap gehaktballetjes in ketjapsaus

Deze andijviestamppot krijgt dit keer een heerlijke “upgrade” door de toevoeging van gehaktballetjes in een heerlijke kruidige ketjapsaus.

Niet alleen zijn deze gehaktballetjes lekker bij een stamppot, ze passen ook goed bij andere gerechten. Probeer ze dan ook zeker eens met rijst en groenten voor een Aziatische twist of geniet ervan met patat en mayo….dat is natuurlijk altijd een goed idee 😉

En als je zin hebt in een smakelijke snack, maak dan kleine gehaktballetjes en serveer ze als hapje in het weekend of tijdens een feestje.

Andijviestamppot met gehaktballetjes in ketjapsaus

Andijviestamppot met gehaktballetjes in ketjapsaus bewijst dat een stamppot een super lekkere avondmaaltijd kan zijn. Uiteraard kan je ook een andere stamppot maken bij de gehaktballetjes.

Probeer dit gerecht zelf uit en ontdek hoe je met eenvoudige ingrediënten een heerlijke maaltijd op tafel kunt zetten. Eet smakelijk!

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken