Witte asperges uit de oven met krieltjes

Witte asperges uit de oven met krieltjes

Witte asperges uit de oven met krieltjes en saucijsjes. Wat is deze ovenschotel met asperges toch een heerlijke avondmaaltijd. Zelfs onze kinderen, die niet enorm fan zijn van asperges, eten op deze manier wel graag het “witte goud”.

Deze avondmaaltijd is niet moeilijk om te maken. Het vraagt alleen wel een klein beetje tijd. De asperges moeten namelijk wel eerst goed geschild worden. Zet dus gerust de kids aan het werk in de keuken. Zo zijn de asperges sneller geschild en het is nog gezellig ook.

witte asperges uit de oven met krieltjes en saucijsjes

witte asperges schillen

Snijd ongeveer 1,5 a 2 cm van de onderkant van de witte asperge af. Schil vervolgens de asperges met een aspergeschiller vanaf ongeveer 3 cm onder het kopje naar beneden. Het beste is om overlappend te schillen zodat er geen harde schil overblijft. Je kunt ook met een gewone dunschiller de asperges schillen. Schil dan 2x keer de asperge rond. Gooi de schillen niet weg! Je kunt namelijk een heerlijke soep maken van aspergeschillen.

welke krieltjes gebruiken voor deze ovenschotel

Ik gebruik voor deze ovenschotel een zak voorgegaarde/voorgekookte krieltjes. Voor de zekerheid heb ik een foto toegevoegd van de krieltjes die ik gebruik. Je hebt namelijk krieltjes en krieltjes. Je hebt hele kleine (mini) krieltjes en de iets grotere krieltjes. Voor deze ovenschotel gebruik ik de iets grotere krieltjes.

Ondanks dat de krieltjes al voorgegaard/voorgekookt zijn, kook ik de krieltjes en de witte asperges ook nog eventjes kort in kokend water voordat ze in de oven gaan. Hierdoor verkort je de oventijd en weet je zeker dat alles gaar is.

Je ziet het echt goed! Ook bij asperges eten wij gewoon mayonaise 😉

Recept witte asperges uit de oven met krieltjes

witte asperges uit de oven met krieltjes, verse worst en ei

Witte asperges uit de oven met krieltjes en saucijsjes

Witte asperges zijn niet alleen gekookt erg lekker. Deze witte asperges uit de oven met krieltjes en saucijsjes zijn ook echt heel erg lekker.
3.50 van 4 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten
Keuken: Nederlandse
Trefwoord: asperges, asperges uit de oven, krieltjes, krieltjes ovenschotel, witte asperges, witte asperges uit de oven
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Porties: 4 personen

Equipment

  • 1 bakplaat
  • 1 grote kookpan
  • dunschiller

Ingrediënten

  • 1 kilo verse witte asperges
  • 600 gram krieltjes mag ook iets meer zijn
  • 400 gram varkenssaucijs is hetzelfde als verse varkensworst
  • 100 gram geraspte kaas
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel kerriepoeder
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
  • snuf pul biber of chilivlokken
  • 30 gram pijnboompitten
  • 4 eieren
  • extra vierge olijfolie
  • handje verse peterselie fijngehakt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd het kontje van de asperges en schil de asperges. Snijd vervolgens de asperges doormidden.
  • Haal het velletje van de verse worst en maak er kleine mini burgertjes van. 
  • Kook de asperges en krieltjes kort voor ongeveer 3 minuten en giet af.
  • Vet een bakplaat in met een beetje olie. Verdeel er de krieltjes met asperges en mini burgertjes op. Bestrooi met een flinke snuf versgemalen zwarte peper, zout, pul biber, paprikapoeder, kerriepoeder, gedroogde oregano, pijnboompitten en de geraspte kaas. 
  • Bak de ovenschotel in 20 minuten goudbruin en gaar. Kook vlak voor de eindtijd de eieren zacht. (of hard als je dat lekkerder vindt) Snijd de gekookte eieren doormidden.
  • Bestrooi vlak voor serveren met de fijngehakte peterselie. Serveer de asperges met krieltjes met de doormidden gesneden ei. 
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Witte asperges uit de oven

witte asperges uit de oven met krieltjes, verse worst en ei

Bewaartips witte asperges

Nederlandse witte asperges zijn alleen verkrijgbaar gedurende het aspergeseizoen. Het aspergeseizoen begint begin april en duurt tot en met 24 juni. Je kunt asperges prima 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Wikkel de witte asperges direct na thuiskomst in een vochtige theedoek en leg ze in de koelkast. Wil je de asperges langer bewaren? Vries ze dan in. Schil de asperges zorgvuldig, verpak ze in een plastic diepvrieszakje en leg de asperges in de vriezer. Zo kun je ze 4 tot 6 maanden bewaren. Bij bereiding hoef je ze niet eerst te ontdooien, doe ze direct in een pan met ruim kokend water.

Andere lekkere recepten met asperges

Eet jij ook graag witte asperges? Probeer dan ook eens de volgende recepten. Gefrituurde asperges of de quiche met witte asperges, chorizo en feta.

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.