Rendang maken: recept voor Indonesisch stoofvlees

Rendang maken: recept voor Indonesisch stoofvlees
avondeten
Indonesisch
Deze tijd ben jij bezig: 10 minuten
Totale bak/stoof tijd: 4 uur 40 minuten
Rendang maken is heel simpel. Dit is het lekkerste Indonesische stoofvlees gemaakt met rundvlees en kokosmelk.
Direct naar recept

Rendang is een Indonesisch stoofvlees recept dat echt bomvol smaak zit. Gelukkig kan je dit gerecht thuis heel simpel zelf klaarmaken.

Wat eet je bij rendang

Rendang eet je vaak met rijst en de meeste mensen kiezen voor sperziebonen erbij. Wij eten er zelf graag komkommer en wortel in zuur bij. Ook erg lekker is om er seroendeng er overheen te strooien. Wat ons betreft mag kroepoek er ook niet bij ontbreken. Als je ons langer volgt dan zal het geen verrassing zijn dat wij rendang ook graag eten als patatje stoofvlees met mayo 😋

Recept rendang Indonesisch stoofvlees

rendang Indonesisch stoofvlees recept

Rendang Indonesisch stoofvlees

Rendang maken is heel simpel. Dit is het lekkerste Indonesische stoofvlees gemaakt met rundvlees en kokosmelk.
Vind jij dit recept lekker?
Print Recept Pinterest Bewaar in jouw kookboek
Gang: avondeten
Keuken: Indonesisch
Trefwoord: kokosmelk, rendang, rundvlees, stoofvlees
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 4 uur 30 minuten
Totale tijd: 4 uur 40 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 800 gram riblappen of sucadelappen in blokjes gesneden
  • 2 uien fijngesnipperd
  • 4 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 rode peper fijngehakt
  • 3 centimeter verse gember geschild en geraspt
  • 1 stengel citroengras doormidden gebogen, ook wel kneuzen genoemd
  • 2 theelepels korianderpoeder
  • 1 flinke theelepel kurukuma
  • 1 flinke theelepel komijnpoeder
  • 2 theelepels laospoeder
  • 1 flinke eetlepel geraspte kokos
  • 400 milliliter kokosmelk
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • 2 flinke theelepels crispy chili olie optioneel
  • 3 blaadjes laurier
  • 2 theelepels bruine suiker
  • versgemalen zwarte peper en zout
  • zonnebloemolie

Instructies

  • Bestrooi het vlees met peper en zout. Verhit een scheutje olie in een stoofpan en bak in porties het vlees rondom goudbruin aan. Haal het vlees uit de pan.
  • Verhit opnieuw een scheutje olie en fruit de ui, knoflook, gember, rode peper, en citroengras aan. Voeg vervolgens de korianderpoeder, komijnpoeder, laospoeder, kurkuma, geraspte kokos en crispy chili olie toe en bak kort mee. (ongeveer een half minuutje) Breng het vlees terug in de pan en roer goed door.
  • Giet de kokosmelk erbij en voeg de ketjap manis, bruine suiker, geraspte kokos en een snuf zout toe. Roer alles door elkaar. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat het vlees minimaal 4 uur sudderen met de deksel schuin op de pan. Roer af en toe door zodat het niet aankoekt.
  • Laat de rendang in de laatste 30 minuten zonder deksel inkoken zodat de saus dikker wordt. Breng de rendang eventueel extra op smaak met peper en of zout.
  • Serveer de rendang met bijvoorbeeld rijst en komkommer en wortel in zuur. Sperziebonen of roerbakgroenten is er ook erg lekker bij. Eet smakelijk 😋
  • TIP: wil je de rendang nog pittiger? Voeg dan extra crispy chili olie toe. Houd je niet zo pittig? Halveer de rode peper en laat de crispy chili olie uit het recept.
  • TIP: het is ook lekker om wat verse limoensap toe te voegen voor een extra frisse smaak.
  • * dit is misschien geen authentiek rendang recept maar het is wel echt heel erg lekker
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Ben jij net zoals ons ook dol op stoofvlees probeer dan ook eens de volgende recepten uit: stoofvlees met bier en ketjap, stoofvlees met chipotle peper in adobo saus of maak eens de pittige hachee klaar.

Welk vlees gebruiken voor rendang

Voor rendang kun je het beste rundvlees gebruiken. Kies voor sukade of riblappen. Deze stukken vlees hebben wat vet en bindweefsel, waardoor ze na lang stoven super mals worden. Ook lekker is om kip of jackfruit te gebruiken. Dan hoeft je stoof meteen minder lang op het vuur te staan.

Rendang Indonesisch stoofvlees recept

Rendang is echt zo’n gerecht dat de volgende dag nóg beter smaakt. De kruiden trekken er dan extra goed in en de smaken worden intenser. Maak het dus gerust een dag van tevoren en warm het opnieuw op. Scheelt je die dag nog tijd ook 😁

Veelgestelde vragen over rendang (FAQ)

Welk vlees is het beste voor rendang?

Voor rendang kun je het beste sukadelappen, riblappen of runderstoofvlees gebruiken. Deze vleessoorten blijven na lang stoven heerlijk mals en nemen goed de smaken op.

Waarom smaakt rendang de volgende dag beter?

Rendang is een gerecht dat nog lekkerder wordt als je het een dag laat staan. De kruiden en specerijen trekken dieper in het vlees waardoor de smaak intenser wordt.

Hoe lang moet rendang stoven?

Rendang moet minimaal 3 tot 4 uur stoven op laag vuur. Hoe langer het stooft, hoe malser en smaakvoller het wordt.

Wat eet je bij rendang?

Rendang wordt meestal geserveerd met witte rijst of pandanrijst. Daarnaast passen sambalboontjes, komkommersalade of een gekookt ei in ketjapsaus er perfect bij.

Kan ik alle ingrediënten voor rendang bij de supermarkt kopen?

Ja! Alle ingrediënten voor onze rendang, zoals kokosmelk, laurier en citroengras zijn gewoon verkrijgbaar bij de supermark.

Rendang Indonesisch stoofvlees met rijst makkelijk te maken
Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 reacties
  1. Beste

    Ik vraag me af waarom de rawits en lombok worden weggelaten. Ook wordt het volgens met dunne santen en dikke santen gemaakt en aan het einde van de bereiding voorzichtig vermengd met geroosterde kokos. Ook Jeruk purut gebruiken.
    Met vriendelijke groet
    Hugo

  2. Mevrouw zou je dit recept ook in de crockpot multicooker kunnen maken? En heeft u daar dan de aanwijzing voor. Zoek veel naar crockpot recepten. Dank u.

  3. Beste Hugo,

    Ons recept is inderdaad geen authentiek recept maar gelukkig wel erg lekker.
    Althans, vinden wij dan 🙂
    Dit recept is…hopen wij….voor een grote groep mensen smaakvol en simpel te bereiden.

    Smakelijke groetjes
    Marie Louise

  4. Beste Hennie,

    Het recept kan ook in de crockpot gemaakt worden.
    Ik zou zelf stap 1, 2 en 3 wel op het fornuis volgen, tenzij de crockpot een bakfunctie heeft. Dan kan het ook in de crockpot.
    Zet de Crockpot op lage stand (low) voor 8-10 uur of hoge stand (high) voor 5-6 uur.
    Hoe langer, hoe beter de smaken intrekken en hoe malser het vlees wordt.
    Als de rendang nog te dun is, laat de deksel dan de laatste 30-60 minuten schuin open staan of gebruik de sauté-functie om het in te koken.

    Smakelijke groetjes,
    Marie Louise

  5. Hallo lieve familie, wij eten erg veel van jullie recepten en vinden het altijd HEERLIJK, mijn dank daarvoor. Hoop zo dat jullie wat meer slowcook recepten gaan plaatsen. Daar zou de rendang goed in kunnen maar verhouding van kruiden zijn dan toch anders. Alvast een heerlijk weekend. Groetjes van een grote Fan.

  6. Hoi grote Fan 🤗

    Wat een ontzettend lief berichtje!
    Ik hoop dat je nog lang blijft genieten van onze recepten 😋

    Dit recept hoeft qua kruiden niet anders in de slowcooker maar je hoeveelheid kokosmelk wel. Gebruik ongeveer 2/3 van het blikje.
    Ik zou wel de eerste stappen in de pan bereiden zodat het vlees even aangebakken wordt en de specerijen ook kunnen meebakken. Vanaf het moment dat je zou gaan stoven kan dit in de slowcooker.

    Lage stand: 8-10 uur (voor de meest malse structuur).
    Hoge stand: 5-6 uur.

    Wil je een drogere rendang zonder te veel saus, laat dan de laatste 1-2 uur de deksel schuin op de pan of zet het geheel nog even in een pan op het vuur om in te dikken.

    Ik ga zeker aan de slag met meer slowcooker recepten…moet hem alleen eerst even afstoffen 🤪

    Smakelijke groetjes
    Marie Louise