Stoofvlees met bier en ketjap

Stoofvlees met bier en ketjap

Stoofvlees met bier en ketjap. Deze heerlijke stoof is simpel te bereiden en kan je op veel manieren serveren. Eet smakelijk alvast.

stoofvlees met bier en ketjap

Stoofvlees met bier

Stoofvlees met bier is echt zo’n gerecht dat je lekker langzaam een aantal uur laat pruttelen zodat alle smaken goed intrekken en je hele huis heerlijk ruikt. Een zoet, herfstig biertje is daar perfect voor! Denk aan bijvoorbeeld een bockbier of een dubbel. Die geven de stoof een heerlijke warme en zoete smaak.

In mijn stoofvlees gaat niet alleen bier maar ook een heleboel andere smaakmakers. Denk aan een beetje korianderpoeder, kerriepoeder, laurierblaadjes, kruidnagel en wat laospoeder. Ook voeg ik nog grove mosterd, verse gember, een paar flinke tenen knoflook, ui en een scheut ketjap toe. Oh, en sambal! Die mag natuurlijk niet ontbreken voor een klein pitje. Maar geen zorgen, qua pit is de stoof voor iedereen geschikt 😊

Welk soort stoofvlees gebruiken

Wat voor stoofvlees gebruik je? Je kunt eigenlijk uit best wat soorten vlees kiezen. Runderlappen zijn prima, lekker stevig en vallen mooi uit elkaar. Sukadelappen zijn ook heerlijk want dat vlees wordt nóg malser. Maar mocht je voor een echt lekker stukje vlees gaan, kies dan voor riblappen. Die hebben net wat meer vet en geven je stoof een volle smaak. Kies echter vooral wat je lekker vindt en wat in je budget past.

Eet jij ook graag een stoof gerecht? Probeer dan ook eens de volgende recepten uit: winterse stoof met bockbier, stoofvlees met chipotle peper in adobo saus of maak eens een stoof met garam masala klaar.

Recept stoofvlees met bier en ketjap

stoofvlees met bier en ketjap

Stoofvlees met bier en ketjap

Wil je een super lekkere stoof maken die je bij verschillende gerechten kunt eten? Probeer dan eens dit stoofvlees met bier en ketjap.
4 van 2 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten
Keuken: Nederlands
Trefwoord: bier, ketjap, stoof recepten, stoofvlees
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 5 uur
Totale tijd: 5 uur 15 minuten
Porties: 4 personen

Equipment

  • 1 stoofpan

Ingrediënten

  • 750 gram riblappen in stukjes gesneden
  • 1 flesje bier
  • 3 centimeter verse gember geschild en geraspt
  • 2 uien grof gesneden
  • 3 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 teentjes knoflook grof gehakt
  • 1 rode peper fijngesneden
  • 1 eetlepel gembersiroop
  • 75 ml ketjap manis
  • 2 eetlepels rijstazijn
  • 1 flinke theelepel laospoeder
  • 1 flinke theelepel gemalen koriander
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper
  • 1 eetlepel donkerbruine basterdsuiker
  • 1 flinke eetlepel bloem
  • 1 rundvlees bouillonblokje
  • 1 flinke eetlepel sambal badjak
  • 2 theelepels grove mosterd
  • klontje roomboter
  • seroendeng optioneel

Instructies

  • Prik in de laurierblaadjes de kruidnagel. Zo kan je het straks makkelijk uit de stoof halen.
  • Bestrooi het vlees met peper en zout en bloem. Verhit een klontje roomboter in een stoofpan en bak het vlees in porties rondom goudbruin aan. Haal het vlees uit de pan en zet even apart.
  • Verhit eventueel opnieuw een klontje roomboter en bak de uien met de rode peper en geraspte gember voor ongeveer 2-3 minuten. Voeg de laos, gemalen koriander, kerriepoeder, knoflook en sambal toe en bak kort mee.
  • Voeg dan het vlees toe en meng alles door elkaar. Voeg dan de ketjap manis, basterdsuiker, gembersiroop, rijstazijn, grove mosterd en bier toe. Verkruimel het bouillonblokje erbij en roer alles even goed door.
  • Giet indien nodig nog een beetje water erbij. Het vlees moet net niet helemaal onder staan. Voeg de laurierblaadjes met de kruidnagel toe, breng aan de kook, zet het vuur zachter en laat de stoof minimaal 5 uur zachtjes pruttelen. Hoe langer hoe lekkerder de smaak zal zijn. Haal voor serveren de laurierblaadjes met kruidnagel eruit. Eet smakelijk 😋 Bestrooi de stoof vlak voor serveren eventueel met seroendeng.
  • TIP: blijft de saus te waterig? Voeg dan eventueel een maïzenapapje toe of zet het vuur hoger en kook met de deksel van de pan de stoof verder tot de saus de gewenste dikte heeft.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Stoofvlees met bier en ketjap: wat eet je erbij?

Nou, eigenlijk is er van alles lekker bij! Je kunt het stoofvlees serveren met rijst en sperzieboontjes. Maar een lekker patatje stoofvlees klinkt ook wel als muziek in de oren, toch 😜 Frietjes erbij, klodder mayo en smullen maar! Of serveer het stoofvlees bij een aardappelpuree met bijvoorbeeld broccoli of bloemkool. Ook erg lekker is om de stoof te combineren met een hutspot. Keuzes genoeg dus 😁

stoofvlees met bier en ketjap
2 Comments
  1. 3 sterren
    Het was wel wat pittig. Apart maar lekker. De gember die geraspt moet worden. Wanneer moet die er in of is dit ipv de poeder staat niet in de beschrijving.

Comments are closed.

4 from 2 votes