Stoofvlees met bier en ketjap

Totale breidingstijd 5 uur 15 minuten
stoofvlees met bier en ketjap

Stoofvlees met bier en ketjap. Deze heerlijke stoof is simpel te bereiden en kan je op veel manieren serveren. Eet smakelijk alvast.

stoofvlees met bier en ketjap

Stoofvlees met bier

Stoofvlees met bier is echt zo’n gerecht dat je lekker langzaam een aantal uur laat pruttelen zodat alle smaken goed intrekken en je hele huis heerlijk ruikt. Een zoet, herfstig biertje is daar perfect voor! Denk aan bijvoorbeeld een bockbier of een dubbel. Die geven de stoof een heerlijke warme en zoete smaak.

In mijn stoofvlees gaat niet alleen bier maar ook een heleboel andere smaakmakers. Denk aan een beetje korianderpoeder, kerriepoeder, laurierblaadjes, kruidnagel en wat laospoeder. Ook voeg ik nog grove mosterd, verse gember, een paar flinke tenen knoflook, ui en een scheut ketjap toe. Oh, en sambal! Die mag natuurlijk niet ontbreken voor een klein pitje. Maar geen zorgen, qua pit is de stoof voor iedereen geschikt 😊

Welk soort stoofvlees gebruiken

Wat voor stoofvlees gebruik je? Je kunt eigenlijk uit best wat soorten vlees kiezen. Runderlappen zijn prima, lekker stevig en vallen mooi uit elkaar. Sukadelappen zijn ook heerlijk want dat vlees wordt nóg malser. Maar mocht je voor een echt lekker stukje vlees gaan, kies dan voor riblappen. Die hebben net wat meer vet en geven je stoof een volle smaak. Kies echter vooral wat je lekker vindt en wat in je budget past.

Eet jij ook graag een stoof gerecht? Probeer dan ook eens de volgende recepten uit: winterse stoof met bockbier, stoofvlees met chipotle peper in adobo saus of maak eens een stoof met garam masala klaar.

Recept stoofvlees met bier en ketjap

Stoofvlees met bier en ketjap

Beoordeling
van de 3
stoofvlees met bier en ketjap
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 5 uur
Totale tijd 5 uur 15 minuten

Benodigde keukenspullen

  • 1 stoofpan
4 personen

Ingrediënten

  • 750 gram riblappen in stukjes gesneden
  • 1 flesje bier
  • 3 centimeter verse gember geschild en geraspt
  • 2 uien grof gesneden
  • 3 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 teentjes knoflook grof gehakt
  • 1 rode peper fijngehakt
  • 1 eetlepel gembersiroop
  • 75 ml ketjap manis
  • 2 eetlepels rijstazijn
  • 1 flinke theelepel laospoeder
  • 1 flinke theelepel gemalen koriander
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper
  • 1 eetlepel donkerbruine basterdsuiker
  • 1 flinke eetlepel bloem
  • 1 rundvlees bouillonblokje
  • 1 flinke theelepel sambal badjak
  • 2 theelepels grove mosterd
  • klontje roomboter
  • seroendeng optioneel

Instructies

  • Prik in de laurierblaadjes de kruidnagel. Zo kan je het straks makkelijk uit de stoof halen.
  • Bestrooi het vlees met peper en zout en bloem. Verhit een klontje roomboter in een stoofpan en bak het vlees in porties rondom goudbruin aan. Haal het vlees uit de pan en zet even apart.
  • Verhit eventueel opnieuw een klontje roomboter en bak de uien met de rode peper en geraspte gember voor ongeveer 2-3 minuten. Voeg de laos, gemalen koriander, kerriepoeder, knoflook en sambal toe en bak kort mee.
  • Voeg dan het vlees toe en meng alles door elkaar. Voeg dan de ketjap manis, basterdsuiker, gembersiroop, rijstazijn, grove mosterd en bier toe. Verkruimel het bouillonblokje erbij en roer alles even goed door.
  • Giet indien nodig nog een beetje water erbij. Het vlees moet net niet helemaal onder staan. Voeg de laurierblaadjes met de kruidnagel toe, breng aan de kook, zet het vuur zachter en laat de stoof minimaal 5 uur zachtjes pruttelen. Hoe langer hoe lekkerder de smaak zal zijn. Haal voor serveren de laurierblaadjes met kruidnagel eruit. Eet smakelijk 😋 Bestrooi de stoof vlak voor serveren eventueel met seroendeng.
  • TIP: blijft de saus te waterig? Voeg dan eventueel een maïzenapapje toe of zet het vuur hoger en kook met de deksel van de pan de stoof verder tot de saus de gewenste dikte heeft.

Tip

👉 Wil je als eerste onze nieuwste recepten en weekmenu ontvangen? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal en krijg alle inspiratie op je telefoon!

Voedingswaarde

Vind je dit recept lekker?

Soms werken we samen met merken, daarom kom je in dit artikel af en toe een merknaam tegen. Ook gebruiken we affiliate linkjes; als je daar op klikt en iets koopt, steun je ons een beetje (kost jou niks extra’s!).

Nieuwsgierig hoe dit precies zit? Lees dan onze disclaimer.

Stoofvlees met bier en ketjap: wat eet je erbij?

Nou, eigenlijk is er van alles lekker bij! Je kunt het stoofvlees serveren met rijst en sperzieboontjes. Maar een lekker patatje stoofvlees klinkt ook wel als muziek in de oren, toch 😜 Frietjes erbij, klodder mayo en smullen maar!

Of serveer het stoofvlees bij een aardappelpuree met bijvoorbeeld broccoli of bloemkool. Ook erg lekker is om de stoof te combineren met een hutspot. Keuzes genoeg dus 😁

stoofvlees met bier en ketjap

Yum, ik hoop dat jij net zo gaat smullen van deze stoof als wij thuis regelmatig doen. Ga ook vooral lekker zelf experimenteren met wat je erbij wilt eten.

5 reacties op “Stoofvlees met bier en ketjap”

  1. Beste Peter,

    Jij juist super bedankt voor dit ontzettend leuke berichtje. 🤩
    Ik wissel zelf regelmatig qua biertje, maar dubbel trapist is een hele goede keuze voor de stoof.

    Smakelijke groetjes,
    Marie Louise

  2. 5 sterren
    Super super bedankt voor dit héérlijke recept!! Ik heb nog nooit zoiets lekkers gegeten! Ik weet niet welk bier je gebruikt, maar ik gebruik dubbel (trapist)

  3. Best Dick,

    Gelukkig is de stoof in de smaak gevallen 🙂
    Ik heb het recept inmiddels aangepast, want ik was inderdaad vergeten te vermelden wanneer de verse gember erbij moest.
    Zelf bak ik dit mee met de uien.

    Dank je wel voor het melden 🙂

    Smakelijke groetjes
    Marie Louise

  4. 3 sterren
    Het was wel wat pittig. Apart maar lekker. De gember die geraspt moet worden. Wanneer moet die er in of is dit ipv de poeder staat niet in de beschrijving.

Comments are closed.
4.34 from 3 votes

Het lekkerste & het beste

Boerenkool stamppot met rookworst, gebakken spekjes en grove mosterd geserveerd in schaal op tafel.

Boerenkool stamppot met rookworst en spekjes – Hollandse klassieker met pittige twist

Boerenkool stamppot met rookworst en spekjes is een heerlijke Oer-Hollandse wintermaaltijd. Voor mijn variant bak ik de spekjes met ui,

zelf sambal badjak maken, pittig gebakken sambal op rond bord met lepeltje

Zelf sambal badjak maken: makkelijk, pittig en vol smaak

Met dit makkelijke sambal badjak recept maak je binnen een uurtje een kruidige, gebakken sambal vol smaak. Zelf sambal maken

Pompoensoep met tomaat en paprika recept, kruidige herfstsoep in groene en roze kom

Pompoensoep met tomaat en paprika: kruidig herfstrecept

Zodra het buiten wat kouder wordt, maak ik graag deze pompoensoep met tomaat en paprika. Het is een kruidige, licht

Volg ons op onze socials!

Wil je geen enkel Familie over de Kook recept missen? Volg ons op Instagram, Facebook, YouTube, Pinterest en TikTok voor de nieuwste recepten, weekmenu’s, kooktips en kookvideo’s.

Heb je iets uit onze keuken gemaakt? Tag @familieoverdekook of gebruik #familieoverdekook. We delen graag jouw creaties met onze volgers!

Geschreven door

Welkom op Familie over de Kook! Ik ben Marie Louise, oprichtster van deze blog. Samen met mijn partner Jan Willem en dochters Beaudine en Amaranthe deel ik hier wat er bij ons thuis op tafel komt. Of je nu kookt voor je gezin, gezellig met z'n tweeën eet of gewoon iets lekkers voor jezelf maakt: hier vind je makkelijke recepten zonder poespas. Van snelle doordeweekse recepten tot baksels waar je blij van wordt. Elk recept is bij ons thuis getest, geproefd én goedgekeurd. Duik de keuken in, probeer iets nieuws en eet smakelijk! 😋