Spruitjes ovenschotel met puree en chipolata. Deze heerlijke avondmaaltijd is super lekker, simpel om te maken én goedkoop.
Ben je nu echt geen spruitjes liefhebber gebruik dan eventueel bloemkool of broccoli.
romige en kruidige aardappelpuree
Om de ovenschotel lekker veel smaak te geven breng ik de aardappelpuree op smaak met kerriepoeder, Franse mosterd, peper, zout en nootmuskaat. De aardappelen zelf kook ik gaar met een half groentebouillonblokje.
De aardappelpuree maak ik lekker romig qua structuur met melk en roomboter. Omdat ik zelf niet heel goed tegen lactose kan gebruik ik plantaardige boter en sojamelk. Op deze manier is je puree lactosevrij én vegan.
TIP: zorg ervoor dat je melk en boter op kamertemperatuur zijn. Verwarm eventueel de melk lauwwarm in een steelpannetje.
Eet jij ook zo graag spruitjes? Probeer dan ook eens de volgende recepten: krieltjes traybake met spruitjes en wortel, spruitjes in ketjap of maak eens de spruitjes stamppot met pittig gehakt.
Recept spruitjes ovenschotel met puree en chipolata
Spruitjes ovenschotel met puree en chipolata
Equipment
- 1 ovenschaal
Ingrediënten
AARDAPPELPUREE
- 1,5 kilo iets kruimige aardappelen geschild en in stukjes gesneden
- 1/2 groentebouillonblokje
- 200 milliliter melk ik gebruik plantaardige melk
- 25 gram roomboter ik gebruik plantaardige boter
- flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
- 2 theelepels kerriepoeder
- 1/3 theelepel nootmuskaat
- 1 theelepel Franse mosterd flinke theelepel gebruiken
OVERIGE INGREDIËNTEN
- 500 gram spruitjes schoongemaakt en kontje verwijderd
- 8 chipolata worstjes
- 100 gram oude kaas geraspt
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220 graden of 200 graden hetelucht.
- Vet een ovenschaal in met een beetje (plantaardige) boter.
- Kook de aardappelen gaar samen met het 1/2 bouillonblokje. Giet de aardappelen af en stamp tot een smeuïge puree met de melk en roomboter.
- Breng op smaak met een flinke snuf zout, peper, kerriepoeder, Franse mosterd en de nootmuskaat.
- Wanneer de aardappelen koken, kook dan ook de spruitjes beetgaar.
- Schep de aardappelpuree in de ovenschaal. Verdeel hier overheen de spruitjes en de chipolata worstjes. Bestrooi vervolgens met de geraspte kaas. Bak de ovenschotel voor ongeveer 15 minuten in de oven. Eet smakelijk!
- TIP: je kunt ook de worstjes bruin bakken in een koekenpan en de geraspte kaas door de aardappelpuree mengen. Zo bespaar je eventueel 15 minuten oventijd. TIP: ik heb nog een tip 🙂 Je kunt ook de spruitjes door de puree stampen, de kaas erdoorheen mengen en de chipolata worstjes bruinbakken in een koekenpan. Zo heb je een heerlijke spruitjes stamppot.
Welke kaas gebruiken
Zelf gebruik ik voor deze ovenschotel geraspte oude kaas. Wanneer je niet goed tegen lactose kan heb je vaak wel het geluk dat je extra belegen én oude kaas wel kunt verdragen. Daarbij geeft een oude kaas lekker veel smaak aan de ovenschotel.
Voel je uiteraard vrij om iedere soort kaas naar eigen smaak te gebruiken.
spruitjes ovenschotel met puree en chipolata worstjes
Ik ben benieuwd wat je van deze spruitjes ovenschotel met aardappelpuree en chipolata worstjes gaat vinden. Hopelijk ga je er net zo van smullen als wij doen.
Althans als Beaudine, Jan Willem en ik doen. De jongste eet nog steeds niet heel graag spruitjes. Die vist de meeste spruitjes er (helaas) uit en bietst vaak nog een worstje bij Jan Willem of mij.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken