paddenstoelen stoof in bier met aardappelpuree

paddenstoelen stoof in bier met aardappelpuree

Deze paddenstoelen stoof in bier met aardappelpuree is wat ons betreft echt comfort op zijn best. Zo is vegetarisch eten absoluut geen straf. Ik gebruik voor de paddenstoelen stoof kastanjechampignons, shiitake en oesterzwammen. Voel je uiteraard vrij om paddenstoelen te gebruiken die jijzelf lekker vindt. Zo kan je ook prima de stoof maken met bijvoorbeeld alleen maar champignons.

paddenstoelen stoof met bier

Paddenstoelen stoof in bier

Door de verschillende soorten paddenstoelen te stoven in bier krijg je echt een heerlijke vegetarische stoof. Het voordeel van oesterzwammen en shiitake is dat ze een vrij vlezige structuur hebben. Wij hebben daardoor echt geen vlees gemist in deze stoof.

Welk bier je gebruikt is redelijk persoonlijk. Ik heb gekozen voor een Affligem blond. Dit is een vrij licht en “zomers biertje”. Het bier geeft een lichte bitterheid aan de stoof maar ook iets fruitigs. Je kunt eventueel ook een bruin bier gebruiken. Houd er dan wel rekening mee dat je stoof een stuk intenser van smaak wordt. Dit is natuurlijk wel weer erg lekker in het najaar/winter.

Recept paddenstoelen stoof in bier met aardappelpuree

paddenstoelen stoof met bier

Paddenstoelen stoof in bier met aardappelpuree

Wanneer je een vegetarische stoof wilt maken, probeer dan eens deze heerlijke paddenstoelen stoof in bier met aardappelpuree.
4.78 van 9 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten
Keuken: Nederlandse
Trefwoord: aardappelpuree, bier, paddenstoelen, paddenstoelen stoof, stoof, vegetarische stoof
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Porties: 4 personen

Equipment

  • 1 stoofpan
  • 1 kookpan

Ingrediënten

  • 800 gram gemengde paddenstoelen in stukjes/reepjes gesneden of gescheurd
  • 1 ui in dunne halve ringen gesneden
  • 3 teentjes knoflook geraspt
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper
  • snufje zout optioneel
  • 2 theelepels bloem flinke theelepels
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 kruidnagels
  • 1 flesje bier naar keuze (ik gebruik zelf meestal een blond bier)
  • flinke snuf pul biber of chilivlokken
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 groentebouillonblokje
  • 1 theelepel suiker
  • 150 milliliter water
  • olie

AARDAPPELPUREE

  • 1250 gram iets kruimige aardappelen geschild en in stukjes gesneden
  • 200 milliliter melk kan soms ook iets meer zijn
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
  • snufje nootmuskaat
  • 25-50 gram roomboter ik gebruik zelf 50 gram maar ik ben gek op roomboter.
  • handje bieslook fijngehakt
  • 1 teentje knoflook geraspt

Instructies

  • Verhit een scheut olie in een stoofpan en bak in porties de paddenstoelen goudbruin. Haal de paddenstoelen uit de pan.
  • Verhit opnieuw een scheutje olie en fruit de uien met de knoflook aan. Voeg de champignons toe samen met de kerriepoeder, paprikapoeder, pul biber (chilivlokken), tijm, verkruimeld bouillonblokje, peper en zout. Bak dit kort mee. Voeg dan de bloem toe en bak tevens kort mee.
  • Giet het flesje bier erbij samen met 150 ml water en 1 tl suiker. Prik de kruidnagels in een laurierblaadje en leg de laurierblaadjes in de pan erbij. Laat de stoof 20-30 minuten zachtes pruttelen. Ik doe de eerste 15 minuten de deksel op de pan en laat deze een klein beetje open. Daarna haal ik de deksel er helemaal af.

AARDAPPELPUREE

  • Maak ondertussen de aardappelpuree: kook de aardappelen gaar en giet deze af. Stamp de aardappelen met de roomboter en melk tot een smeuïge puree. Breng op smaak met flink wat zout, versgemalen zwarte peper, nootmuskaat en de geraspte knoflook. Spatel vervolgens de fijngesneden bieslook erdoorheen.
  • TIP: ook lekker is om nog een beetje geraspte kaas door de aardappelpuree te mengen.
  • Serveer de aardappelpuree met de paddenstoelen stoof. Bestrooi vlak voor serveren eventueel nog met een beetje fijngehakte bieslook. Eet smakelijk!
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Filmpje paddenstoelen stoof

Paddenstoelen bewaren

Voor dit recept heb ik de paddenstoelen gebruikt die ik van Frehs.Land opgestuurd heb gekregen. Hun paddenstoelen zijn allemaal biologisch en komen heerlijk vers uit Nederland. Hoe kun je nu het beste paddenstoelen bewaren?

Wanner je paddenstoelen bewaart in de koelkast kun je ze tot wel twee weken goed houden. Het is wel belangrijk dat de paddenstoelen kunnen “ademen”. Bewaar ze daarom het liefst in een papieren zak of theedoek. Koop je paddenstoelen in de supermarkt bewaar ze dan dus niet in het plastic bakje. Er komt dan teveel vocht in het bakje waardoor de kwaliteit heel snel achteruit gaat. Sowieso zijn de paddenstoelen uit de supermarkt minder lang houdbaar omdat ze minder vers zijn wanneer je ze aanschaft.

paddenstoelen stoof met bier en aardappelpuree

TIP: serveer bij de paddenstoelen eventueel extra sperziebonen of een simpele groene salade.

Andere lekkere recepten met paddenstoelen

Wij eten graag gerechten met paddenstoelen. Lust jij ze ook graag? Probeer dan eens de volgende recepten. Romige oesterzwammen stoof met doperwten, vegetarische spaghetti met champignon roomsaus of probeer eens de hartige taart met prei en paddenstoelen.

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken