Spruitjes! Mij kan je ervoor waker maken tegenwoordig. Deze spruitjes stamppot met pittig gehakt eten wij dan ook momenteel zeer regelmatig. Ik vertelde pasgeleden al dat wij het pittige gehakt bijna iedere week wel een keertje eten. Het is ook echt zo ontzettend lekker! Het basisrecept is afkomstig van mijn vlamtosti, die wij weer vaak tussen de middag eten. Nu kan je natuurlijk je spruitjes stamppot vrij simpel en puur houden. Echter vind ik het ook lekker om te variëren met smaken. Voor dit recept breng ik de stamppot op smaak met lekker veel geraspte kaas en specerijen.
*Ik heb beide recepten los voor je uitgewerkt. Terwijl de aardappelen en spruitjes op staan, kan je ondertussen het pittige gehakt klaarmaken.
recept spruitjes stamppot
Spruitjes stamppot
Ingrediënten
- 1,5 kilo kruimige aardappelen geschild en in stukjes gesneden
- 500 gram spruitjes schoongemaakt
- 150 milliliter volle melk
- klontje roomboter
- flinke snuf vers gemalen zwarte peper en zout
- 1 theelepel kerriepoeder flinke theelepel
- 1/2 theelepel uienpoeder
- 1/2 theelepel nootmuskaat
- 1/2 theelepel knoflookpoeder
- 100 gram geraspte kaas extra belegen
Instructies
- Kook de aardappelen en de spruitjes gaar. (ik doe dit gewoon in 1 pan)
- Stamp de aardappelen met de spruitjes, melk, klontje roomboter, peper, zout, nootmuskaat kerriepoeder, uienpoeder en knoflookpoeder. Spatel de geraspte kaas door de stamppot.
- TIP: serveer de spruitjes stamppot met pittig gehakt. Het recept vind je op Familie over de Kook
TIP: wil je de stamppot ietsjes minder calorierijk maken 😉 ? Gebruik dan in plaats van volle melk een magere melk en in plaats van volvette kaas een 20+ of 30+ kaas.
recept pittig gehakt
Pittig gehakt
Ingrediënten
- 500 gram half om half gehakt
- 2,5 eetlepels tomatenpuree
- 1 stuk ui gesnipperd
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel uienpoeder
- 2 theelepels sambal oelek
- 2 theelepels sambal badjak
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 2 theelepels kerriepoeder
- 2 theelepels korianderpoeder 1
- 1 eetlepel bruine suiker
- snuf vers gemalen zwarte peper en zout
- 1 eetlepel chilisaus flinke eetlepel
- 2 theelepels ketjap manis
- 100 milliliter lauwwarm water
Instructies
- Verhit een scheutje olie in een koekenpan. Fruit de uien met een snuf peper en zout. Voeg de uienpoeder, knoflookpoeder, korianderpoeder, paprikapoeder, kerriepoeder, suiker, sambal badjak en sambal oelek toe. Bak dit ongeveer 30 seconden mee. Voeg dan het gehakt toe en bak dit gaar en goudbruin. Voeg de tomatenpuree, ketjap manis en chilisaus toe. Bak ook dit kort mee en voeg dan 100 milliliter lauwwarm water toe en laat even een minuutje mee koken.
- TP: eet het pittige gehakt bij een stamppot, frietjes op een broodje of voeg een blikje tomatenstukjes toe en je hebt een heerlijke pastasaus.
Ook lekkere gerechten met spruitjes zijn: spruitjes stamppot met ketjap gehaktballetjes of mijn krieltjes ovenschotel met spruitjes en shoarma
stamppot met spruitjes en pittig gehakt
Ook lekker is om in plaats van geraspte kaas kleine blokjes kaas te gebruiken. Nog een lekker idee: doe de spruitjes stamppot in een ovenschaal en leg de geraspte kaas erbovenop. Zet de ovenschaal even onder de grill om de kaas te laten smelten.
Ben je nu niet zo’n spruitjes fan? Wat ik me kan voorstellen hoor! Vroeger gruwelde ik er ook van. Het pittige gehakt is gelukkig ook lekker bij iedere andere stamppot.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook of Instagram. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.
Superlekker! Een aanrader
Dank je wel voor het compliment 🙂