gegratineerde spruitjes met spek en sambal

KokenKoken
gegratineerde spruitjes met spek en sambal
Deel met je vrienden:

Wil jij je spruitjes eens op een andere manier eten? Maak dan een keertje deze gegratineerde spruitjes met spek en sambal klaar. Ik durf bijna wel te beweren dat zelfs de grootste “spruitjes hater” deze spruitjes wel lekker gaat vinden. De spek en sambal geven de spruitjes namelijk flink wat smaak en pit. Een bekertje crème fraîche maakt de gegratineerde spruitjes lekker romig. De geraspte kaas geeft dan ook nog eens flink wat smaak af. Dag weeïge spruitjes! Hallo spruitjes bomvol smaak!

Enig nadeel van deze spruitjes, behalve dat je heupen ervan groeien, zijn de spruitjes schoonmaken. Wat een rotklus vind ik dat toch altijd. Je zou eventueel ook geschoonde spruitjes kunnen kopen maar ja…..dat is natuurlijk wel weer duurder in aanschaf. Aan jou de keuze dus 😉

TIP 1: wil je dit gerecht liever vegetarisch eten? gebruik dan vegetarische speckreepjes of laat de spek helemaal weg uit het recept. Breng de de spruitjes dan wel meer op smaak met zout. Ook kan je eventueel een 1/2 groentebouillonblokje meebakken.

recept gegratineerde spruitjes met spek en sambal

gegratineerde spruitjes met spek en sambal

gegratineerde spruitjes met spek en sambal

deze gegratineerde spruitjes met spek en sambal zitten bomvol smaak. spruitjes eten hoeft dus echt niet saai te zijn.
4.8 van 5 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: avondeten, Bijgerecht
Keuken: Nederlandse
Trefwoord: gegratineerde spruitjes, spruitjes
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Porties: 4 personen

Equipment

  • ovenschaal

Ingrediënten

  • 500 gram spruitjes
  • 1 ui gesnipperd (niet een te grote ui gebruiken)
  • 1 trostomaat in kleine stukjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook
  • 50 gram plakjes ontbijtspek in stukjes gesneden
  • 2 theelepels sambal badjak
  • 250 gram crème fraîche
  • 100 gram geraspte kaas
  • snufje nootmuskaat
  • flinke snuf vers gemalen zwarte peper
  • snufje zout optioneel
  • zonnebloemolie
  • roomboter

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220 graden of 180 graden hetelucht. Vet een niet al te grote ovenschaal in met een beetje roomboter (mag ook olie zijn)
  • Snijd een stukje van de onderkant van de spruitjes, verwijder de buitenste blaadjes en was de spruitjes. Kook de spruitjes net aan beetgaar in ongeveer 5 min. (kleine spruitjes hebben minder tijd nodig) Giet de spruitjes af. (grote spruitjes kan je eventueel halveren)
  • Maak ondertussen de saus: verhit een scheutje olie in een hapjespan en bak de uien met de tomaat, knoflook, sambal, snuf peper en de spek. Bak dit ongeveer 5 minuten. Voeg het bekertje crème fraîche toe en roer dit goed door samen met de helft van de geraspte kaas. Breng op smaak met een snufje nootmuskaat en eventueel een snufje zout. Schep de spruitjes door de saus en schep vervolgens alles in de ingevette ovenschaal. Bestrooi met de overgebleven geraspte kaas en bak de spruitjes ongeveer 15 minuten in de oven.
  • Laat de gegratineerde spruitjes even 2 minuutjes afkoelen voordat je ze serveert.

TIP 2: deze gegratineerde spruitjes zijn ook erg lekker om als bijgerecht met bijvoorbeeld Kerst te serveren.

TIP 3: als de spruitjes erg groot zijn, halveer deze dan voordat je ze gaat koken. Mocht je hele kleine spruitjes kopen, kook deze dan minder lang dan het recept aangeeft. Je wilt geen snotterige spruitjes natuurlijk. Ze mogen nog wel een beetje bite houden.

spruitjes uit de oven

Ik gebruik altijd extra belegen kaas maar gebruik gerust een kaas die jij lekker vindt. Ben jij bijvoorbeeld een liefhebber van schimmelkaas, dan kan je die ook prima gebruiken. Gebruik dan wel minder kaas dan ik in het recept aangeef. Een schimmelkaas is natuurlijk veel scherper van smaak. Serveer de spruitjes met een simpele aardappelpuree of met aardappeltjes uit de oven.

Andere lekkere recepten met spruitjes zijn: krieltjes ovenschotel met spruitjes en shoarma, spruitjes stamppot met pittig gehakt of spruitjes stamppot met ketjap gehaktballetjes

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook of Instagram. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.