Spitskoolsalade met spek en ei. Deze heerlijke en frisse salade is een combinatie tussen een coleslaw en een blt salade. Dat alleen klinkt al lekker toch π Als het aan Jan Willem en de kinderen ligt dan eten wij in de zomer iedere dag zowat deze salade. Zij zijn er echt verzot op.
De jongste hoopt ook altijd dat er iets overblijft zodat ze dit de volgende dag mee naar school kan nemen. Helaas pindaas!! Dit gebeurt echt maar zelden! Meestal gaat de schaal tot op het laatste sliertje salade leeg.
spitskool en geraspte wortel
De basis van deze salade is spitskool en geraspte wortel. Dat is dus precies dezelfde basis als een coleslaw. Nu kan je natuurlijk deze ingrediΓ«nten zelf gaan snijden. Ik kies echter altijd voor gemak en snelheid! Daarom koop ik gewoon een zak voorgesneden spitskool en geraspte wortel. In plaats van spitskool kan je overigens ook witte kool gebruiken. Soms is witte kool namelijk net iets goedkoper. (ja daar let ik dan wel weer op π )
BLT salade
BLT staat voor Bacon, Lettuce en Tomato. De meeste mensen zullen een BLT salade misschien niet per se kennen. Iedereen zal waarschijnlijk wel de BLT sandwich kennen. Dit is misschien wel de meest bekende sandwich ter wereld. Voor deze spitskoolsalade heb ik, zoals eerder vermeld, een coleslaw gecombineerd met een BLT salade. In plaats van sla gebruik ik dus alleen spitskool en wortel. Verder gaat er door deze salade nog de tomaat, krokante spek en als extra stukjes ei.
spitskoolsalade met spek en ei
Serveer bij de spitskoolsalade eventueel nog stokbrood met kruidenkaas/kruidenboter. Uiteraard zijn frietjes er ook lekker bij!
Dressing
De dressing bestaat eigenlijk heel simpel uit Griekse yoghurt en Zaanse mayonaise. Dit breng ik verder op smaak met peper, zout, pul biber, uienpoeder, knoflookpoeder en gedroogde peterselie. Kind kan de was doen dus!! Door bijna geen mayonaise te gebruiken is deze spitskoolsalade niet eens zo ongezond.
Recept spitskoolsalade met spek en ei
Spitskoolsalade met spek en ei
IngrediΓ«nten
- 300 gram spitskool fijngesneden
- 150 gram geraspte wortel
- 4 tomaten in stukjes gesneden (liefs zonder vruchtvlees)
- 6 eieren
- 150 gram Griekse yoghurt
- 1 eetlepel mayonaise ik gebruik Zaanse mayo
- 90 gram uitgebakken ontbijtspek
- flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
- snuf pul biber of chilivlokken
- 1 theelepel gedroogde peterselie flinke theelepel gebruiken
- 1/2 theelepel uienpoeder
- 1/2 theelepel knoflookpoeder
Instructies
- Kook de eieren, spoel ze koud af en pel ze. Snijd 3 eieren in stukjes en de andere drie eieren in partjes. (het lekkerste is als de eieren helemaal koud zijn)
- Bak de plakjes ontbijtspek nog even extra heel kort in een droge koekenpan. Snijd vervolgens de spek in stukjes. (wanneer je geen voorgebakken spek gebruikt, bak dan de spek helemaal goudbruin en krokant)
- Meng de spitskool met de wortel, tomaat, mayonaise, Griekse yoghurt, zwarte peper, zout, pul biber (of chilivlokken), gedroogde peterselie, uienpoeder, knoflookpoeder, stukjes ei en 2/3 van de gebakken spek.
- Leg de spitskoolsalade in een grote serveerschaal en verdeel er de partjes ei overheen samen met de overgebleven spek. Bestrooi eventueel extra met zwarte peper, pul biber/chilivlokken en gedroogde peterselie.
- TIP: over de partjes ei is het erg lekker om een drupje extra mayo te doen π Eet smakelijk!
Ik heb voor de zekerheid een foto toegevoegd van de spek die ik gebruik. Dit vind ik persoonlijk echt een ontzettend lekkere spek. Zowel voor in salades als voor op burgers.
Andere lekkere salade recepten
Eet jij ook graag een salade? Probeer dan ook eens de volgende recepten. Gegrilde kip salade met mango salsa, shoarma salade met frisse dressing of maak eens de noedelsalade met pittige pindasaus dressing.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken