Naast patat mag je mij ook altijd wakker maken voor krokante aardappeltjes uit de oven. Heerlijk met een flinke klodder (zelfgemaakte) mayonaise! Deze krokante aardappeltjes zijn ontzettend simpel om te maken.
krokante aardappels uit de oven
Voor het lekkerste resultaat moet je alleen wel even geduld hebben. Ik kook zelf de aardappels namelijk altijd een dag van te voren (of soms in de ochtend) en laat ze dan goed afkoelen. Vervolgens bak ik ze krokant in de oven. Zo krijg je super lekkere smeuΓ―ge aardappelen van binnen met een super krokant korstje van buiten.
Krijg je al honger?
recept krokante aardappeltjes uit de oven
Krokante aardappeltjes uit de oven
Equipment
- braadslede of bakplaat
IngrediΓ«nten
- 1,5 kilo aardappels schoongemaakt en in gelijke stukken gesneden
- 50 gram roomboter ongezouten
- 2 teentjes knoflook geraspt
- 2 theelepels Provencaalse kruiden of Italiaanse kruiden
- flinke snuf vers gemalen zwarte peper
- snuf zout vlokken ik gebruik graag vlokken van Maldon
- snufje pul biber of chilivlokken (optioneel)
- zonnebloemolie mag ook olijfolie zijn
Instructies
- Was aardappeltjes, snijd ze in ongeveer dezelfde grootte en kook ze ongeveer 5-7 minuten. Giet de aardappeltjes af en hussel even met de deksel op de pan de aardappeltjes door elkaar. (doe dit het liefst een dag van te voren)
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Smelt de roomboter met de knoflook en de gedroogde Provencaalse (of Italiaanse)kruiden. Meng de roomboter door de gekookte aardappeltjes en leg de aardappeltjes in de braadslede of op een bakplaat. Drizzle er tevens nog een beetje olijfolie overheen.Bestrooi de aardappeltjes met een flinke snuf zout en een snufje vers gemalen zwarte peper en eventueel een snufje pul biber/chilivlokken.
- Bak de aardappeltjes in 30-40 minuten goudbruin.
krokante aardappeltjes
Deze krokante aardappeltjes zijn heerlijk bij bijvoorbeeld een simpele salade en eventueel een stukje vlees of vis. Ook erg lekker is om er een kerrie mayonaise bij te serveren.
Opperdoezer Ronde
Dit keer gebruikte ik de Opperdoezer Ronde van Nederlandse bodem. Wij kregen afgelopen week een zakje opgestuurd van de eerste lichting Opperdoezers Ronde. Al ruim 150 jaar wordt dit oer-Hollandse product gerooid met de hand vanwege de delicate schil.
Wist je dat dit aardappelras een beschermd product is? Het mag enkel in de 160 hectare zand/klei grond rond de kerk van Opperdoes geteeld worden. De Opperdoezer Ronde is verkrijgbaar van juni tot oktober. Van oudsher worden deze aardappeltjes gekookt en vervolgens gedipt in een kommetje met gesmolten roomboter. Dat lijkt mij ook echt heerlijk π
andere lekkere recepten met aardappel
- klik op de foto om naar het desbetreffende recept te gaan
SALADE MET MAKREEL EN KRIELTJES:
KROKANTE AARDAPPELTJES MET CITROEN EN ROZEMARIJN:
AARDAPPELSALADE MET GEROOKTE KIP EN KERRIE:
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken