Kruidige en pittige gehaktballetjes met rijst

Kruidige en pittige gehaktballetjes met rijst

Kruidige en pittige gehaktballetjes met rijst. Een gezonde, lekkere en simpele avondmaaltijd voor het gezin. Zelfs onze kinderen eten heel graag de gehaktballetjes. Ondanks dat ze redelijk pittig van smaak zijn. Wij eten de gehaktballetjes graag met rijst, boontjes en een zacht gekookt eitje.

Je zou de gehaktballetjes ook prima kunnen eten met noedels, bij frietjes of op een broodje met een klodder mayonaise.

kruidige en pittige gehaktballetjes met rijst

Kruidige en pittige gehaktballetjes

Laat de titel met “pittige gehaktballetjes” je niet afschrikken. Je kunt namelijk de gehaktballetjes ook prima iets minder pittig maken. Zelf gebruik ik zowel sambal badjak als sambal oelek. Sambal badjak gebruik ik voor de smaak en de sambal oelek gebruik ik voor de pit. Je zou prima de oelek weg kunnen laten uit het recept. Kan je helemaal niet zo goed tegen pittig eten? Gebruik dan helemaal geen sambal. Ook dan zijn de gehaktballetjes echt nog wel erg lekker.

Andere smaakmakers voor de gehaktballetjes zijn namelijk nog komijnpoeder, korianderpoeder, tomatenpuree, ketjap manis en chilisaus. Verder gebruik ik ook nog ui, knoflook, peper en zout. Smaakmakers genoeg lijkt mij zo 😉

Recept kruidige en pittige gehaktballetjes met rijst

kruidige en pittige gehaktballetjes

Kruidige en pittige gehaktballetjes met rijst

Ben jij ook gek op kruidig en pittig eten? Maak dan eens deze heerlijke kruidige en pittige gehaktballetjes met rijst eens klaar.
4.84 van 6 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten, Bijgerecht, Snack
Keuken: Aziatische, Nederlandse
Trefwoord: gehaktballetjes, kruidige gehaktballetjes, kruidige rijst, pittige gehaktballetjes, rijst
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

KRUIDIGE EN PITTIGE GEHAKTBALLETJES

  • 500 gram gehakt naar eigen keuze
  • 1 ei
  • handje paneermeel
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
  • 1 theelepel sambal oelek flinke theelepel
  • 1 theelepel sambal badjak flinke theelepel
  • 1 eetlepel ketjap manis

KRUIDGE EN PITTIGE SAUS

  • 70 gram tomatenpuree = een klein blikje
  • 1 theelepel rijstazijn
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel bruine suiker flink el gebruiken
  • 1 theelepel korianderpoeder niet een te volle tl gebruiken
  • 1 theelepel komijnpoeder niet een te volle tl gebruiken
  • snuf versgemalen zwarte peper en zout
  • 2 eetlepels chilisaus
  • 1 theelepel sambal badjak volle tl gebruiken
  • 1 theelepel sambal oelek volle tl gebruiken
  • 100 milliliter lauwwarm water

EXTRA'S

  • 1 ui gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt of geraspt
  • seroendeng optioneel
  • rode peper fijngesneden en optioneel
  • zonnebloemolie of andere olie om mee te bakken

Instructies

  • Meng alle ingrediënten voor de kruidige en pittige gehaktballetjes en vorm er 16 balletjes van.
  • Meng in een schaaltje alle ingrediënten voor de kruidige en pittige saus.
  • Verhit een scheutje olie in een grote koekenpan of hapjespan en bak de gehaktballetjes rondom goudbruin aan. Haal de gehaktballetjes uit de pan en fruit in het overgebleven vet de uien met de knoflook. Voeg de kruidige en pittige saus toe en leg de gehaktballetjes terug in de saus.
  • Laat de gehaktballetjes ongeveer 15 tot 20 minuten zachtjes pruttelen met een deksel niet helemaal gesloten op de pan.
  • Kook ondertussen ook eventueel de rijst, boontjes en ei. (of iets anders wat je erbij wilt eten)
  • TIP: bestrooi vlak voor serveren de gehaktballetjes eventueel met seroendeng en extra fijngehakte rode peper.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer
kruidige en pittige gehaktballetjes

Rijst koken

Voor dit recept maak ik graag mijn kruidige en luchtige rijst klaar. Ik kook de rijst met een gefruit uitje en een bouillonblokje. De ene keer kook ik de rijst met water en de andere keer met kokosmelk. Door kokosmelk te gebruiken krijg je een heerlijke romige smaak aan je rijst. Belangrijk bij rijst koken is dat je de pan met rust laat en niet teveel vocht gebruikt. Een vingertopje boven de rijst is genoeg.

Rijst wassen?

Je rijst wel of niet wassen? Er zijn twee kampen: kamp 1 wast nooit de rijst en kamp 2 wast altijd de rijst. Ik beken eerlijk dat ik bij kamp 1 hoor. Eigenlijk hoor je witte rijst te wassen tot het water helder is. Zo spoel je overtollig zetmeel weg en daardoor gaat je rijst minder snel klonteren. Zilverlies rijst en wilde rijst hoef je niet te wassen.

pittige gehaktballetjes met rijst

Andere lekkere gehaktballetjes

Eet jij net zoals ons graag gehaktballetjes? Probeer dan ook eens de volgende recepten. Gehaktballetjes in pindasaus, Italiaanse gehaktballetjes in pittige tomatensaus of probeer de Griekse gehaktballetjes met feta uit de oven.

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.