gehaktballetjes in pindasaus

KokenKoken
gehaktballetjes in pindasaus
Deel met je vrienden:

Deze heerlijke gehaktballetjes in pindasaus kan je als snack eten maar ook bij bijvoorbeeld rijst en roerbakgroente. De gehaktballetjes zijn ontzettend simpel om te maken en de bereiding duurt gelukkig ook niet lang. Met een half uurtje kunnen de balletjes al dampend bij je op tafel staan. Hoe pittig je de balletjes maakt mag je uiteraard helemaal zelf kiezen.

Ik gebruik in dit gerecht flink wat sambal badjak voor zowel de balletjes als de pindasaus maar dit kan je natuurlijk ook verminderen. Ben je nu een mega pittige eter? Gebruik dan een combinatie van sambal badjak en sambal Oelek.

recept gehaktballetjes in pindasaus

gehaktballetjes in pindasaus

gehaktballetjes in pindasaus

Wil je een lekkere snack maken of een bijgerecht voor bij een rijsttafel? Maak dan deze heerlijke gehaktballetjes in pindasaus
5 van 4 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: avondeten, Bijgerecht, Borrelhapje, Snack
Keuken: Aziatische
Trefwoord: borrelhapjes, gehaktballetjes, pindasaus, snack
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Porties: 16 stuks

Ingrediënten

  • 500 gram rundergehakt
  • 2 theelepels sambal badjak flinke theelepels
  • 1/2 theelepel knoflookpoeder
  • 1/2 theelepel uienpoeder
  • 1/2 theelepel korianderpoeder
  • 1/2 theelepel gemberpoeder
  • 1 ei
  • handje paneermeel
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • flinke snuf vers gemalen zwarte peper en zout
  • bloem

PINDASAUS

  • 1 ui gesnipperd
  • 2 centimeter verse gember stukjes gesneden
  • 4 teentjes knoflook grof gesneden
  • 2 eetlepels pindakaas met stukjes noot flinke eetlepels
  • 1 eetlepel sambal badjak
  • 1 theelepel bruine suiker
  • 4 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel ketchup
  • 1 theelepel trassi
  • 50 milliliter water of kokosmelk
  • snuf vers gemalen zwarte peper en zout
  • zonnebloemolie
  • roomboter

Instructies

  • Mix de uien met de knoflook en gember fijn in een keukenmachine of vijzel. (tip…je kan ook alles echt heel fijn hakken)
  • Meng alle ingrediënten voor de gehaktballetjes behalve de bloem. Vorm hier ongeveer 16 gehaktballetjes van. Rol de gehaktballetjes door een beetje bloem.
  • Verhit een klontje roomboter en een scheutje olie in een hapjespan of stoofpan. Bak de gehaktballetjes rondom goudbruin aan en haal ze uit de pan. Fruit de boemboe (uien, knoflook en gember mengsel) met de sambal badjak, snuf peper, snuf zout en trassi kort aan. Voeg de pindakaas, suiker, ketchup, ketjap manis en water toe. Roer alles goed door elkaar.
  • Leg de gehaktballetjes in de saus en laat ongeveer 20 minuten zachtjes pruttelen. Leg de deksel niet helemaal op de pan. Draai de gehaktballetjes regelmatig om.

TIP: probeer eens te variëren met het soort gehakt wat je gebruikt. Rundergehakt heeft natuurlijk een heel andere structuur en smaakbeleving dan half om half gehakt. Kipgehakt is ook erg lekker maar is soms lastiger verkrijgbaar. Van de Albert Heijn weet ik zeker dat ze kipgehakt verkopen.

gehaktballetjes in satésaus

gehaktballetjes in pindasaus

Wij heel graag deze gehaktballetjes in pindasaus in het weekend met zelfgemaakte frietjes en uiteraard een flinke klodder zelfgemaakte mayonaise. Zelf mayonaise maken is namelijk ook echt heel erg simpel. Ik zal het recept en filmpje hieronder zetten.

gehaktballetjes in pindasaus met gebakken uitjes en rode peper

Serveertip: bestrooi de gehaktballetjes in pindasaus met wat gebakken uitjes en voor wat pit een beetje extra fijngehakte rode peper. De gehaktballetjes zijn overigens ook erg lekker op een wit bolletje.

Recept zelf mayonaise maken

zelfgemaakte mayonaise met staafmixer

0 van 0 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: avondeten, Lunch, Snack
Keuken: Nederlandse
Voorbereidingstijd: 1 minuut
Totale tijd: 1 minuut
Porties: 1 schaaltje

Ingrediënten

  • 250 milliliter zonnebloemolie
  • 1 ei
  • flinke snuf peper en zout
  • 1,5 theelepel mosterd
  • 1,5 theelepel suiker hoeft niet is wel lekker
  • 1 theelepel azijn meer als je van zuur houdt
  • scheutje citroensap naar smaak

Instructies

  • Breek het ei in een maatbeker waar je staafmixer precies in past. Voeg het citroensap, azijn, zout, peper, mosterd en suiker toe. Giet er 250 ml olie bij.
  • Zet de staafmixer zachtjes op de bodem van de maatbeker. Begin voorzichtig met mixen: zet hem eerst een aantal seconden op de bodem van de pot en zorg dat je het liefst precies op de eidooier staat. Haal dan heeeeeeeeel langzaam de mixer omhoog. Haal de mixer een paar keer heen en weer. (niet te vaak) Spatel nog even door om eventueel overtollig olie goed te mengen. Breng eventueel verder op smaak.
  • Voeg je meer azijn of citroensap toe, dan wordt de mayo zuurder. Voeg je meer mosterd toe, dan wordt het iets pittiger. Maar net wat jij persoonlijk lekker vindt. Durf dus zeker te spelen met de smaken.

Ook lekkere gehaktbal recepten zijn: Mexicaanse gehaktballetjes in salsa saus, gehaktballetjes met chorizo of de gehaktballetjes met ras el hanout in kruidige jus

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook of Instagram. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.