Italiaanse gehaktballetjes in pittige tomatensaus

Italiaanse gehaktballetjes in pittige tomatensaus
Deel met je vrienden:

Deze Italiaanse gehaktballetjes in pittige tomatensaus waren echt hemels lekker. Normaal gesproken zou ik bij dit soort gerechten pasta maken maar ditmaal koos ik ervoor om het gewoon met een verse ciabatta te eten. Absoluut geen verkeerde keuze! Dit gerecht is echt comfort food op zijn best. Ook de kinderen….ja ja….zelfs Amaranthe, hebben zitten smullen. Zij vonden het ook echt super leuk om met hun vingers te mogen eten zonder gezeur van ons. De Italiaanse gehaktballetjes zijn trouwens ook erg lekker om als snack te maken en dan eventueel zonder de tomatensaus. Ik at er zelf nog een simpele salade bij, zo simpel zelfs dat het gewoon gemengde salade uit een zak was maar dit hoeft zeker niet. 

Recept Italiaanse gehaktballetjes in pittige tomatensaus

Italiaanse gehaktballetjes in pittige tomatensaus

5 van 1 stem
Afdrukken Pin
Gang: avondeten
Keuken: Italiaanse
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 500 gram half om half gehakt
  • 2 sneetjes witbrood zonder korsten
  • scheutje Melk
  • flinke snuf vers gemalen zwarte peper en zout
  • 2 theelepels sambal badjak
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 1 ei geklutst
  • handje bloem

de pittige tomatensaus

  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 1 rode peper fijngesneden
  • 1 courgette in blokjes gesneden
  • 1 bak (250gr) champignons in parten gesneden
  • 1 bol mozzarella
  • 50 gram geraspte (Parmezaanse) kaas
  • handje verse basilicum
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 theelepel balsamico azijn
  • snuf vers gemalen zwarte peper en zout
  • 20 gram roomboter
  • scheutje olie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220 graden. Week het witbrood met een scheutje melk. Kneed het gehakt met het geklutste ei, peper, zout, sambal, knoflook, gedroogde oregano en het uitgeknepen witbrood. Vorm er gehaktballetjes van (grote van een pingpong bal) en haal ze even door het bloem.
  • Verhit een scheutje olie en 20 gram roomboter in een hapjespan. Bak de gehaktballetjes rondom goudbruin aan en haal ze uit de pan. Fruit in het braadvet de ui met knoflook en rode peper. Voeg de courgette en champignons toe en bak deze 5 minuten. Vervolgens voeg je de tomatenblokjes, snuf peper, snuf zout, 1 tl balsamico en 1 el suiker toe. Leg de gehaktballetjes erin en laat 5 minuten zachtjes koken.
  • Vet een ovenschaal in en giet hierin de gehaktballetjes met de saus. Scheur de mozzarella eroverheen, bestrooi met de geraspte kaas en eventueel met wat extra gedroogde oregano. Bak de ovenschotel in 25 minuten gaar en goudbruin. Laat even iets afkoelen voordat je gaat eten....anders verbrand je echt je mond. Leg vlak voor serveren wat verse basilicum op de ovenschotel. Serveer met vers brood, pasta en/of een frisse salade.

Comfort food op zijn best met deze ovenschotel

recept ovenschotel met Italiaanse gehaktballetjes in een pittige tomatensaus
Mmmmmm deze ovenschotel met Italiaanse gehaktballetjes in een pittige tomatensaus is wat mij betreft dus echt comfort food op zijn best! Wees trouwens niet bang om de suiker te gebruiken in dit gerecht, hierdoor komen de smaken namelijk veel beter naar voren.
recept ovenschotel met Italiaanse gehaktballetjes in een pittige tomatensaus
Ideaal toch als je een gerecht bijna geheel zonder bestek kan eten 🙂 Beaudine en Amaranthe vonden alleen daarom al deze ovenschotel voor herhaling vatbaar.