Gehaktballetjes met pindasaus en kruidige rijst

Gehaktballetjes met pindasaus en kruidige rijst
Deel met je vrienden:

Geen zin om te koken maar wil je wel gezond en lekker eten? Maak dan deze gehaktballetjes met pindasaus en kruidige rijst klaar. Qua groenten kan je zelf kiezen wat je erbij wilt eten. Wij eten dit gerecht graag met sperziebonen maar je kunt natuurlijk ook een zak roerbakgroente gebruiken. Ook komkommer in zuur erbij is erg lekker. Ik zou persoonlijk dit alleen als extraatje erbij serveren. Dit gerecht is gelukkig super simpel om te maken en duurt ook niet zo lang qua bereiding.

De pindasaus voor bij de gehaktballetjes maak ik graag lekker pittig maar gebruik gerust minder sambal als je niet zo van pittig houdt. Nu kun je natuurlijk “gewoon” je rijst koken maar ik kook graag mijn rijst met ui en een groentebouillonblokje. Door eerst een uitje te fruiten in zonnebloemolie, vervolgens een bouillonblokje kort mee te bakken en vervolgens de rijst te koken krijg je een heerlijke kruidige en luchtige rijst. Het precieze recept kun je hieronder ook vinden.

Simpel, snel, gezond en lekker eten kan dus prima hand in hand samen gaan 🙂

BEWAAR ONDERSTAANDE AFBEELDING OP JE EIGEN PINTEREST PAGINA:

gehaktballetjes met pindasaus

Recept gehaktballetjes met pindasaus

gehaktballetjes met pindasaus en rijst

Gehaktballetjes met pindasaus en kruidige rijst

simpel, snel en gezond eten! Het kan met deze heerlijke gehaktballetjes met pindasaus en kruidige rijst.
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Gang: avondeten
Keuken: Aziatische, Nederlandse
Trefwoord: gehaktballetjes, gezond eten, kruidige rijst, makkelijke maaltijd, pindasaus, rijst
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 500 gram gehakt
  • 2 theelepels sriracha flinke theelepels (mag ook sambal zijn)
  • 2 teentjes knoflook geraspt
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
  • 1 ei
  • handje paneermeel
  • 1 eetlepel ketjap manis

PITTIGE PINDASAUS

  • 3 eetlepels pindakaas flinke eetlepels gebruiken
  • 5 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels ketchup
  • 2 theelepel sambal oelek
  • 2 theelepels sambal badjak
  • 1 teentje knoflook geraspt
  • snuf zout
  • heet water hoeveelheid naar eigen inzicht

EXTRA'S

  • gefrituurde uitjes optioneel
  • 4 eieren gekookt en gehalveerd, optioneel
  • seroendeng optioneel
  • 450 gram diepvries sperziebonen of zak roerbakgroente
  • kroepoek optioneel

Instructies

  • Meng alle ingrediënten voor de gehaktballetjes en draai er 12 gehaktballetjes van. Bak gehaktballetjes gaar en goudbruin in een koekenpan of bak ze gaar in de airfryer. 
  • Ik bak zelf de gehaktballetjes graag in de airfryer. Zet de airfryer op 200 graden. Bak de gehaktballetjes voor 8 minuten. Zet de airfryer terug naar 155 en bak de gehaktballetjes voor nog eens 7 minuten. Draai de gehaktballetjes om na de eerste 8 minuten. 
  • Kook ondertussen de rijst volgens beschrijving op de verpakking of volgens mijn beschrijving van de kruidige en luchtige rijst.
  • Maak ondertussen ook de pindasaus: meng hiervoor alle ingrediënten en houdt de pindasaus warm op een zacht vuur.
  • Kook eventueel 4 eieren. Hardheid naar eigen smaak. Kook ondertussen ook de sperziebonen of roerbak een zak roerbakgroente.
  • Serveer de gehaktballetjes met de pindsaus, (kruidige) rijst, eieren en sperzieboontjes (of roerbakgroente) Lekker met gefrituurde uitjes, kroepoek en/of seroendeng.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat het ons weten @familieoverdekook

recept kruidige en luchtige rijst

rijst koken

Luchtige rijst koken

Zelf luchtige rijst koken is echt niet moeilijk! Geniet van een heerlijke rijst met dit recept.
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Gang: avondeten, Bijgerecht
Keuken: Aziatische
Trefwoord: kruidige rijst, luchtige rijst, pandan rijst, rijst, rijst koken, tips, wilde rijst
Porties: 4 personen

Equipment

  • kookpan

Ingrediënten

  • 350 gram rijst ik gebruik graag wilde rijst
  • 600 milliliter heet water
  • 1 groentebouillonblokje
  • 1 ui gesnipperd (niet een te grote ui gebruiken)
  • flinke scheut zonnebloemolie

Instructies

  • Verhit een flinke scheut zonnebloemolie in een kookpan. Fruit kort de uien tot deze glazig zijn. Voeg een verkruimeld bouillonblokje toe en bak deze een paar seconden mee. Voeg dan de rijst toe en bak ook kort mee. Vervolgens giet je het hete water erbij.
  • Breng de rijst aan de kook en laat ongeveer 8-9 minuten zachtjes koken. De rijst is klaar wanneer er gaatjes in de rijst vallen. Haal de rijst van het vuur en laat dan 15 minuten rusten met de deksel op de pan.
  • Algemene tip: je hebt ongeveer een vingerkootje (1cm) vocht boven de rijst nodig voor deze manier van koken. Houd ongeveer per 75 gram rijst 150 ml vocht aan.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat het ons weten @familieoverdekook

gehaktballetjes met pindasaus en rijst

Gehaktballetjes maken een maaltijd altijd lekker wat ons betreft. Ik bewaar zelf altijd één gehaktballetje die ik aan het einde van de maaltijd nog eet met een flinke klodder mayonaise. Zo is de maaltijd wel minder gezond natuurlijk 😉

andere lekkere gehaktballetjes recepten

  • klik op de foto om naar het desbetreffende recept te gaan

GEHAKTBALLETJES IN ROMIGE KERRIESAUS:

gehaktballetjes in romige kerriesaus

PITTIGE GEHAKTBALLETJES:

pittige gehaktballetjes

GEHAKTBALLETJES MET CHORIZO:

gehaktballetjes met chorizo

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken