Pittige gehaktballetjes met rijst en wokgroente

Pittige gehaktballetjes met rijst en wokgroente

Schrik niet van de titel met ” pittige gehaktballetjes ” want zelfs onze kinderen hebben echt ontzettend goed gegeten van deze pittige gehaktballetjes met rijst en wokgroente. De gehaktballetjes breng je niet alleen op smaak met sambal maar ook met met tomaat, specerijen en bruine suiker. Daardoor zijn de smaken allemaal mooi in balans. Daarbij kan je de gehaktballetjes natuurlijk zo pittig maken als je zelf wilt. Zonder de sambal of met minder sambal zijn de gehaktballetjes gelukkig ook erg lekker. De rijst kook je gaar met ui en een bouillonblokje, waardoor je een heerlijke kruidige rijst krijgt. Wij eten tegenwoordig eigenlijk alleen nog maar op deze manier onze rijst.

Deze pittige gehaktballetjes zijn overigens ook heerlijk om als snack te serveren, eet ze op een broodje of eet ze met friet en een flinke klodder zelfgemaakte mayonaise. Je kunt er dus alle kanten mee op 😉

TIP: erg lekker is om de rijst eventueel een dag of avond van te voren al te bereiden.

recept pittige gehaktballetjes met rijst en wokgroente

pittige gehaktballetjes met rijst en groenten

Pittige gehaktballetjes met rijst en wokgroente

Deze pittige gehaktballetjes met rijst en groenten is een heerlijke, gezonde en simpele avondmaaltijd.
4.36 van 14 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten
Keuken: Aziatische
Trefwoord: gehaktballetjes, groenten, kruidige rijst, pittige gehaktballetjes, rijst
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 500 gram gehakt
  • 4 teentjes knoflook grof gesneden
  • 1 grote ui grof gesneden
  • 3 centimeter verse gember geschild en grof gesneden
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 2 theelepels sambal badjak ik gebruik flinke theelepels
  • 2 theelepels sambal oelek ik gebruik flinke theelepels
  • 2 stuks trostomaten in kleine blokjes gesneden
  • 1/2 el tomatenpuree
  • 1 theelepel laospoeder
  • 2 blaadjes laurier
  • flinke snuf vers gemalen zwarte peper en zout
  • 1/2 limoen
  • 1/2 theelepel trassi
  • bloem
  • zonnebloemolie
  • 1 ei
  • hand paneermeel

KRUIDIGE RIJST

  • 350 gram rijst naar keuze
  • 600 milliliter water heet
  • 1 groentebouillonblokje
  • 1 ui gesnipperd niet een te grote ui gebruiken
  • flinke scheut zonnebloemolie

EXTRA INGREDIËNTEN

  • 1 zak wokgroente naar keuze
  • kroepoek
  • zwarte sesamzaadjes
  • 1 eetlepel sesamolie

Instructies

  • Begin met het koken van de rijst: verhit een flinke scheut olie in een kookpan en bak kort de uien tot deze glazig zijn. Voeg een verkruimeld bouillonblokje toe en bak deze een paar seconden mee. Voeg dan de rijst toe en bak ook kort mee. Vervolgens giet je het hete water erbij. Breng de rijst aan de kook en laat ongeveer 8 minuten zachtjes koken. De rijst is klaar wanneer er gaatjes in de rijst vallen. Haal de rijst van het vuur en laat dan 10-15 minuten rusten met de deksel op de pan.
  • Maak ondertussen de gehaktballetjes: Mix in een keukenmachine (of vijzel) de ui met de knoflook, gember, bruine suiker, sambal oelek, sambal badjak, trassi, tomatenpuree, zout, zwarte peper en laospoeder. (dit is je boemboe)
  • Schep twee eetlepels van het mengsel bij het gehakt in een mengkom samen met het ei en paneermeel. Kneed het gehakt goed door. Vorm er 16 gehaktballetjes van en rol deze door een beetje bloem (dan krijg je een knapperig korstje)
  • Verhit een flinke scheut zonnebloemolie in een grote hapjespan (of stoofpan) en bak de gehaktballetjes rondom goudbruin aan. Haal de gehaktballetjes uit de pan. Bak in het overgebleven braadvet de boemboe voor ongeveer 30 sec. Voeg de tomatenblokjes, sap van een halve limoen en 50 ml water toe. Roer dit door elkaar en leg de laurierblaadjes en gehaktballetjes erbij. Dek de pan bijna helemaal af en laat 15 minuten zachtjes pruttelen. (draai de balletjes halverwege om) Haal na 15 minuten de deksel van de pan en laat nog eens 5 à 10 minuten pruttelen.
  • Verhit dan in een wok een flinke scheut zonnebloemolie en bak hierin kort de wokgroente naar keuze. Schep de rijst erdoorheen en breng op smaak met 1 el sesamolie.
  • Serveer de kruidige rijst en groenten met de pittige gehaktballetjes en. bestrooi eventueel met (zwarte) sesamzaadjes. Lekker met kroepoek en eventueel komkommer in zuur.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Pittige gehaktballetjes met kruidige rijst en wokgroente

Wij hebben echt gesmuld van deze avondmaaltijd en hopelijk ga jij dat ook doen. Welke wokgroente je gebruikt is geheel aan jezelf. Gebruik dus vooral een mix die je lekker vindt. Voor nog meer pit bestrooide Jan Willem en ik de pittige gehaktballetjes nog met een beetje pul biber (chilivlokken). Ook lekker is om wat fijngehakte pinda’s of cashewnoten toe te voegen.

Andere lekkere gehaktbal recepten

  • klik op de foto om naar het desbetreffende recept te gaan

PITTIGE GEHAKTBALLETJES IN JUS:

pittige gehaktballetjes

MEXICAANSE GEHAKTBALLETJES IN SALASAUS:

Mexicaanse gehaktballetjes in salsa saus

GEHAKTBALLETJES MET CHORIZO:

gehaktballetjes met chorizo

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken