Griekse gehaktballetjes of eigenlijk keftedes maak je heel simpel zelf thuis klaar. Als dit niet smullen is, dan weet ik het niet meer.
Eigenlijk ben ik nu al ontzettend klaar met de winter! De kou, de regen en de gure wind…bah! Geef mij maar warmte en zon. Soms wil ik me daarom eventjes op een zonnige bestemming wanen. Dit lukt heel erg goed met het recept van deze Griekse gehaktballetjes of eigenlijk keftedes. Begrijp me niet verkeerd hoor, stamppotten gaan er ook zeker wel in maar de winter duurt wat mij betreft in Nederland echt veel te lang. Geef mij maar gezellig met Kerst en Oudejaarsavond sneeuw en dan Bam… 1 januari meteen zon en 20 graden plus.
recept Griekse gehaktballetjes/keftedes
Griekse gehaktballetjes / keftedes met fetakaas
Ingrediënten
- 500 gram half om half gehakt
- 2 sneetjes (oud) witbrood zonder korst
- 1 ei
- 1 bakje verse Italiaanse kruidenmix gebruik de helft (verkrijgbaar bij de AH)
- 10 blaadjes verse munt
- 150 gram fetakaas verkruimeld
- 2 theelepels sambal badjak
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 teentje knoflook geperst
- scheutje melk
- olie
- 4 pitabroodjes
- snufje peper en zout
- 1 zakje veldsla
Instructies
- Laat de sneetjes witbrood even weken in een scheutje melk. Snijd de helft van het bakje van de Italiaanse kruiden fijn. Snijd ook de muntblaadjes fijn.
- Meng het gehakt met de fijngesneden kruiden, 2 tl sambal badjak, 1 tl paprikapoeder, snufje peper en zout en de geraspte knoflook. Knijp het brood uit en voeg samen met 75 gram verkruimelde fetakaas toe aan het gehakt. Kneed alles goed door elkaar en vorm 12 gehaktballetjes / keftedes. Zet dit voor 30 minuten in de koelkast.
- Verhit een flinke scheut olie in een hapjespan en bak de Griekse gehaktballetjes / keftedes goudbruin en gaar. Verwarm ondertussen de pitabroodjes. Snijd de pitabroodjes open en smeer zowel de boven als de onderkant in met een dikke laag zelfgemaakte tzatziki. Leg hierop wat veldsla en daarom de gehaktballetje / keftedes. Bestrooi met de overgebleven fetakaas. (ook lekker met een frisse salsa)
recept tzatziki
tzatziki
Ingrediënten
- 125 gram crème fraîche
- 200 gram Griekse yoghurt
- 1 teentje knoflook geraspt
- 1/2 citroen het sap
- handje verse petereselie fijngesneden
- 10 blaadjes verse munt fijngesneden
- flinke snuf peper en zout
- 1 komkommer
Instructies
- Rasp de komkommer en laat dit 15 minuten met een snuf zout uitlekken in een fijne vergiet. (zeef kan ook) Knijp na 15 minuten de geraspte komkommer uit.
- Meng de crème fraîche met de Griekse yoghurt, geraspte knoflook, sap van 1/2 citroen, peterselie, munt en een flinke snuf peper en zout.
- Spatel vervolgens de uitgelekte en uitgeknepen komkommer toe. Zet de tzatziki in de koelkast tot gebruik.
- TIP: Ook erg lekker is om nog een beetje fijngehakte dille toe te voegen.
Griekse keftedes
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.