Deze pittige en sticky gehaktballetjes zijn heerlijk om als snack te serveren. Ze zijn echter ook heerlijk op een broodje, bij friet met een flinke klodder zelfgemaakte mayonaise of bij rijst en groente. Maar ook bij een stamppot zijn de balletjes erg lekker. Met deze gehaktballetjes kan je dus echt alle kanten op.
pittige en sticky gehaktballetjes maken
De pittige en sticky gehaktballetjes breng je op smaak met twee soorten sambal. Naast de sambal gebruik ik uiteraard ook andere specerijen zoals paprikapoeder en kerriepoeder. Om de saus “sticky” te krijgen gebruik ik naast sambal ook chilisaus, gembersiroop en ketchup. Daardoor zijn alle smaken mooi in balans. Daarbij kan je de balletjes natuurlijk zo pittig maken als jij zelf wilt. Zonder de sambal of met minder sambal. De gehaktballetjes blijven gelukkig dan ook gewoon erg lekker.
Welke sambal gebruiken
Ik gebruik zelf een combinatie van sambal Oelek en sambal Badjak. Sambal Oelek echt voor meer pit en de sambal Badjak voor de smaak. Wij zijn helemaal verzot op sambal badjak. Grote potten gaan er hier per maand doorheen in huis. Ook lekker is om in plaats van sambal sriracha te gebruiken. Sriracha is een hele pittige chilisaus.
Wist je trouwens dat je heel simpel zelf sambal badjak kunt maken? Eenmaal gemaakt ben je wel verkocht! Voortaan maak je dan ieder weekend een pot sambal klaar 😉
Recept pittige en sticky gehaktballetjes
Pittige en sticky gehaktballetjes
Equipment
- 1 grote koekenpan of hapjespan
Ingrediënten
- 500 gram gehakt
- 1 ei
- handje paneermeel
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel kerriepoeder
- flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
- 1 eetlepel ketjap manis
- 1 theelepel mosterd
- 1 theelepel sambal oelek flinke theelepel
- 1 theelepel sambal badjak flinke theelepel
STICKY EN PITTIGE SAUS
- 1 kleine ui gesnipperd
- 3 teentjes knoflook geraspt
- 3 centimeter verse gember geschild en geraspt
- 1 theelepel sambal badjak flinke theelepel
- 1 theelepel sambal oelek flinke theelepel
- 2 eetlepels sweet chilisaus
- 1 eetlepel ketchup
- 1 eetlepel gembersiroop
- 1 eetlepel sojasaus
- 2 eetlepels ketjap manis
- 125 milliliter water
- 2 theelepels maïzena niet te volle theelepels gebruiken
EXTRA
- 50 gram (gezouten) pinda's gevijzeld of fijngehakt
- handje peterselie of koriander fijngehakt
Instructies
- Meng het gehakt met het ei, paneermeel, kerriepoeder, paprikapoeder, sambal oelek, sambal badjak, peper, zout, ketjap manis en de mosterd. Rol er ongeveer 16 gehaktballetjes van.
- Meng in een schaaltje de volgende ingrediënten voor de saus: sambal badjak, sambal oelek, ketjap manis, sojasaus, sweet chilisaus, ketchup, gembersiroop, water en de maïzena.
- Verhit een scheut zonnebloemolie in een grotere koekenpan of hapjespan. Bak de gehaktballetjes rondom goudbruin aan. Haal de balletjes uit de pan. Fruit in het overgebleven vet de uien met de knoflook en gember aan voor ongeveer 1 á 2 min. Voeg de saus toe en roer goed door.
- Leg de gehaktballetjes terug in de pan. Dek de pan af en laat de gehaktballetjes voor 15 á 20 min. pruttelen. Draai af en toe de gehaktballetjes om.
- Serveer de gehaktballetjes vlak voor serveren met wat fijngehakte (gezouten) pinda's en/of peterselie/koriander.
- TIP: blijft de saus te water, laat dan de saus zonder deksel nog even pruttelen. Is de saus te dik geworden? Voeg dan een scheutje extra water toe.
Filmpje sticky gehaktballetjes
Andere lekkere gehaktballetjes recepten
Pittige gehaktballetjes met kaas, gehaktballetjes in romige kerriesaus of maak de Indiase gehaktballetjes.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken