Geen zin om te koken maar wil je wel gezond en lekker eten? Maak dan deze gehaktballetjes met pindasaus en kruidige rijst klaar. Qua groenten kan je zelf kiezen wat je erbij wilt eten.
Wij eten dit gerecht graag met sperziebonen maar je kunt natuurlijk ook een zak roerbakgroente gebruiken. Ook komkommer in zuur erbij is erg lekker. Ik zou persoonlijk dit alleen als extraatje erbij serveren. Dit gerecht is gelukkig super simpel om te maken en duurt ook niet zo lang qua bereiding.
Gehaktballetjes met pindasaus
De pindasaus voor bij de gehaktballetjes maak ik graag lekker pittig maar gebruik gerust minder sambal als je niet zo van pittig houdt. Ik maak de pindasaus heel simpel door pindakaas te mengen met sambal, ketjap manis, ketchup, knoflook, zout en heet water.
Kruidige rijst
Nu kun je natuurlijk “gewoon” je rijst koken maar ik kook graag mijn rijst met ui en een groentebouillonblokje. Door eerst een uitje te fruiten in zonnebloemolie, vervolgens een bouillonblokje kort mee te bakken en vervolgens de rijst te koken krijg je een heerlijke kruidige en luchtige rijst. Het precieze recept kun je hieronder ook vinden.
Simpel, snel, gezond en lekker eten kan dus prima hand in hand samen gaan 🙂
BEWAAR ONDERSTAANDE AFBEELDING OP JE EIGEN PINTEREST PAGINA:
Recept gehaktballetjes met pindasaus
Gehaktballetjes met pindasaus en kruidige rijst
Ingrediënten
- 500 gram gehakt
- 2 theelepels sriracha flinke theelepels (mag ook sambal zijn)
- 2 teentjes knoflook geraspt
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel korianderpoeder
- 2 theelepels paprikapoeder
- 2 theelepels kerriepoeder
- flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
- 1 ei
- handje paneermeel
- 1 eetlepel ketjap manis
PITTIGE PINDASAUS
- 3 eetlepels pindakaas flinke eetlepels gebruiken
- 5 eetlepels ketjap manis
- 2 eetlepels ketchup
- 2 theelepel sambal oelek
- 2 theelepels sambal badjak
- 1 teentje knoflook geraspt
- snuf zout
- heet water hoeveelheid naar eigen inzicht
EXTRA'S
- gefrituurde uitjes optioneel
- 4 eieren gekookt en gehalveerd, optioneel
- seroendeng optioneel
- 450 gram diepvries sperziebonen of zak roerbakgroente
- kroepoek optioneel
Instructies
- Meng alle ingrediënten voor de gehaktballetjes en draai er 12 gehaktballetjes van. Bak gehaktballetjes gaar en goudbruin in een koekenpan of bak ze gaar in de airfryer.
- Ik bak zelf de gehaktballetjes graag in de airfryer. Zet de airfryer op 200 graden. Bak de gehaktballetjes voor 8 minuten. Zet de airfryer terug naar 155 en bak de gehaktballetjes voor nog eens 7 minuten. Draai de gehaktballetjes om na de eerste 8 minuten.
- Kook ondertussen de rijst volgens beschrijving op de verpakking of volgens mijn beschrijving van de kruidige en luchtige rijst.
- Maak ondertussen ook de pindasaus: meng hiervoor alle ingrediënten en houdt de pindasaus warm op een zacht vuur.
- Kook eventueel 4 eieren. Hardheid naar eigen smaak. Kook ondertussen ook de sperziebonen of roerbak een zak roerbakgroente.
- Serveer de gehaktballetjes met de pindsaus, (kruidige) rijst, eieren en sperzieboontjes (of roerbakgroente) Lekker met gefrituurde uitjes, kroepoek en/of seroendeng.
recept kruidige en luchtige rijst
Luchtige rijst koken
Equipment
- kookpan
Ingrediënten
- 350 gram rijst ik gebruik graag wilde rijst
- 600 milliliter heet water
- 1 groentebouillonblokje
- 1 ui gesnipperd (niet een te grote ui gebruiken)
- flinke scheut zonnebloemolie
Instructies
- Verhit een flinke scheut zonnebloemolie in een kookpan. Fruit kort de uien tot deze glazig zijn. Voeg een verkruimeld bouillonblokje toe en bak deze een paar seconden mee. Voeg dan de rijst toe en bak ook kort mee. Vervolgens giet je het hete water erbij.
- Breng de rijst aan de kook en laat ongeveer 8-9 minuten zachtjes koken. De rijst is klaar wanneer er gaatjes in de rijst vallen. Haal de rijst van het vuur en laat dan 15 minuten rusten met de deksel op de pan.
- Algemene tip: je hebt ongeveer een vingerkootje (1cm) vocht boven de rijst nodig voor deze manier van koken. Houd ongeveer per 75 gram rijst 150 ml vocht aan.
gehaktballetjes met pindasaus en rijst
Gehaktballetjes maken een maaltijd altijd lekker wat ons betreft. Ik bewaar zelf altijd één gehaktballetje die ik aan het einde van de maaltijd nog eet met een flinke klodder mayonaise. Zo is de maaltijd wel minder gezond natuurlijk 😉
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken