Sambal oelek zelf maken
Sambal oelek zelf maken. Als je eenmaal weet hoe simpel én hoe lekker het is om zelf sambal te maken, dan wil je niet anders meer. Ieder jaar kan ik het niet laten om een paar peperplantjes mee te nemen bij het tuincentrum. Ook dit jaar heb ik mijn eerst oogst weer binnen. Dit keer heb ik er een simpele sambal oelek mee gemaakt. Dit “receptje” is bijna te simpel voor op de blog maar ik heb het recept toch uitgewerkt voor je.

Maak jij ook graag pittige recepten klaar met sambal oelek? Probeer ook eens de volgende recepten: kipspiesjes met sinaasappel en sambal, pittig gebakken rookworst of maak eens de kip in honing-sojasaus.
De rode peper
De rode peper is bij ons een groente (eigenlijk een vrucht) die wij heel veel gebruiken. Hij geeft niet alleen een lekker pitje aan je gerechten maar is ook super gezond. Rode peper bevat vitamine A, C en capsaïcine.
Capsaïcine is een stofje die de peper zijn pit geeft maar deze stof geeft ook je immuunsysteem wat pit. Deze stof is een boost voor je immuunsysteem, verhoogt de stofwisseling en werkt als een natuurlijke pijnstiller. Kortom tijd voor meer pepers in je keuken!
Wij maken naast deze rauwe sambal ook regelmatig sambal badjak. Die is gebakken, iets milder en net wat rijker van smaak. Ideaal als je minder hitte maar juist een diepere smaak wilt.



Recept Sambal oelek
Sambal oelek zelf maken

Benodigde keukenspullen
- 1 keukenmachine of vijzel
Ingrediënten
- 125 gram rode peper in grove stukken gesneden
- 1 eetlepel sushi azijn
- 2 tenen knoflook
- 1 theelepel zout
- 2 flinke theelepels suiker of meer naar smaak
Instructies
- Doe alle ingrediënten in de blender. Blend tot alles fijn is en je tevreden bent met de structuur.Is de sambal te droog voeg dan een klein beetje water toe.
- Doe je sambal oelek in een klein potje. Je kan deze in de koelkast tot zeker 4 weken bewaren.
Tip
Voedingswaarde
Traditionele Sambal Oelek
Sambal Oelek is een traditionele chilipasta uit Indonesiche keuken. Deze chilipasta bereid je rauw waardoor zijn puurheid en pit goed naar voren komt. Oelek is de naam voor de traditionele vijzel waar vroeger de sambal mee werd gemaakt.
Tegenwoordig word de vijzel bijna niet meer gebruikt bijna iedereen een blender. Wanneer je de sambal iets minder fijn wilt hebben dan is het gebruik van de vijzel wel een mooie manier om de Sambal te maken.
Spice up your life

Klaar binnen een paar minuten. Wij gaan weer lekker pittig smullen. Marie Louise zal ook snel aan de slag gaan met recepten. Ik zeg “spice up your life”. Veel plezier met maken en eet smakelijk!
Nice