Gegratineerde witte asperges. Behalve een heerlijke tomatensaus gaat er ook nog een verrukkelijke ei-panko-Grana Padano topping over de witte asperges.
Als dit niet smullen is, dan weet ik het ook niet meer.
Serveer de gegratineerde witte asperges in tomatensaus met stokbrood en/of een simpele salade Caprese. Ook lekker erbij zijn gebakken krieltjes…uiteraard met een beetje mayo 😉
Witte asperges
Met het voorjaar in aantocht is het weer tijd voor het witte goud: de witte asperges. Deze seizoensgroente is in Nederland van april tot en met juni verkrijgbaar.
Klassiek worden ze gegeten met ham, ei en een botersaus. Er zijn echter nog veel meer heerlijke manieren om witte asperges te bereiden. Zoals gefrituurd, gegrild of gegratineerd. Mogelijkheden genoeg dus.
Tomatensaus
De witte asperges komen in een heerlijke en simpele tomatensaus te liggen. Ik gebruik voor de tomatensaus gewoon een blikje tomatenblokjes wat ik op smaak breng.
Hiervoor fruit ik een uitje aan met knoflook en daarna breng ik alles verder op smaak met witte wijn, gedroogde Italiaanse kruiden, chilivlokken, 1/2 bouillonblokje, snuf peper en een beetje suiker.
Topping van ei-panko-Grana Padano
Een eitje mag eigenlijk zowat niet ontbreken bij witte asperges. Ik heb dit keer gekozen om het ei op een andere manier te gebruiken dan een zacht gekookt eitje.
Je gaat namelijk een soort roerei topping maken. Hiervoor meng je ei met panko, citroenrasp, gedroogde oregano, peper, zout, chilivlokken en een geraspt teentje knoflook. Vervolgens bestrooi je alles nog met grana padano en voilà, je hebt een heerlijke “ei topping”
Recept gegratineerde witte asperges
Gegratineerde witte asperges in tomatensaus
Ingrediënten
- 1 kilo witte asperges geschild
- 1 ui gesnipperd
- 3 teentjes knoflook geraspt
- 75 milliliter witte wijn
- 1 blik tomatenblokjes
- 2 theelepels gedroogde Italiaanse kruiden volle theelepels gebruiken
- snuf chilivlokken
- 1 theelepel suiker
- 1/2 groentebouillonblokje
- snuf versgemalen zwarte peper
- snufje zout optioneel
EI-PANKO-GRANA PADANO TOPPING
- 2 eieren
- 5 eetlepels panko flinke eetlepels gebruiken
- 1 teentje knoflook geraspt
- 1/2 citroen rasp nodig
- 2 theelepels gedroogde oregano
- flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
- snufje chilivlokken
- 30 gram Grana Padano
EXTRA'S
- verse basilicum grof gehakt
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Kook/blancheer kort de asperges beetgaar in kokend water. Afhankelijk van de dikte 2-5 minuten.
- Verhit een scheutje olie in een koekenpan en fruit de uien met de knoflook. Voeg de Italiaanse kruiden, zwarte peper, chilivlokken, 1/2 bouillonblokje en witte wijn toe en bak 2 minuten op redelijkhoog vuur.
- Voeg dan de tomatenblokjes en suiker toe en laat 10 minuten pruttelen (dus niet te hoog vuur) zonder deksel zodat de saus iets kan indikken.
- Maak de ei topping door alle ingrediënten (behalve de Grana Padano) hiervoor te mengen in een kom/schaaltje.
- Giet de tomatensaus in een ovenschaal, leg de asperges erop, verdeel het "ei mengsel" eroverheen en bestrooi met de Grana Padano.
- Bak de witte asperges in de oven in ongeveer 10 minuten goudbruin en gaar. Laat eventjes iets afkoelen op een rooster en bestrooi vlak voor serveren met de fijngehakte basilicum.
- Eet smakelijk!
Gegratineerde witte asperges
Wat zijn witte asperges
Witte asperges zijn de jonge scheuten van de aspergeplant en groeien onder de grond. Door het ontbreken van licht blijven ze wit van kleur en krijgen ze een milde, nootachtige smaak. Ze zijn rijk aan vitamines en mineralen, zoals vitamine C, kalium en foliumzuur, en bevatten weinig calorieën.
Schillen witte asperges
Witte asperges bereiden vergt enige aandacht en precisie, maar het resultaat is het zeker waard. Snijd ongeveer 1,5 a 2 cm van de onderkant van de witte asperge af.
Schil vervolgens de asperges met een aspergeschiller vanaf ongeveer 2 cm onder het kopje naar beneden. Het beste is om overlappend te schillen zodat er geen harde schil overblijft.
Je kunt ook met een gewone dunschiller de asperges schillen. Schil dan 2x keer de asperge rond. Gooi de schillen niet weg! Je kunt namelijk een heerlijke soep maken van aspergeschillen.
*de witte asperges, witte wijn en roomboter van lurpak hebben wij opgestuurd gekregen. De overige ingrediënten heb ik zelf gekocht.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken
Heerlijk recept, nu de asperges er weer zijn, ga ik het recept zeker nog een aantal keer maken!
Beste Lia, Jeej! Wat fijn om te lezen dat het recept voor herhaling vatbaar is. Ik heb zojuist het recept uitgewerkt van witte asperges in bechamelsaus met Vadouvan. Dat recept kom volgende week online. Wie weet is dat ook iets voor je om te maken 🙂