Pastasalade met witte asperges en aubergine

Pastasalade met witte asperges en aubergine
Deel met je vrienden:

Pastasalade met witte asperges en aubergine. Een super gezonde en vooral super lekkere pastasalade. Deze pastasalade is zowel lauwwarm lekker als koud. Je kunt de pastasalade daardoor prima een dag van te voren bereiden. Eet deze salade voor de lunch, als avondmaaltijd of als bijgerecht bij een zomerse bbq. Ook lekker (en gezellig) is om de pastasalade mee te nemen tijdens een picknick.

Pastasalade

In deze pastasalade gaan naast witte asperges en aubergine ook nog krokant gebakken spekjes, ui, knoflook, verse peterselie en cherry tomaatjes. De kruidige yoghurtdressing maak je ook heel simpel zelf. Hiervoor meng je yoghurt met mayonaise, peper, zout, pul biber, gedroogde peterselie en knoflookpoeder. Voor extra bite rooster je ook nog pijnboompitten. Krijg je al trek?

pastasalade met witte asperges en aubergine

De kruidige en frisse yoghurtdressing is ook erg lekker als dip voor stokbrood, groenten of chips.

Pastasalade met witte asperges

Witte asperges ofwel het witte goud genoemd is vaak een groente die je moet leren eten. Sommige mensen vinden de structuur niet lekker. Anderen vinden de ietwat weeïge (zoetige) smaak niet zo lekker. Wij zijn er echter verzot op en gelukkig eten onze kinderen tegenwoordig ook heel graag witte asperges. Dat wij van Dirk Supermarkten een enorme box kregen met allemaal verse groenten, waaronder witte asperges en aubergine, hoefde ik niet lang na te denken wat ik ging maken. Dirk Supermarkten wil met hun groenten en fruit afdeling laten zien dat gezond en lekker eten niet duur hoeft te zijn. Deze pastasalade met witte asperges en aubergine gaat dat hopelijk bewijzen 🙂

TIP: de pastasalade met witte asperges en aubergine is zowel lekker mét als zonder de dressing.

Recept pastasalade met witte asperges en aubergine

pastasalade met witte asperges en aubergine

Pastasalade met witte asperges en aubergine

Ben jij ook zo gek op witte asperges? Maak dan een keertje deze pastasalade met witte asperges en aubergine klaar.
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Gang: avondeten, Bijgerecht, Lunch
Keuken: Nederlands, Nederlandse
Trefwoord: asperges, aubergine, pasta, pastasalade, salade, witte asperges
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 350 gram pasta naar eigen keuze
  • 500 gram witte asperges geschild en in grotere stukken gesneden (ik snijd de asperges in 4 stukken)
  • 1 aubergine in de lengte halveren en in dunne plakjes snijden
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt of geraspt
  • 250 gram gerookte spekreepjes of blokjes
  • 250 gram cherrytomaten gehalveerd
  • handje verse peterselie fijngehakt
  • 1 groentebouillonblokje
  • 30 gram pijnboompitten
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper
  • snuf pul biber of chilivlokken
  • olijfolie

YOGHURTDRESSING

  • 4 eetlepels Griekse yoghurt flinke eetlepels
  • 1 eetlepel mayonaise flinke eetlepel
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
  • snuf pul biber of chilivlokken
  • 2 theelepels gedroogde peterselie
  • 1/2 theelepel knoflookpoeder

Instructies

  • Meng alle ingrediënten voor de dressing en zet apart in de koelkast tot gebruik. Bak de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin.
  • Kook de pasta met het groentebouillonblokje gaar, giet af en spoel na met koud water. Drizzle eventueel een beetje olijfolie eroverheen tegen het plakken. Kook ondertussen ook de asperges gaar in 5 tot 7 minuten. Giet ook deze af en spoel na met koud water. (ik giet alles in één zeef af….scheelt afwas)
  • Bak ondertussen de aubergine en gerookte spekreepjes/blokjes. Verhit hiervoor een klein scheutje olie in een hapjespan en bak de stukjes aubergine met de knoflook, ui, snuf versgemalen zwarte peper en de gerookte spekblokjes tot de spekblokjes krokant zijn en de aubergine lekker zacht.
  • Meng de gekookte pasta en witte asperges met het aubergine-spek mengsel en de cherrytomaten. Breng extra op smaak met een snuf versgemalen zwarte peper, pul biber en bestrooi met de peterselie en goudbruin gebakken pijnboompitten.
  • Serveer de pastasalade met een flinke lepel van de yoghurtdressing of meng de pastasalade helemaal met de yoghurtdressing.
  • Eet de salade meteen (lauwwarm) of zet de salade in de koelkast en eet de salade koud.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat het ons weten @familieoverdekook

Asperges schillen

Snijd ongeveer 1,5 a 2 cm van de onderkant van de witte asperge af. Schil vervolgens de asperges met een aspergeschiller vanaf ongeveer 2 cm onder het kopje naar beneden. Het beste is om overlappend te schillen zodat er geen harde schil overblijft. Je kunt ook met een gewone dunschiller de asperges schillen. Schil dan 2x keer de asperge rond. Gooi de schillen niet weg! Je kunt namelijk een heerlijke soep maken van aspergeschillen

pastasalade met witte asperges

Hoe bewaar je witte asperges

Nederlandse verse witte asperges zijn alleen verkrijgbaar gedurende het aspergeseizoen. Het aspergeseizoen begint begin april en duurt tot en met 24 juni. Je kunt asperges prima 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Wikkel de witte asperges direct na thuiskomst dan in een vochtige theedoek en leg ze in de koelkast. Wil je de asperges langer bewaren? Vries ze dan in. Schil de asperges zorgvuldig, verpak ze in een plastic diepvrieszakje en leg de asperges in de vriezer. Zo kun je ze 4 tot 6 maanden bewaren. Bij bereiding hoef je ze niet eerst te ontdooien, doe ze direct in een pan met ruim kokend water.

Andere lekkere recepten met asperges

Eet jij net zoals ons graag witte asperges? Probeer dan ook eens de volgende recepten. Krieltjes ovenschotel met witte asperges en verse worst, gefrituurde asperges of maak de quiche met witte asperges.

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken