gefrituurde asperges: een heerlijke snack

gefrituurde asperges: een heerlijke snack
Deel met je vrienden:

Yes!!! De witte asperges ofwel “het witte goud” zijn weer volop verkrijgbaar. Ik maakte als weekendsnack gefrituurde asperges met drie verschillende dipsauzen. Dat wij gek zijn op bijna alles wat uit de frituur komt, is denk ik geen geheim meer. Op Instagram poste ik een foto van de gefrituurde asperges en daar kwamen wisselende reacties op. Je kon de reacties in twee groepen verdelen. Eén groep vond het enorm zonde dat ik zo’n lekker product ging frituren en de andere groep was er erg nieuwsgierig naar.

Tegen de mensen die het zonde vinden en bang zijn dat je de smaak van asperge teniet doet, kan ik alleen maar zeggen probeer het eens! Je proeft namelijk nog steeds heel erg goed de smaak van de asperge. Het zachte van de asperge met de krokante buitenkant geeft een ontzettend lekker mondgevoel. Misschien proef je nog wel meer asperge dan wanneer je de asperges kookt en er vervolgens een liter van die “o zo lekkere saus” overheen doet.

TIP: gooi de asperge schillen niet weg!!! Daar kan je namelijk een ontzettend lekkere soep mee maken.

recept gefrituurde asperge

gefrituurde asperges

gefrituurde asperges

5 van 2 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: Bijgerecht, Borrelhapje, Snack
Keuken: Nederlandse
Trefwoord: asperge, asperges, gefrituurde asperges
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Porties: 6 personen

Ingrediënten

  • 1250 gram witte asperges iets meer of minder maakt niet heel veel uit.
  • 100 gram panko
  • 50 gram bloem
  • 2 eieren
  • flinke snuf vers gemalen zwarte peper en zout
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 theelepel uienpoeder

Instructies

  • Schil de asperges en snijd het harde uiteinde van de asperges. Snijd vervolgens de asperges in 2 stukken.
  • Breng een grote pan water aan de kook en kook de asperges in ongeveer 5-10 minuten beetgaar. (ze mogen nog wel een beetje bite hebben) Giet de asperges dan af en spoel ze na met koud water. Dep de asperges helemaal droog.
  • Verhit de frituurpan op 180 graden.
  • Klop de eieren los met een flinke snuf peper, snuf zout, de paprikapoeder, de kerriepoeder en de uienpoeder. Leg de bloem in een diep bord en de panko in een ander diep bord. (schaaltjes kunnen natuurlijk ook)
  • Wentel de asperges eerst door de bloem, dan door het gekluste ei en vervolgens door de panko. Frituur de asperges in een paar minuten goudbruin en krokant.
  • TIP: als je de frituurpan gebruikt, leg dan de asperges voorzichtig in de olie. Leg ze niet meteen in het mandje, dan blijven ze namelijk plakken. Frituur ze in porties en laat de gefrituurde asperfes uitlekken op een rooster en niet op keukenpapier. Anders worden ze slap.

TIP: heb je nu geen frituurpan thuis? Verhit dan een laagje zonnebloem olie in een grote koekenpan of hapjespan en bak de asperges rondom goudbruin aan. Let er dan wel op dat je olie niet te heet wordt. Zet het vuur dus niet continue op de hoogste stand. Temperatuur eventueel je olie met een thermapen. Wij gebruiken deze pen ook heel vaak voor ons vlees of vis als we gaan barbecueën.

krokante gefrituurde asperges

De dips die ik bij de gegfrituurde asperges maakte waren een sriracha mayonaise, een honing mosterdsaus die ik ook gebruikte op de krokante kipburger en een kerriemayonaise. Erbij dronken we een Sauvignon Blanc van Barefoot. Deze wijn zat in een perspakket die we opgestuurd hadden gekregen. Nu zijn wij geen enorme Sauvignon Blanc drinkers maar deze wijn vonden wij allebei ontzettend lekker. Het is een fruitige wijn die lekker wegdrinkt op een mooie warme dag. Laten we die nu de afgelopen tijd gelukkig een hoop gehad hebben. De Barefoot wijn is bij de meeste supermarkten verkrijgbaar.

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook of Instagram. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.