Vlaams stoofvlees in bier met mosterd en verse friet

Vlaams stoofvlees in bier met mosterd en verse friet
Deel met je vrienden:

Afgelopen week aten wij dit Vlaams stoofvlees in bier met mosterd en verse friet. Wat een heerlijk typisch Belgische maaltijd was dat geworden zeg! Het stoofvlees heeft de hele dag zachtjes op het vuur kunnen staan en was dus echt waanzinnig mals geworden. Waar voorheen mijn stoofvlees nog weleens mislukte, heb ik daar gelukkig tegenwoordig geen last meer van. Natuurlijk maakte ik er zelf patat bij. Een goed frietje mag bij dit stoofvlees gerecht echt niet ontbreken. Al denk ik dat het stoofvlees met een smeuïge aardappelpuree en verse groenten ook erg lekker is. Omdat wij van pit houden gebruikte ik een grove mosterd. Mocht je nu niet zo van mosterd houden, dan kan je uiteraard ook gewone mosterd gebruiken of een mix van beide. 

recept Vlaams stoofvlees in bier

Vlaams stoofvlees

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 24 minuten
Gang: avondeten
Keuken: Belgische
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 750 gram riblappen in grotere stukken gesneden
  • 2 eetlepels bloem
  • 3 uien in halve ringen gesneden
  • 4 teentjes knoflook fijngesneden
  • 4 takjes verse tijm
  • 3 laurierblaadjes
  • 1 flesje (330 ml) donker bier ik gebruikte een bockbier
  • grove mosterd
  • 2 witte boterhammen zonder korst
  • snuf gemalen zwarte peper en zout
  • 2 rundvlees bouillonblokjes ik gebruik het liefste die van Knorr
  • olijfolie
  • 50 gram roomboter
  • 2 eetlepels stroop
  • 1 bak (250gr) kastanje champignons in parten gesneden

Instructies

  • Bestrooi het vlees met een snufje zout, flink wat gemalen zwarte peper en 2 el bloem. Verwarm in een stoofpan een flinke scheut olijfolie en 50 gr roomboter. Bak het vlees in porties rondom goudbruin aan. Haal het vlees uit de pan. Bak in het braadvet de uien met de knoflook. Voeg het vlees toe, 2 el stroop, verkruimel de 2 bouillonblokjes erbij en giet het bier in de pan. Roer alles goed door elkaar.
  • Leg de laurierblaadjes en de takjes tijm erbij. Smeer 1 kant van de boterhammen in met grove mosterd en leg met de mosterdkant naar beneden in de pan. Leg de deksel op de pan en laat minimaal 4 uur stoven. Voeg na 3 uur de champignons toe. Hoe langer het vlees kan stoven hoe lekkerder het stoofvlees wordt. Breng eventueel op smaak met extra peper en/of zout. (haal voor het serveren de laurierblaadjes en de steeltjes van de tijm eruit)
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat het ons weten @familieoverdekook

Stoofvlees in bier met mosterd

recept Vlaams stoofvlees in bier met mosterd en verse friet
Het herfstige weer komt er weer aan, dus tijd voor stoofvlees! Het recept van dit Vlaamse stoofvlees, zal dus zeker niet het laatste stoof recept zijn de komende tijd. Gebruik trouwens wel echt een donker bier voor deze stoof….hierdoor krijg je mooie diepe smaak. Ik heb de stoof dit keer gewoon op het fornuis gemaakt maar op de bbq is het ook echt super lekker. 
recept Vlaams stoofvlees in bier met mosterd en verse friet
Whahaha ziet er super leuk uit hoor in zo’n klein pannetje maar wij eten het toch echt gewoon allemaal tezamen op één bord. Op de foto ontbreekt nog 1 dingen en dat is natuurlijk een flinke klodder mayo…..geen patatje stoof zonder mayonaise 😉