tips tegen mislukken van je stoofvlees

tips tegen mislukken van je stoofvlees

Tips tegen mislukken van je stoofvlees! Wat heb ik vroeger toch flink gevloekt in de keuken als voor de zoveelste keer mijn stoofvlees mislukt was. Urenlang ruikt je huis heerlijk en dan eindelijk na een aantal uur wil je gaan proeven….is je vlees nog taaier dan een schoenzool. !#$&!!! wat is dat ontzettend balen!! Deze keren zijn ook zeker niet op één hand te tellen (helaas).

Inmiddels durf ik wel te zeggen dat ik het stoofvlees maken behoorlijk onder de knie heb. Dit is zeker ook terug te zien op Familie over de Kook, want het ene stoofvlees recept na het andere recept komt op de blog. Als het eenmaal lukt, dan kan je zo onwijs veel variëren met smaken en het is zooooo lekker. Stoofvlees is lekker met patat, met rijst, met pasta, als ovenschotel en een absolute quilty pleasure is het schoonvegen van de pan met een stuk vers stokbrood….te lekker!!

Met deze tips moet je stoofvlees lukken

-Bak het vlees kort op heet vuur in olie en/of roomboter. Bak alleen de buitenkant goudbruin en haal het vlees dan meteen uit de pan.
-Zorg ervoor dat het vlees op kamertemperatuur is.
-Laat het vlees zeker in het begin niet koken. Het vlees moet echt eerst de kans krijgen om langzaam te garen.
-Hoe langer het vlees kan stoven hoe malser het vlees wordt.
-Het vocht wat je toevoegt aan het stoofvlees moet op kamertemperatuur zijn. Als je koud vocht toevoegt, dan sluit het vlees zich af en neemt het niet makkelijk vocht en/of smaken meer op.
-Voeg zuren aan je vlees toe, zoals (rode) wijn, azijn , bier, tomatenpuree of mosterd. De zuren die hierin zitten zorgen ervoor dat het bindweefsel in vlees wordt afgebroken waardoor het vlees mals wordt.

Hoelang moet welk vlees stoven:

Ik gebruik zelf altijd riblappen of sucadelappen. Deze hebben een langere stooftijd maar persoonlijk vind ik dit vlees wel echt veel lekkerder en uiteindelijk ook malser. Dit komt door de hoeveelheid vet wat in het vlees zit. Magere runderlappen blijven over het algemeen iets taaier maar zeker niet zo taai dat het niet lekker is. 

-Riblappen in flinke dobbelstenen gesneden: minimaal 3 uur
-Sucadelappen in flinke dobbelstenen gesneden: minimaal 4 uur
-Magere runderlappen in flinke dobbelstenen gesneden: minimaal 3 uur

* ik kreeg als tip van onze bbq expert….hahaha dat is een vriend van ons die bbq demo’s geeft in NL, dat het ook heel afhankelijk is van de kwaliteit van je vlees en dat het beter is om een stoofschotel in de oven te maken. (liefst natuurlijk op de bbq.) Nu ben ik heel eigenwijs en ik gebruik nooit de oven hahaha. Wel haal ik altijd goede kwaliteit vlees. Het stoven van vlees is dus ook een kwestie van goed opletten en zorg ervoor dat je vuur niet te hoog staat. Liever iets te laag en dat het langer duurt, dan te hoog en dat je vlees dus alsnog taai wordt. 

stoofvlees recepten

Klik op de foto om naar het desbetreffende recept te gaan 

STOOFLVEES IN KETJAP SAUS:

stoofvlees in ketjap saus

PATATJE STOOFVLEES:

patatje stoofvlees recept

POTJIEKOS- AFRIKAANSE STOOF:

Potjie kos stoofpot op Zuid Afrikaanse wijze

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken