Ik durf wel hardop te zeggen dat ik echt verslaafd ben aan patat of friet, maar net hoe je het wilt noemen. Er gaat wat mij betreft ook niets boven zelfgemaakte patat, je mag me er zelfs voor wakker maken! Het perfecte frietje is wat mij betreft krokant van buiten en zacht van binnen. Ik eet minimaal 1x in de week patat maar het komt regelmatig voor dat dit 2, 3 of soms wel 4 keer wordt…..heerlijk! De manier waarop ik mijn patat maak kost iets meer werk dan hoe de meeste mensen het bakken maar dan heb je ook wel wat. Ik kook namelijk eerst mijn aardappelen (liefst in schil) en daarna laat ik ze helemaal afkoelen. Het lekkerste is als je ze een nachtje in de koelkast laat staan voordat je ze tot friet snijdt. Daarna frituur ik ze een paar minuten en mmmmmm…..het perfecte frietje is klaar!
Zelf patat maken
zelfgemaakte patat / friet
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboekIngrediënten
- 6-8 grote aardappelen iets kruimig
- snuf zout
Instructies
- Maak de aardappelen schoon. Kook de aardappelen tot ze kruimig zijn. Je moet ze goed kunnen inprikken maar ze moeten niet door en door gaar zijn. Dit duurt afhankelijk van de grote ongeveer 10-15 minuten. Giet de aardappelen af en spoel ze af met koud water. Laat de aardappelen goed afkoelen. (het liefst een nachtje in de koelkast) Snijd de aardappelen in frieten. Ik vind ze dik lekker, maar je kan ook dunne (franse) frietjes maken. Verwarm de frituurpan tot 190 graden. Bak de patat ongeveer 5-7 minuten. (bij dunne frietjes korter) Bestrooi met een flinke snuf zeezout.
Familie over de Kook zelfgemaakte friet
Onderstaande dips/sauzen zijn erg lekker bij zelfgemaakte patat
[contentcards url=”https://familieoverdekook.nl/pittige-sriracha-mayonaise-met-krokante-spek/” target=”_blank”]
[contentcards url=”https://familieoverdekook.nl/sausjes-tip-pittige-dipsaus-hamburgersaus-met-sriracha-en-kruiden/” target=”_blank”]
[contentcards url=”https://familieoverdekook.nl/pittige-pindasaus-zelf-maken-snel-recept/” target=”_blank”]