Tomatensoep met Italiaanse gehakballetjes

KokenKoken
Tomatensoep met Italiaanse gehakballetjes
Deel met je vrienden:

Wij zijn pas met de kinderen uit eten geweest en toen bestelde Beaudine een tomatensoep. Deze vond zij zo smerig dat ze aan mij vroeg of ik niet weer een keertje zelf tomatensoep wilde maken. De soep die zij kreeg was namelijk een mega zoute soep uit een pakje. Ik snap dat echt niet! Het is zo makkelijk om zelf soep te maken en het is zoveel lekkerder. Ik heb speciaal voor haar, en nu dus voor jullie, een tomatensoep gemaakt met Italiaanse gehaktballetjes. Wij aten hem met een zelfgemaakte focaccia met extra veel Parmezaanse kaas.

Recept tomatensoep met Italiaanse gehaktballetjes

tomatensoep met Italiaanse gehaktballetjes

5 van 3 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: Diner, Hoofdgerecht, Lunch, Soep, Voorgerecht
Keuken: Italiaanse
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 2 blikjes tomatenstukjes
  • 500 milliliter gekookt water
  • 2 groente bouillonblokjes
  • 2 uien gesnipperd
  • peper en zout
  • 2 teentjes knoflook
  • 1-2 eetlepels suiker ik gebruikte bruine basterdsuiker
  • handje verse basilicum
  • olie
  • roomboter

Italiaanse gehaktballetjes

  • 400 gram half om half gehakt
  • 3 theelepels sambal badjak
  • 1 flinke eetlepel Italiaanse gedroogde kruiden
  • peper en zout
  • 1 eetlepel panko of paneermeel
  • 1 eigeel
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel kerriepoeder

Instructies

  • Kook 500 milliliter water en schenk dit in een maatbeker. Leg de 2 groentebouillonblokjes erin en laat dit staan.
  • Meng het gehakt met 3 tl sambal, 1 flinke el Italiaanse gedroogde kruiden, peper, zout, 1 el panko, 2 tl paprikapoeder, 1 tl, kerriepoeder. Vorm kleine gehaktballetjes. Verwarm een flinke scheut olie en 1 el roomboter in een hapjespan (of soeppan) en bak de gehaktballetjes rondom goudbruin. Haal ze uit de pan en ga verder met het maken van de soep.
  • Giet nog een klein beetje olie en roomboter in de pan en fruit de uien met de knoflook. Voeg 1 of 2 eetlepels suiker toe en bak even heel kort mee. Voeg de bouillon toe en de blikken tomatenblokjes. Roer alles goed door en breng op smaak met een snufje peper en zout. Voeg de gehaktballetjes toe, leg de deksel op de pan en laat minimaal 30 minuten zachtjes pruttelen. Als de soep klaar is breng eventueel extra op smaak met peper, zout of nog een klein beetje suiker als je de soep te zuur vindt.
  • Serveer de soep met wat verse gescheurde basilicumblaadjes

 

Recept Focaccia met rozemarijn en Parmezaanse kaas

Focaccia

5 van 1 stem
Afdrukken Pin
Gang: Diner, Hoofdgerecht, Lunch, Snack, Voorgerecht
Keuken: Italiaanse
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 1 uur 25 minuten
Porties: 1 focaccia

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 1 theelepel zout
  • snufje peper
  • 1 eetlepel suiker of honing
  • 300 milliliter lauwwarm water
  • 1,5 zakje gedroogde gist
  • 50 gram Parmezaanse kaas geraspt

Kruidenolie

  • 2 takjes verse rozemarijn grof gehakt
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 6 eetlepels olijfolie extra vierge
  • zeezout en peper

Instructies

  • Doe 300 milliliter lauwwarm water in een mengkom met 1,5 zakje gedroogde gist en 1 el suiker of honing en laat dit 10 minuten staan.
  • Meng de bloem met 1 tl zout en wat gemalen zwarte peper in een grote mengkom. Maak een kuiltje in het midden en giet het water-gist mengsel erin. Meng steeds wat meel in het water en kneed daarna het deeg goed door. Minimaal 5 minuten. Uiteindelijk moet je een soepel ietwat plakkerig deeg hebben. Vet een mengkom in met wat olie en leg het deeg erin. Dek af met een warme theedoek en laat 45 minuten rijzen.
  • Maak ondertussen de kruidenolie: Meng 6 el olijfolie met 2 tn fijngesneden knoflook, snuf zwarte peper en zeezout en 2 takjes grof gesneden rozemarijn.
  • Als het deeg klaar is met rijzen zet dan de oven aan op 220 graden. Leg een stuk pakpapier op een bakplaat en kneed het deeg op de bakplaat in een ovale vorm van ongeveer 1,5 cm dik. Prik met je vingers gaatjes in de focaccia (niet helemaal tot de bodem). Smeer de kruidenolie over de focaccia en bestrooi met de geraspte Parmezaanse kaas. Laat het deeg nog eens 25-30 minuten rijzen. Bak de focaccia 10-15 minuten in de oven tot deze goudbruin is geworden.

 

 

Tomatensoep met groenten

Deze (tomaten)soep is ook een goede basis om diverse groenten in te verwerken. Zo heb je iedere keer een andere tomatensoep en gaat hij nooit vervelen. Nu kan je zelf bepalen welke groenten je erin wilt hebben maar je kan ook gewoon een zakje kant en klare soepgroenten gebruiken. Ik heb zelf namelijk ook niet altijd zin om lang in de keuken te staan en dan zijn de kant en klare groenten verpakkingen uit de supermarkt toch wel ideaal. Beter iets dan niets toch? 

TIP: Ik ga dit keer eventjes “reclame” maken. Pas geleden heb ik een pakketje mogen ontvangen met Urtekram producten, waaronder Italiaanse kruiden. Dit zijn echt de lekkerste Italiaanse gedroogde kruiden die wij geproefd hebben en mijn potje is helaas al bijna leeg. Ik word hier niet voor betaald om dit vermelden maar wil jij lekkere biologische gedroogde kruiden hebben, dan is het zeker een bezoekje aan hun website waard. 

TIP: Deze soep is ook erg lekker met een klein scheutje room erin.

Er gaat toch niets boven verse tomatensoep met gehaktballetjes! Super snel om te maken en super lekker.
Heerlijk om deze tomatensoep met zelfgemaakte focaccia te eten.