Chinese tomatensoep met gehaktballetjes

Chinese tomatensoep met gehaktballetjes

Eén van onze favoriete soep recepten is een Chinese tomatensoep. Ditmaal heb ik een lekkere variant met kruidige gehaktballetjes gemaakt. Dit geeft toch weer een heel andere smaakbeleving dan de variant met kip. Deze tomatensoep breng je op smaak met ketjap manis, knoflook, gember, sambal en bruine suiker. Misschien niet echt voor de hand liggende ingrediënten in een tomatensoep maar dat maakt deze soep juist zo spannend van smaak.

Al jarenlang is Beaudine haar favoriete soep de Chinese tomatensoep met kip. Ik was erg benieuwd of ze deze net zo lekker ging vinden of dat ik “strafpunten” zou krijgen. Ik had namelijk wel verteld dat we Chinese tomatensoep gingen eten maar niet dat ik het recept anders ging maken dan normaal gesproken. Gelukkig kon ook deze variant haar goedkeuring krijgen.

Dus wil je eens een ander soort tomatensoep eten? Maak dan zeker een keertje deze Chinese tomatensoep met gehaktballetjes klaar.

Recept Chinese tomatensoep met gehaktballetjes

Chinese tomatensoep met gehaktballetjes

Chinese tomatensoep met gehaktballetjes

geniet thuis van een heerlijke zelfgemaakte Chinese tomatensoep met gehaktballetjes
4.75 van 16 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten, Lunch
Keuken: Chinese, Nederlandse
Trefwoord: Chinese tomatensoep, gehaktballetjes, soep, tomatensoep
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Porties: 1 soeppan

Equipment

  • soeppan of stoofpan

Ingrediënten

  • 1 liter tomatensap
  • 1 liter heet water
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 2 uien in dunne halve ringen gesneden
  • 3 teentjes knoflook geraspt
  • 1 eetlepel tomatenpuree flinke eetlepel gebruiken
  • 4 eetlepels donkerbruine basterdsuiker flinke eetlepels gebruiken
  • 4 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels azijn ik gebruik sushi azijn
  • 1 eetlepel sambal badjak flinke eetlepel gebruiken
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • snuf vers gemalen zwarte peper
  • 2 theelepels citroensap
  • 2 eetlepels maïzena meer als je een dikkere soep wilt
  • 75 gram vermicelli
  • bosui in dunne ringetjes gesneden

GEHAKTBALLETJES

  • 300 gram half om half gehakt
  • 1/2 eetlepel sambal badjak
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1/2 theelepel gemberpoeder
  • 1/2 theelepel knoflookpoeder
  • 1 ei
  • hand paneermeel
  • snuf vers gemalen zwarte peper en zout

Instructies

  • Maak de gehaktballetjes door alle ingrediënten hiervoor te mengen. Rol er kleine balletjes van.
  • Meng in een schaaltje de ketjap manis, donkerbruine basterdsuiker, azijn, sambal badjak, gemberpoeder, snuf vers gemalen zwarte peper en de citroensap.
  • Verhit een scheutje olie en een klontje roomboter in een grote stoof of soeppan. Bak de gehaktballetjes rondom kort goudbruin aan. Haal de gehaktballetjes uit de pan en bak in het overgebleven braadvet de uien met de knoflook voor ongeveer 5 minuten op niet te hoog vuur. Voeg de tomatenpuree toe en bak dit kort mee. Voeg dan de tomatensap, liter heet water, het "ketjap papje" toe en verkruimel de groentebouillonblokjes erbij. Leg de gehaktballetjes terug in de pan en laat de soep 30 minuten zachtjes pruttelen.
  • Meng 2 flinke eetlepels maïzena met een scheutje koud water en roer dit door de soep. Hierdoor dikt je soep in. Voeg de vermicelli toe en laat dit minimaal 5 minuten nog zachtjes mee pruttelen. Serveer de soep eventueel met een beetje fijngehakte bosui.
  • Hoe langer de soep kan staan voor serveren hoe lekkerder de smaak zal zijn. Maak dus gerust een dag van te voren de soep.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Het voordeel van dit recept voor Chinese tomatensoep is dat je hem naar eigen smaak invulling kan geven. Wil je de soep pittiger dan voeg je meer sambal toe. Wil je er groenten in…. uiteraard helemaal prima! Ook erg lekker om aan de soep toe te voegen zijn gebakken ei reepjes. Je zou ook de vermicelli kunnen vervangen voor glasnoedels.

Zoete tomatensoep met balletjes

Wij aten de Chinese tomatensoep met kruidige gehaktballetjes met zelfgemaakte kaasvlinders.

Chinese tomatensoep met gehaktballetjes maken

De fijngesneden bosui geeft niet alleen een lekkere smaak aan de tomatensoep maar ook een lekkere bite. Ik had de gehaktballetjes ietsjes te groot gemaakt. Daardoor paste ze net niet helemaal in je mond. Dus houd hier rekening mee met het draaien van de gehaktballetjes.

Andere lekkere tomatensoep recepten zijn: simpele tomatensoep met paprika, Indonesische tomatensoep met kip of de tomatensoep van geroosterde tomaten met kip

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook of Instagram. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.