zelf kaas uienbrood maken: waanzinnig lekker!

zelf kaas uienbrood maken: waanzinnig lekker!
Deel met je vrienden:

Iets wat ik zelf ook vaak uit gemak kocht bij de supermarkt is een kaas uienbrood. Als je echter eenmaal weet hoe simpel het is om zelf kaas uien brood te maken, dan weet ik zeker dat je wel 2x nadenkt als je het brood in je karretje wilt gooien (of netjes neer wilt leggen). Het voordeel van zelf maken is dat je lekker veel uien en kaas op het brood kunt doen. Meestal maak ik dan ook 2 kaas uienbroden zodat we er eentje meteen kunnen opeten en ik er eentje kan invriezen. Wanneer we dan visite krijgen, pasta eten of we er gewoon trek in hebben….dan hoef ik hem alleen maar te laten ontdooien en even op te warmen in de oven. Het recept wat ik je vandaag geef is genoeg voor 1 groot kaas uienbrood maar je kan natuurlijk ook 2 kleintjes maken. 

recept zelfgemaakte kaas uienbrood

kaas uienbrood

0 van 0 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: avondeten, Lunch, Snack, Soep, Tussendoortje, Voorgerecht
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 1 uur 25 minuten
Porties: 1 brood

Ingrediënten

  • 500 gram bloem liefst type 00 bloem
  • 1 theelepel zout
  • 2 theelepels uienpoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • snuf gemalen zwarte peper
  • 2 eetlepel suiker
  • 300 milliliter lauwwarm water
  • 1,5 zakje gedroogde gist
  • 100 gram geraspte extra belegen kaas
  • snuf chilivlokken of pul biber
  • 5 uien in halve ringen gesneden
  • knoflookolie optioneel

Instructies

  • Doe 300 milliliter lauwwarm water in een mengkom met 1,5 zakje gedroogde gist en 1 el suiker. Laat dit eventjes 5 minuten staan. Meng ondertussen de bloem met een snuf zout, peper, 2 tl uienpoeder en 1 tl knoflookpoeder. Maak een kuiltje in het midden en giet het water-gist mengsel erin. Meng steeds wat meel in het water en kneed daarna het deeg goed door. (minimaal 5 minuten) Uiteindelijk moet je een soepel ietwat plakkerig deeg hebben. Bestrooi de deegbal met een klein beetje bloem, leg het in mengkom, dek af met een hete theedoek of huishoudfolie en laat minimaal 30 minuten rijzen. (tot de bal in hoeveelheid verdubbeld is)
  • Maak ondertussen de uien voor het brood klaar: Verhit een scheut(je) olie of roomboter in een hapjespan en bak de uien met een snuf peper, zout en 1 el suiker. Zet het vuur na een paar minuten laag en laat de uien 30 minuten zachtjes stoven....zonder deksel op de pan. (regelmatig roeren)
  • Als het deeg klaar is met rijzen, zet dan de oven aan op hetelucht 200 graden. Leg een stuk bakpapier op een bakplaat. Stort het deeg hierop en druk met je handen tot een dikte van ongeveer 1 cm dikte. Smeer de randen in met knoflookolie (hoeft niet is wel lekker) Beleg met ongeveer 1/3 van de geraspte kaas. Leg hierop de uien en leg daarbovenop de rest van de kaas. Ik strooi er graag nog wat extra gemalen zwarte peper, zeezout en pul biber (of chilipoeder) eroverheen. Bak het kaas uienbrood nu in 10-15 minuten goudbruin.

 

kaas uienbrood

recept kaas uienbrood zelf maken
Ik vind het altijd lekker om de randen van het kaas uienbrood in te smeren met een knoflookolie. Hierdoor krijg je een ontzettend smaakvol knapperig randje.
recept kaas uienbrood zelf maken
Kaas uienbrood zelf maken is echt zoveel lekkerder dan een kant en klaar brood. Je kiest namelijk zelf hoeveel je erop doet….in ons geval lekker veel. Dus veel uien en heeeeeeel veeeeeel kaas!!! Ik vind het zelf lekker om na het bakken nog wat extra zout en peterselie over het brood te strooien. 
recept kaas uienbrood
Dit kaas uienbrood is niet alleen lekker bij bijvoorbeeld een kom tomatensoep maar ook als borrelhapje. Als het aan Beaudine en Jan Willem ligt dan eten we dit bijna ieder dag 🙂 

 

Onderstaande recepten vind je misschien ook lekker