Het recept voor deze Surinaamse nasi met kip is geïnspireerd op het recept van mijn Surinaamse bami. Helaas barste er de vorige keer een enorme discussie los over mijn Surinaamse bami.
Het zou geen “echte” Surinaamse bami zijn en het was belachelijk dat ik het zo durfde te noemen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar toch best van overstuur was. Gelukkig kon een Surinaamse vriend mij gerust stellen dat er echt niets mis was met mijn recept. Er bestaat namelijk geen “echte” Surinaamse bami. Iedereen maakt de bami op zijn/haar eigen manier.

Surinaamse nasi
Deze Surinaamse nasi is dus mijn interpretatie en wij vinden hem erg lekker. Ik maak vaak ook een dubbele hoeveelheid, zodat we een portie in kunnen vriezen. Vaak wordt er in een Surinaamse nasi gedroogde garnalen gebruikt die je eerst moet weken. Ik gebruik deze in mijn variant niet. Niet iedereen heeft namelijk een toko in de buurt zitten. De producten die ik gebruik zijn allemaal gewoon verkrijgbaar bij de supermarkt.
Ik gebruik wel trassi in de nasi. Trassi is een garnalenpasta gemaakt van gefermenteerde garnalen. Trassi wordt vaak gebruikt in zowel de Surinaamse als de Aziatische keuken. De geur is niet zo lekker maar het geeft gerechten wel een heerlijke diepe smaak. Ik gebruik trassi bijvoorbeeld ook in mijn Chinese bami. De trassi die ik gebruik is die van Faja Lobi en verkrijgbaar bij de meeste supermarkten.
Recept Surinaamse nasi met kip

Surinaamse nasi met kip
Wat heb je nodig (ingrediënten)
- 300 gram basmati rijst gekookt en afgekoeld
- 1 maggi blokje een klein vierkant blokje
- 350 gram kippendijfilet in hele kleine stukjes gesneden
- 1 stuks rode peper fijngehakt
- 1/2 theelepel sambal oelek
- 4 takjes selderijblad alleen de blaadjes, fijngehakt
- 2 stuks uien gesnipperd
- 3 centimeter verse gember geschild en geraspt
- 4 teentjes knoflook geraspt
- 1 stuk tomaat fijngesneden
- 1/2 eetlepel tomatenpuree
- 5 eetlepels ketjap manis
- 4 eetlepels ketjap asin
- 1/2 theelepel five spice
- 1 theelepel trassi
- 150 gram diepvries doperwten
- 1 eetlepel bruine suiker
- flinke snuf vers gemalen zwarte peper
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Gebruik het liefst rijst wat een dag van te voren gekookt is en helemaal afgekoeld is. ( * met 300 gram rijst bedoel ik ongekookte rijst die je eerst moet koken. Dus niet 300 gram gekookte rijst. )
- Verhit een scheut zonnebloemolie in een wok of grote hapjespan. Fruit de uien met de rode peper, gember, knoflook, sambal oelek en tomaat op middelhoog vuur. (ongeveer 5 minuten)
- Voeg de trassi, tomatenpuree, maggiblokje (verkruimelen), five spice, snuf zwarte peper, en bruine suiker toe en bak ongeveer 1 minuutje mee. Voeg dan de kip toe en bak tot deze gaar zijn. Vervolgens voeg de je de doperwten toe en bak deze kort mee. Zet nu het vuur lager en voeg de ketjap asin, ketjap manis en de fijngehakte selderijblad toe. Meng beetje bij beetje de rijst erdoorheen. Breng eventueel verder op smaak met extra ketjap manis of ketjap asin.
- Serveer de Surinaamse nasi met bijvoorbeeld pittige pindasaus en komkommer in zuur.
- TIP: voor heerlijke kruiden en specerijen in gerechten gebruiken wij graag de kruiden van Van Beekum Specerijen.
Veelgestelde vragen
Surinaamse nasi is vaak kruidiger dan de Indonesische nasi goreng. Het wordt gemaakt met masala (een Surinaams-Hindoestaanse kruidenmix), ketjap en vaak ook madame-jeanette peper voor pit. De smaak is rijker en voller, wat het een favoriet maakt in veel Surinaamse gezinnen.
Het beste gebruik je afgekoelde Surinaamse rijst of witte rijst van de dag ervoor. Door afgekoelde rijst te gebruiken, blijft de nasi mooi droog en krijg je geen plakkerige massa. Basmatirijst of gewone langkorrelrijst werkt perfect. Verse, warme rijst kan de nasi papperig maken, dus dat is echt iets om op te letten als je een goede nasi wil maken.
Surinaamse nasi kan zeker een voedzame maaltijd zijn, vooral als je veel groenten toevoegt en (mager) kippenvlees gebruikt. Let wel op met de hoeveelheid ketjap en olie die je gebruikt tijdens het bakken. Wil je een gezondere versie? Gebruik dan zilvervliesrijst en meer groente. Het is een complete maaltijd, vooral als je er wat komkommer-wortel in zuur erbij serveert.
De basis van Surinaamse nasi bestaat uit rijst (liefst van de dag ervoor), kip, ui, knoflook, ketjap manis, Surinaamse masala, trassi en een bouillonblokje. Voor extra smaak worden vaak ook selderijblad en eventueel madame-jeanette peper toegevoegd. Groenten zoals doperwten, wortel of spitskool kunnen ook verwerkt worden, afhankelijk van wat je in huis hebt of lekker vindt. De smaak zit vooral in de combinatie van de kruiden en het goed op smaak brengen van de kip.
kruidige Surinaamse nasi

Wat ons betreft doet deze Surinaamse nasi met kip echt niet onder voor de nasi die we weleens bestellen bij de Surinamer….eigenlijk integendeel. Wij eten de nasi graag met komkommer in zuur en zelfgemaakte pindasaus. Het is wel belangrijk om de kip echt heel klein te snijden. Ik gebruik kippendijen omdat deze net even iets malser zijn dan kipfilet.
Ook is het belangrijk om te zorgen dat je een scherp mes gebruikt om vlees te snijden. Anders snijd je het vlees kapot en dat is natuurlijk zonde. Wanneer je een keukenmessen set hebt dan kan je gelukkig vaak je keukenmessen opbergen in een houtenblok of gebruik maken van de magnetische houder, waardoor je messen scherper blijven dan wanneer je ze los in een keukenla opbergt.

Ik krijg vaak de vraag welke blokjes Maggi ik bedoel in bepaalde gerechten. Daarom heb ik er een foto van gemaakt. Je hebt namelijk heel veel verschillende bouillonblokjes van maggi. Ik gebruik voor dit gerecht bovenstaande blokjes. Als ik in een recept bouillonblokjes verwerk, dan gebruik ik meestal groentebouillon blokjes. Soms van Maggi soms van Knorr.
Andere lekkere nasi recepten
Nasi goreng met kip en garnalen, vegetarische nasi zonder pakjes en zakjes of maak eens de simpele nasi met kip teriyaki.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.
Zalig
Beste Kirsten,
Wat fijn om te lezen dat de nasi zo goed in de smaak is gevallen 😋
Wij zijn fan! Net als van je bami!
Beste Anne,
Wat een super lief berichtje, dank je wel 🥰
Gelukkig vonden jullie de bami lekker!
Smakelijke groetjes
Marie Louise
Wat een heerlijk gerecht! Al meerdere keren gemaakt.
Beste Sanne,
Wat leuk om te lezen dat de Surinaamse nasi zo goed in de smaak valt.
Dit recept is ook één van de favoriete recepten van ons thuis 😋
Smakelijke groetjes
Marie Louise